Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

2012 metų nominacijos už viešai išsakytas karščiausias mintis(2)

VLMEDICINA.LT | Šaltinis: vlmedicina | 2012-12-31 00:01:13

Visus metus kalbinę šimtus pašnekovų išrinkome iškalbingiausius, nuoširdžiausius ir kitokius -ausius  iš jų.  Metų sandūroje negalėjome nepadėkoti tiems, kurie mūsų straipsniams suteikė daugiausia gyvybės, praturtindami juos savo auksinėmis įžvalgomis ar tiesiog nuoširdumu. Kam ir už kokias jų išsakytas mintis skiriame padėkos nominacijas, skaitykite abėcėline tvarka pagal mūsų pašnekovų pavardes išvardintame sąraše.

laikrodis
Algirdo Kubaičio nuotr.

 

 Už naujus žiniasklaidos vertinimo kriterijus - Vilniaus universiteto (VU) Toksikologijos centro vadovui gydytojui Robertui Badarui:„Kai žurnale „Žmonės“ nerandu bent kelių pacientų, sakau – nepavykęs žurnalas“ (Nerimą keliantis reiškinys – nuodijimasis psichoaktyviomis vaistinėmis medžiagomis).

Už taupumą - Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktoriui Algiui Baravykui: "Nežinia, kiek mėsa kainuotų, jeigu kiaulės būtų auginamos ramunėlių pievoje ir mistų savo pačių iškapstytomis šaknelėmis. 100 Lt už kilogramą nepakaktų" (Lietuvoje kiaulienos išvis nebėra?).

Už atvirumą - Teismo medicinos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Robertui Bojarun:„Niekas nežino, nuo ko miršta žmonės Lietuvoje“ (Kas mažesnė blogybė teismo ekspertams – teisėsaugos ar medikų kontrolė?).

Už sveiką savęs vertinimą - vaikų odontologei doc. Vilmai Brukienei:„Tarp didžiausių žmonių baimių esame truputėlį geresni už gyvates, bet blogesni už vorus“ (Apie vorus, gyvates, odontologus ir baimės esmę).

Už išsamų paaiškinimą - įstaigos „Prieraišios tėvystės centras“ direktorei Vitalijai Pilipauskaitei-Butkienei:„Pasirinkti, kur gimdyti, yra žmogaus teisė, ir tai nėra išprotėjusių žmonių pasirinkimas – šį kelią renkasi normalūs, psichiškai sveiki žmonės" (Gimdymo namuose įteisinimas – būtinybė ar bandymas maskuoti kriminalą?).

Už investicinį požiūrį - Europos jaunųjų gydytojų asociacijos tarybos narei Indrei Būtienei: “Tegu rezidentūra būna auksinė, kad būtų verta už ją mokėti šimtą tūkstančių”.

Už Seimo sveikatos būklės įvertinimą - Seimo narei Vidai Marijai Čigrejienei:„Jei moki bendrauti su pacientu, moki ir su Seimo nariu“ (Medicininis išsilavinimas Seimo nariui padeda – kaip bet kuris kitas universitetinis).

Už tiesą - „Philip Morris Baltic“ Korporacijos reikalų vadovui Lietuvai Gintautui Dirgėlai:„Mūsų produktai, kaip ir bet kurie kiti tabako produktai, sukelia ligas ir priklausomybę“ (Kas didesnis blogis – marihuanos suktinukė ar tabako cigaretė?).Už žodyno susiaurinimą - Lietuvos higienos instituto Sveikatos statistikos skyriaus vedėjai Ritai Gaidelytei:„Nėra tokios sąvokos – staigi mirtis“ (Kas geriau – užtikrinta mirtis ar gyvybės patikėjimas penkiamečiui be garantijos?).

Už pirmojo karto istoriją - gydytojai rezidentei Renatai Gasperovičienei:„Kartą priėjo močiutė – tokia laiminga laiminga – ir pasakė, kad labai gerai jaučiasi, o paskui įkišo man į kišenę šokolado. Man tai buvo pirmas kartas. Buvau labai griežtai prieš tokias dovanas nusistačiusi. Kišu jai atgal tą šokoladą ir sakau, kad man nieko nereikia iš jos. Tuo metu pro šalį ėjo slaugytoja ir pasiūlė paimti tą šokoladą. Vis dėlto paėmiau. Močiutė buvo labai laiminga. Sesutė vėliau papasakojo, kad pati vakar nepaėmė šokolado, o močiutei dėl to sukilo spaudimas – ji įsižeidė“ (Gydytoja rezidentė: „Daugelis medikų be kyšių nedirbtų. Gaila“).

Už analitines įžvalgas - advokatui Egidijui Giedraičiui:„Faktinis Jūrininkų ligoninės viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas buvo ne Algirdas Liutkus, bet Jonas Sąlyga“ (Kyšininkavimo byloje prokuroras netiki moterų emocijomis, advokatas – kaltinimų pagrįstumu).

Už pasiaukojantį patriotizmą - Mykolo Riomerio universiteto bioteisės magistrantei Ilonai Jakubauskaitei:„Planuoju likti Lietuvoje – esu patriotiška. Manau, jei ieškai, gali rasti darbo ir čia, gal tik teks ilgiau paieškoti“ (Net privačių klinikų savininkai savo verslą maino į samdinio atlygį užsienyje).

Už subtilias sąsajas - baleto šokėjui Nerijui Juškai: "Esu matęs vieną šokėją iš Rusijos... Su ja net teko nutraukti kontraktą, nes iš jos buvo likę tik kaulai, oda aptraukti. Bet čia jau viskas dėl smegenų" (Aistra šokiui su luošumo šmėkla).

Už profsąjungų kilmės išaiškinimą - Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) vyriausiojo gydytojo pavaduotojui Zigmui Juzumui: "Kalbant ir apie valytojas – visi žinome, kaip buvo įprasta, kad jos išsivalo ir lekia į kitą darbą, nesvarbu, kad pagal darbo sutartį privalo dirbti iki 17 valandos. O išgirdusi priekaištą, atsako: ‚Aš išsišlaviau“. O juk reikia visą dieną ir plauti, valytis. Štai tada atsiranda visokios profsąjungos" (Darbo pasiūlymas vyrams – pusantro etato Respublikinės Klaipėdos ligoninės Psichiatrijos filiale).

Už patarimą, kuriuo pati nepasinaudojo - Lietuvos medikų profesinės sąjungos pirmininkei Albinai Kavaliauskaitei:„Jei būsi proteguojamas gydymo įstaigos administracijos, tai savo atlyginimu konkuruosi ne tik su ES, bet ir su Amerika“ (Rinkimai 2012: liberalcentristų pažadai kelti medikų algas – tik svajonė ar priešrinkiminė manipuliacija?).

Už metų nušvitimą - Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentui Liutaurui Labanauskui:„Pagaliau mes išsiaiškinome, kad kyšių neimame“ (Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas – medikų pasitikėjimą pelniusi asmenybė ar besiformuojančio klano ikona?).

Už drąsias abejones - VU Medicinos fakulteto docentui gydytojui psichoterapeutui Eugenijui Laurinaičiui. „Neklystantis yra tik Dievas. Ir tai dar neaišku, ar sukūręs Homo sapiens jis neapsiriko“ (Nespalvotas pasaulis mūsų žurnalistikoje).

Už nuomonę - japonui Kazuhiko Machidai, atlikusiam stažuotę Lietuvoje: „Vienos operacijos metu operacinėje iš kažkur atsirado vabzdžių. Galbūt dėl to, kad langas buvo atidarytas. Manau, kad tai nėra gerai operacinėje“ (Vabzdžiai operacinėje – vienintelis japono K. Machidos priekaištas lietuviškai sveikatos priežiūrai).

Už aiškų atsakymą į klausimą, kodėl SAM pavaldžiose įstaigose atliktas ne išorinis, o vidaus auditas - Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ryšių su visuomene skyriaus vedėjai Giedrei Maksimaitytei:  „Išorinis auditas pinigus kainuoja“ (Penkias šalies ligonines auditavusiai Sveikatos apsaugos ministerijai po Velykų gresia antikorupcinis tyrimas).

Už draugišką patarimą - Šiaulių psichiatrijos ligoninės direktoriui Eugenijui Mikaliūnui: „Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas yra viešai pasakęs: „Gydytojo smurtas prieš pacientą – iš fantastikos srities... Kartais puolama ant mediko vien dėl to, kad jo vietoje matomas koks nors padaras“. Tad perduokite linkėjimus gydytojui, kad taip kalbėdamas būtų atsargus“(Lietuvos psichiatrai nepalaikė kolegos iš Šiaulių ligoninės, kurios darbuotojai pasodinti už grotų) .

Už neišdildomą prisiminimą - homeopatei Inesai Mintaučkienei:„Ką man teko sužinoti lankantis vyrų kalėjime. Vyrai nori karalaitės nuo stiklinio kalno. [...] Ir aš iki šiol prisimenu tų liūdinčių vyrų veidus, kai jie suprato, kad princesių nėra" (Homeopatė I. Mintaučkienė: kaip moteris paversti princesėmis?).

Už egzistencinių klausimų kėlimą - Lietuvos žaliųjų sąjūdžio lyderiui Albinui Morkūnui:„ Sakoma, kad branduolinė energija daug pigesnė nei alternatyvių energijos šaltinių. Sutinku – galima gyventi pigiau, bet gal geriau už pigesnį gyvenimą apskritai gyventi?“ (Visagino atominė elektrinė – mūsų vaikų ekonominės gerovės garantas ar jų pasmerkimas?).

Už diagnozę - Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentui docentui dr. Alvydui Navickui: „Šis kreipimasis į Seimą, Vyriausybę, Prezidentūrą ir yra delyrinis sąmonės sutrikimas“ (Lietuvos psichiatrai nepalaikė kolegos iš Šiaulių ligoninės, kurios darbuotojai pasodinti už grotų).

Už prisipažinimą - Klaipėdos jūrininkų ligoninės (KJL) juristei Ramintai Petkutei:„Į viešųjų pirkimų komisiją aš buvau integruota, kad pateikčiau visą informaciją vadovui“ (Jūrininkų ligoninės juristė Viešųjų pirkimo komisijoje atliko tik šnipės funkcijas?).

Už drąsą klausti - Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos direktoriaus pavaduotojai Vytautei Polujanskienei. „Kad būtų neteisėtai nustatyti [specialieji poreikiai], dar tokio atvejo iš viso negirdėjau. O kas turėtų nustatyti, kad specialieji poreikiai neteisėtai nustatyti?“ (Kieno kriterijų neatitiko devyniasdešimtmetė močiutė, kad iš jos atėmė slaugą?).

Už nuoširdų džiaugsmą - slaugytojai emigrantei Vilijai Paplauskaitei–Rose: "Iš tikrųjų labai džiaugiuosi, kad Prancūzijoje lietuvių dar nėra daug" (Slaugytoja emigrantė: „Iš pradžių Prancūzijos klinikoje jaučiausi kaip nukritusi iš Mėnulio“ (2)).

Už tikėjimo sklaidą - šeimos gydytojui Ričardui Sabūnui:„Juk reikia tikėti, kad ne nusikaltėliai gydymo įstaigose dirba“ (Rinkimai 2012: Liberalų sąjūdžio rinkiminiai triukai “ne pagal mūsų nosį” prajuokino gydytojus).

Už sėkmes ir nesėkmes darbe - Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiajam gydytojui psichiatrui Aleksandrui Slatvickiui:„Mano darbo praktikoje teko nesėkmingai gydyti [nuo alkoholizmo] gydytojus ir labai sėkmingai – kiemsargius“ (Gydytojas alkoholikas – pogrindinė problema ar išguita yda?).

Už pasėtą viltį -  Sveikatos apsaugos ministerijai:„Esant teigiamiems gydymo rezultatams būtų svarstoma galimybė pacientei užtikrinti tęstinį gydymą“ (Valstybės brėžiama kompensuojamojo gydymo išlaidų riba pažeidžia Konstituciją?).

Už kolektyvo suvienijimą - Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Intervencinės radiologijos skyriaus vedėjui Algimantui Šimkaičiui:„Jeigu būnam priversti paimti, tuos pinigus dedame į bendrą skyriaus aukų dėžutę. Iš šių pinigų nusiperkame, pavyzdžiui, mikrobangų krosnelę. O kišeninių dovanų neturime. Jei įgrūda per muštynes, kolegos geranoriškai tai pasidalina su skyriumi“ (Apie pacientų dovanas – tiesiai iš gydytojų lūpų).

Už gebėjimą matyti daugiau - KUL Pilvo chirurgijos klinikos vadovui dr. Algirdui Šlepavičiui:„Jei ligoninės išleidžia litą, ligonių kasos grąžina 80 centų. Tai reiškia, kad ligoniai kažką turės pirkti. Ir mes pasiūlome, kai matome, kad žmogus galbūt galėtų įsigyti geresnę priemonę“ (Kompensuojamos medicinos priemonės – tik bedarbiams pacientams? O gal prasta jų kokybė – tik gydytojų blefas?).

Už žurnalistams neįkertamą geležinę logiką, aiškinant KJL sukauptų 23 mln. lt kilmę - buvusiam sveikatos apsaugos ministrui Raimondui Šukiui: „Laisvų lėšų likutis buvo sukauptas per daug metų ir planuojamas ateities investicijoms. Toks lėšų kaupimas buvo atliekamas atsižvelgiant į tai, kad valstybės investicijų į sveikatos sektorių apimtys sunkmečio laikotarpiu sumažėjo 4 kartus, ir ligoninės buvo priverstos būtina įranga ar remontais pasirūpinti pačios“(Ministras Raimondas Šukys: „Snoro“ griūtis privertė imtis neatidėliotinų veiksmų“);

Už aiškiaregystės pamokas - Lietuvos higienos instituto Visuomenės sveikatos technologijų centro vadovei Rolandai Valintėlienei.„Jei baltas chalatas turi žalias kišenėles, ir apskritai, jei drabužis – dvispalvis, tai pamėginkime įsivaizduoti, kaip jis atrodytų po dviejų skalbimų 70 laipsnių temperatūroje. Tam net nereikia specialių tyrimų – akivaizdu, kad tokie rūbai skalbiami namie“ (Pačios skalbdamos savo chalatus slaugytojos neša infekciją į savo namus).

Už nepajudinamą tikėjimą slaugytojomis - Lietuvos slaugos vadovų sąjungos prezidentei Daivai Zagurskienei: "[dėmesingai rūpintis pacientu esant dideliems darbo krūviams] neįmanoma. Kita vertus, manau, slaugytojo profesiją renkasi žmonės iš savo pašaukimo padėti kitiems. Ir dirbdama slaugytoja padaro viską, ką gali“ (Slaugos vadovų konferencijoje – paslaptingas slaugytojų darbo krūvio nustatymo projektas).

Šviesių minčių Jums visiems ir ateinančiais, 2013-aisiais, metais!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: metų citata
skaityti komentarus (2)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų