Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Kaip tobulai iškepti žuvį

Šaltinis: vlmedicina | 2021-05-27 12:23:31

Žuvis – vienas labiausiai vertinamų ir rekomenduojamų produktų. Ją nesudėtingai paruošti galima tiek keptuvėje, tiek orkaitėje, o vasarą – ir ant grilio. Juolab kad ant ugnies kepta žuvis įgauna savito dūmo skonio. Tačiau tam, kad žuvis tirptų burnoje, reikia žinoti ir kelias pagrindines jos paruošimo taisykles.

Kepta žuvis lėkštėje
Žuvis / Asociatyvioji nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad žuvį valgyti reikėtų kelis kartus per savaitę. Reguliarus žuvies vartojimas gali padėti mažinti kraujo spaudimą, dėl to gali sumažėti rizika susirgti širdies ligomis. Taip pat žuvis naudinga akims, smegenų veiklai, netgi gali pagerinti atmintį. Be to, baltos žuvies, pavyzdžiui, atlantinės menkės, vartojimas gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir kovoti su mažakraujyste.

Kepama trumpai

V. Juodkazienė sako, kad norint greitai ir paprastai paruošti žuvį, geriausia ją pirkti jau išskrostą. Taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir paliksite švarią virtuvę.

Dar viena taisyklė, norint skaniai paruošti žuvį, – jos neperkepti. Perkepta žuvis praras ne tik gerąsias, bet ir skonines savybes, tekstūrą. Vienas lengviausių žuvies paruošimo būdų – iškepti ją orkaitėje. Tai ypač paprastas būdas, kuris nereikalaus daug žinių ir pastangų.

„Norėdami skaniai paruošti žuvį orkaitėje, rinkitės ją didesnę, tokią kaip atlantinė menkė, ir supjaustykite didesniais gabalėliais. Taip pat svarbu nepamiršti, kad gabalėlius reikėtų dėti ant kepimo popieriaus arba sviestu išteptos skardos. Kepimo trukmė visuomet priklauso nuo gabalėlių storio. Jei jie siekia tik 4 centimetrus – užteks vos 15 minučių, o jei gabalėliai yra maždaug 6 centimetrų storio – kepkite apie 25 minutes“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Panašios žuvies kepimo taisyklės, anot jos, galioja tiek ją kepant keptuvėje, tiek ant grilio. Šiais būdais ruošiamą žuvį geriausia yra kepti iki 10 minučių. Žinoma, konkretus kepimo laikas priklausys nuo gabalėlių storio, tačiau patariama jų labai nenuploninti – taip žuvis išliks sultinga ir neišsausės.

Ruošti kuo natūraliau

Maisto ekspertė taip pat pabrėžia, kad žuvies nereikėtų apsunkinti riebiais padažais ar garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių.

„Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, ruošiant žuvį reikėtų ir nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus“, – teigia V. Juodkazienė.

Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius arba aštresnius pipirus. Taip pat galima naudoti ir svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, jie suteiks ypatingą aromatą.

Iškepus žuvį, būtina prie jos pasirinkti ir mėgstamą garnyrą. Ekspertė sako, kad žuvies mėgėjams labai pasisekė, nes prie žuvies tinka patys įvairiausi priedai: nuo lietuvių pamėgtų bulvių iki ryžių, kuskuso ar grikių. Mėgstantiems lengvesnius patiekalus arba žuvį valgant vakarienei, maisto ekspertė siūlo rinktis įvairias daržoves ar salotas.

„Drąsiai rinkitės sezonines daržoves, pavyzdžiui, pomidorus, agurkus ar špinatus, įvairiausios rūšies salotas, krapus, svogūnų laiškus ar ridikėlius. Derinkite šias daržoves su lengvais padažais iš alyvuogių aliejaus, o jei norisi dar gaivesnių salotų – galite jas pagardinti graikišku jogurtu ar grietine“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė siūlo ir paprastą atlantinės menkės su kalendra ir ciberžole receptą.

Atlantinė menkė su kalendra ir ciberžole

Jums reikės:

Atlantinės menkės

1 šaukštelio maltos paprikos

1 arbatinio šaukštelio maltų kmynų

1/2 arbatinio šaukštelio maltos kalendros

1/2 šaukštelio ciberžolės

Vidutinio dydžio citrinos

Pagaminimas:

Pirmiausiai kepimo popieriumi arba sviestu ištepkite kepimo skardą ir orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Tuomet atskirame indelyje sumaišykite maltą papriką, kmynus, kalendrą ir ciberžolę. Pasiruošę prieskonių mišinį iš abiejų pusių apibarstykite juo menkės gabalėlius. Tuomet sudėkite žuvį į skardą, kiškite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio. Žuviai iškepus pašlakstykite ją citrinos sultimis. Patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų