„Ar naudinga valgyti sorų ir perlines kruopas? Ar mitybine verte jos prilygsta ryžiams ir grikiams?“, - klausia portalo VLMEDICINA.LT skaitytoja Birutė. Į jos klausimą atsako portalo konsultantė Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova.
Sorų kruopos- šlifuoti sorų grūdų branduoliai. Sorų kruopos lengvai virškinamos, turi nemažai magnio, kuris svarbus raumenų, širdies ir kraujagyslių sistemos normaliai veiklai palaikyti. Taip pat jos turi daug vitamino B1, kalio.
Perlinės kruopos - tai nušlifuoti miežių branduoliai, jos nėra tinkamos netoleruojantiems gliuteno. Dėl didelio skaidulų kiekio (100 g yra daugiau nei pusė dienos skaidulų poreikio) perlinės kruopos tinka linkusiems į vidurių užkietėjimą. Tai seleno, magnio šaltinis.
Grikiai, ryžiai, sorų ir perlinės kruopos priklauso tai pačiai maisto produktų grupei - tai sudėtiniai angliavandeniai, tačiau kiekviena yra šiek tiek skirtinga, skiriasi maistinių skaidulų, vitaminų, mineralų kiekiai bei jų įvairovė.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.