Trečiadienis, 2025.04.30
Reklama

Ar aliejuje keptas maistas kenkia sveikatai?

www.lrt.lt | 2014-03-24 14:48:39

Kepto maisto reikėtų vengti. Bet, jei ruošdami maistą negalite apsieiti be kepimo, naudokite ne šalto spaudimo būdu pagamintą aliejų, pataria Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas. 

Keptos bulvės
Algirdo Kubaičio nuotr.

Žmonės teiraujasi, ar aliejuje keptas maistas nėra kenksmingas. Ar tikrai tiesa, kad kepimui naudoti įvairų aliejų (alyvuogių, sezamo, saulėgrąžų) yra kenksminga sveikatai, nes tai didina cholesterolio kiekį kraujuje ir susidaro kancerogeninės medžiagos?

Anot Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus R. Stuko, alyvuogių aliejus yra vienas iš geresnių aliejų, kurį galime naudoti žalią – užpilti ant daržovių, salotų. Šis aliejus spaudžiamas šalto spaudimo būdu, todėl jame išlieka vitaminai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos.

„Pagal savo riebalų rūgščių sudėtį jis tikrai yra palankus sveikatai, nes jame riebalų rūgštys gerai subalansuotos, yra daug mono nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios neturi jokios neigiamos įtakos sveikatai. Ir kepti ant tokio aliejaus tikrai nėra prasmės, nes visas tas vertingas medžiagas, kurias gamintojas išsaugojo, spausdamas aliejų šalto spaudimo būdu, mes prarastume“, – aiškina profesorius.

R. Stukas atkreipia dėmesį, kad kepto maisto mitybos specialistai nerekomenduoja. Profesoriaus manymu, ruošiant maistą, geriausia vengti kepimo. „Bet kokiu atveju mitybos paįvairinimui kai kurie produktai yra kepami. Tam tiktų aliejai, kurie pagaminti ne šalto spaudimo būdu, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejus. Jei kepama naudojant gyvūninius riebalus, žinoma, jų reikėtų kiek mažiau. Galima patepti tik keptuvės dugną“, – sako R. Stukas.

O ar tiesa, kad sveikiau naudoti lydytą sviestą, kuris tinka ir kepimui? Profesoriaus R. Stuko teigimu, vadinamo lydyto sviesto parduotuvėse yra ir dabar, tačiau tai yra gyvulinės kilmės produktas, kurio per daug vartoti nereikėtų.

„Tai yra išgryninti riebalai. Bet jo irgi reikėtų vartoti nebent labai mažai, nes gyvūniniai riebalai didina cholesterolio koncentraciją kraujyje. O šiaip bet kokiu atveju sviesto ir kitų gyvūninių riebalų reikėtų vengti, vartoti jų kiek įmanoma mažiau. Reiktų stengtis maistą gaminti taip, kad išvengtumėte kepimo proceso“, – pabrėžia R. Stukas.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nauja galimybė pacientams Šiaurės Lietuvoje – Šiauliuose pradėtos intravitrealinės injekcijos
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pradedama teikti itin svarbi paslauga akių ligomis sergantiems pacientams – nuo...
Prikurtimas, ūžesys, galvos svaigimas: sprendimas slypi ausų chirurgijoje
Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja otorinolaringologė dr. Irina Arechvo savo specialybę pasirinko ne tik dėl pr...
Vaikas serga, šeima užsikrečia – kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?
Šiltuoju metų laiku staiga prasidėjęs pykinimas, viduriavimas ar vėmimas dažnai priskiriamas apsinuodijimui maistu. Tači...
Alergija, apie kurią nesusimąstėte: kaip ji gali veikti jūsų kasdienę savijautą?
Pavasaris daugeliui asocijuojasi su saulėtais orais ir atgimstančia gamta, tačiau kai kuriems lietuviams šiuo metų laiku...
Autistiškų vaikų ir jaunuolių depresija: kaip galime atpažinti, suprasti ir padėti?
Maždaug vienas iš šimto vaikų Lietuvoje turi autizmo spektro sutrikimą, o visuomenėje vis dar trūksta ne tik supratimo a...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų