Indai ir egiptiečiai pirmieji įvertino agurkus ir pradėjo juos auginti dar trečiame amžiuje prieš mūsų erą. Šią daržovę itin pamėgo ir lietuviai. Jų galima aptikti beveik kiekviename darže ar šiltnamyje. Nors agurkai ir labai populiarūs, tačiau jų maistinė vertė – itin kukli.
Žali trumpavaisiai ar ilgavaisiai agurkai turi nedaug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Be jų, jie turi ypatingų fermentų, kurie padeda organizmui pasisavinti gyvulinius baltymus. Todėl mitybos specialistai rekomenduoja mėsos ir žuvies produktus valgyti su salotomis, kuriose yra agurkų. Agurkus galima valgyti žalius, raugintus (juose išlieka visi vitaminai ir mineralai) ir marinuotus (marinavimas su actu sumažina maistinę jų vertę). 95 proc. agurkų masės sudaro vanduo, tad jie turi ir detoksikuojančių savybių, nes padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms. Agurkai yra labai mažai kaloringi (1 kg agurkų – 150 kcal), juose esanti rūgštis neleidžia angliavandeniams virsti riebalais, todėl agurkai labai naudingi tiems, kurie nori numesti svorio. Vasarą ir rudenį naudinga daryti iškrovos dienas valgant tik agurkus. Per dieną galima suvalgyti apie 1–1,5 kg agurkų. Mitybos specialistai pataria prieš kiekvieną valgymą suvalgyti po vieną agurką (be druskos) – tai pagerina maisto pasisavinimą.
Gydytojai rekomenduoja valgyti agurkus sergant inkstų, širdies, odos ligomis, cukriniu diabetu, akmenlige, turint antsvorio ar užkietėjus viduriams. Įdomu tai, kad agurkai naikina mikrobus ir mažina aukštą kūno temperatūrą. Ši daržovė naudinga norint pagerinti atmintį, pastiprinti širdį, sergant skrandžio, dantenų ligomis, kosint. Tačiau šviežių agurkų nerekomenduojama valgyti sergant sunkiomis virškinimo trakto ligomis ar viduriuojant.
Kaip teisingai išsirinkti ir laikyti agurkus?
Pirkdami agurkus, atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą: odelė turi būti vienos spalvos, be gelsvų dėmių, o pats vaisius – kietas ir sunkus, nepavytęs.
Agurkai yra labai jautrūs, todėl greitai netenka išvaizdos ir skonio savybių. Laikant juos +18 °С ir aukštesnėje temperatūroje, jie genda ir vysta ypač greitai. Šaldytuve, esant tinkamai drėgmei, agurkai gali išbūti iki 5 parų.
Geriausia agurkus laikyti uždarame inde ar polietileniniuose maišeliuose. Neplauti agurkai išsilaiko geriau, todėl plaukite juos tik prieš pat vartojimą.