Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

5 dalykai, kurių nežinojote apie smidrus (+ 3 receptai)

2016-05-09 14:45:43

Vienas iš natūralių maisto produktų, kurie rodo pavasario pradžią yra kasmet vis labiau populiarėjantys smidrai (šparagai) Tai lelijinių šeimos daugiamečiai augalai. Valgymui naudojami baltieji ir žalieji smidrai. Dažniausiai importuojami iš Pietų Europos. Pavasarinių ūglių skonis, sakoma, šiek tiek primena žalių žirnių ar riešutų skonį. Jie ne tik skanūs, bet ir labai vertingi.

Smidrai. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

5 dalykai, kurių nežinojote apie smidrus:

Juose apstu maistinių medžiagų. Smidrai yra puikus skaidulų, folio rūgšties, A, C, E ir K bei chromo (mineralo, padedančio palaikyti normalų gliukozės lygį kraujyje ir sustiprinančio insulino poveikį) vitaminų šaltinis.

Jie gali padėti apsaugoti nuo vėžio. Žolinis augalas, kaip ir avokadai, lapiniai bei briuseliniai kopūstai, turi daug glutationo – toksinus šalinančio organinio junginio, kuris padeda skaidyti karcinogenus ir kitus žalingus junginius (pavyzdžiui, laisvuosius radikalus). Dėl šios priežasties, valgant smidrų, galima išvengti tam tikrų vėžio tipų – kaulų, krūtų, storosios žarnos, gerklų ir plaučių.

Smidruose gausu natūralių antioksidantų. Iš visų vaisių ir daržovių smidrai vertinami kaip vieni iš geriausių, nes neutralizuoja ląsteles pažeidžiančius laisvuosius radikalus. Išankstinių tyrimų duomenimis, tai gali sulėtinti organizmo senėjimą.

Smidrai gerina smegenų veiklą. Smidrai padeda ilgiau išsaugoti jaunystę dar ir dėlto, kad gerina smegenų veiklą ir padeda išvengti pažintinės funkcijos silpnėjimo. Kaip ir lapinės daržovės, taip ir smidrai padeda aprūpinti smegenis folio rūgštimi. Kartu su vitaminu B12 (randama žuvyse, paukštienoje, gyvulių mėsoje ir pieno produktuose) folio rūgštis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui ir geležies panaudojimui organizme, ir gali padėti išvengti pažintinės funkcijos veiklos pablogėjimo. Tufto universitete nustatyta, kad vyresnio amžiaus žmonės, kuriems netrūko vitamino B12 bei folio rūgšties, geriau atliko testus, kuriuose buvo tikrinamas reakcijos greitis ir proto lankstumas. Ypač žmonėms per 50 metų reikėtų su maistu gauti pakankamai vitamino B12, nes organizmo gebėjimas jį įsisavinti su amžiumi silpnėja.

Tai natūralus diuretikas. Juose yra didelis aminorūgšties asparagino kiekis, kuris veikia kaip natūralus diuretikas: gausesnis šlapinimasis ne tik varo skysčius, bet ir padeda atsikratyti nereikalingų druskų. Smidrų valgyti ypač naudinga asmenims, kuriuos vargina edema arba skysčių susilaikymas organizme, taip pat tiems, kurie turi aukštą kraujo spaudimą arba serga kitomis širdies ligomis.

Bolivinių balandų kruopų salotos su smidrais

150 g bolivinių balandų kruopų

400 g žaliųjų smidrų

Raudona paprika

4 valgomieji svogūnėliai

40 saulėgrąžų sėklų

100 g gražgarsčių

Petražolių pagal skonį

75 g fetos

0,5 l vandens

Alyvuogių aliejaus kepti

Užpilui:

1,5 šaukšto citrinų sulčių

2 šaukšteliai medaus

2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus

Šaukštelis maltos, saldžiosios paprikos

Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Bolivines balandas užpilti vandeniu ir virti ant vidutinės ugnies. Kai vanduo užvirs, sumažinti ugnį, uždengti puodą ir virinti 12 – 15 min arba kol kruopos sugers visą vandenį. Palikti, kad šiek tiek atvėstų. Kepimo groteles patepti aliejumi. Nupjauti smidrų galus ir supjaustyti į kelias dalis. Sudėti ant kepimo grotelių ir kepti apie 2 – 3 minutes arba, kol taps traškūs. Po to keptus smidrus, smulkintą papriką, trupintą fetą, skrudintas saulėgrąžų sėklas, susmulkintus svogūnėlius ir petražoles sumaišyti su virtomis kruopomis. Paruošti užpilą: sumaišyti citrinų sultis, medų, aliejų ir papriką. Užpilti kruopas ir sumaišyti su gražgarstėmis. Paskaninti druska ir pipirais.

4 žmonėms

100 g apie 69 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Baltųjų smidrų kaspinėliai su parmezanu

200 g baltųjų smidrų

4 šaukštai grietinės

2 šaukštai sviesto

2 šaukštai tarkuoto parmezano

Pusė svogūno

Druskos, maltų, baltųjų pipirų pagal skonį

Bazilikų puošti

Gaminimas

Smidrus nuskusti, nupjauti galus. Atsargiai kiekvieną smidrą įpjauti viduryje taip, kad šiek tiek primintų kaspinėlį. Sudėti į verdantį vandenį ir virti apie 2 minutes. Nupilti vandenį ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Į keptuvę įdėti šaukštą sviesto ir pakepinti smulkintą svogūną. Kitoje keptuvėje pakepinti smidrų kaspinėlius, šaukštą sviesto, grietinėlę, sūrį. Paskaninti druska ir pipirais. Ant viršaus sudėti kepintus svogūnus. Papuošti šviežiais bazilikais.

2 žmonėms

100 g apie 141 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Kreminė smidrų sriuba

400 g žaliųjų smidrų

Svogūnas

3 šaukštai sviesto

1 l vandens

Vištienos sultinio kubelis

120 ml grietinėlės

0,25 šaukštelio citrinų sulčių

Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Smidrų galus nupjauti ir perjauti pusiau. Didžiąją dalį supjaustyti smulkiau, o likusius pasilikti puošimui. Į gilią keptuvę įdėti 2 šaukštus sviesto ir pakepinti smulkintą svogūną. Sudėti smidrus. Paskaninti druska ir pipirais. Kepti apie 5 minutes. Supilti vandenį su ištirpintu vištienos sultinio kubeliu ir virti, kol suminkštės, 15 – 20 minučių. Likusius smidrus sudėti į verdantį vandenį ir virti 3 – 4 minutes. Sriubą sutrinti, sumaišyti su grietinėle. Jei reikia įpilti dar vandens arba sultinio. Paskaninti druska ir pipirais. Kai užvirs, įdėti paskutinį sviesto šaukštą ir gerai išmaišyti. Supilti citrinų sultimis ir papuošti apvirtais smidrais.

4 žmonėms

100 g apie 159 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų