Klausimas. Ar sveika valgyti chalvą? Kaip ji gaminama? Kam jos reikėtų vengti ir kiek per dieną galima suvalgyti? Vytautas.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Chalva - saldus, desertinis produktas. Šis produktas gaminamas iš riešutų ar sėklų juos sumalant ir pridedant cukraus, miltų. Kuo natūralesnė sudėtis, tuo geresnės kokybės produktas. Skaitykite sudėtį, venkite papildomų priedų - dažiklių, emulsiklių ir kt. Produkto sudėtis gali skirtis, tai priklauso iš kokių riešutų, sėklų chalva pagaminta.
Chalva turi nemažai augalinės kilmės riebalų, taip pat mineralų - kalio, kalcio, natrio, fosforo, geležies, vario, cinko, organinių rūgščių. Tačiau tai saldus, kaloringas produktas, 100 g chalvos gali turėti net iki 600 kcal! Todėl jos kiekis turi būti ribojamas. Jei esate sveikas žmogus, per dieną - kaip saldumyną - galite suvalgyti pasimėgaujant apie 30 g chalvos.
Derėtų vengti chalvos, jei esate alergiški riešutams, sėkloms, vargina virškinamojo trakto ligos, sergate kasos, kepenų ligomis. Vengti chalvos patartina būtų ir antsvorio turintiems, nutukusiems žmonėms, tokiu atveju dažniau rinkitės nesūdytus riešutus ar sėklas.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.