Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Daiginti žalieji grikiai

Emilija Miliauskė ("Kuras kūnui") | Šaltinis: vlmedicina | 2019-05-22 09:54:31

Parduotuvėse galime įsigyti dviejų rūšių grikių: skrudintų ir neskrudintų. Skrudinti grikiai dėl terminio apdorojimo maistingųjų medžiagų verte yra mažiau vertingi nei neskrudinti. Tačiau skrudinti labiau tiks tradicinei košei ruošti.

Grikių daigai. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Ar žinojote, kad skrudintų grikių nereikia virti? Pakanka vakare juos užpilti vandeniu, ryte perplauti, galima pašildyti ir valgyti. Neturite tiek daug laiko ? Užpilkite grikius karštu (apie 80°) vandeniu, šiltai uždenkite ir palaukite 30 min. Košė jau paruošta.

Taip pat galima ruošti viso grūdo avižų dribsnius. Tiesiog nuplauti, užpilti karštu vandeniu ir palaukti 15 min. Arba užpilti šaltu vandeniu vakare ir valgyti ryte. Taip pat tinka augalinis migdolų ar sojų pienas. Košė bus praturtinta papildomais vitaminais ir dar skanesnė. Jei mėgstate saldžią košę - kartu pamerkite razinų ar džiovintų abrikosų, slyvų. Pagardinkite cinamonu.

Grįžkime prie neskrudintų grikių. Jos kupinos naudingų medžiagų ir enzimų, reikalingų virškinimui. Grikiuose yra geležies, kalio, kalcio, boro, vitaminų B1, B2, B3, PP, E. Vitaminas P - tai bioflavanoidas ir stiprus antioksidantas.

Geriausia neskrudintus grikius daiginti. Taip išsaugomos visos vertingos medžiagos. Grikiai tampa lengvai virškinamu ir pasisavinamu maistu. Svarbu pažymėti tai, kad negalima daigų vartoti dideliais kiekiais. 1-2 šaukštai per dieną pakankamas kiekis mitybai praturtinti. Taip pat nerekomenduojama tų pačių daigų valgyti kasdien. Daigus keisti, daryti pertraukas. Todėl daiginimui pakanka 30-50 g grūdų.

Pirmiausia grūdus nuplauname, pamerkiame dubenyje ir pridengiame marle ar maišeliu, paliekant tarpelių orui. Po 12 valandų (patogu merkti grūdus vakare) perplauti. Kas kelias valandas (3-4 kartus per dieną) grūdus perplauti ir vandenį nupilti. Taip palaikyti drėgmę, neleisti išdžiūti. Grikiai sudygsta greitai. Mirkome, daiginame ir po poros dienų jau galima valgyti. Geriausia kai daigeliai yra 1-3 mm ilgio. Kuomet daigai yra per ilgi - pasiruošę dygimui, juose atsiranda apsauginių nuodingų medžiagų. Tokių daigų valgyti nereikėtų.

Daigintais grikiais galime pagardinti įprastą košę, troškinius, įberti į salotas. Jei gardinsite sriubas ar troškinius - dėkite daigus jau išjungus ugnį ir išmaišykite. Daigų kaitinti nereikia.

Lygiai tokiu pat principu galima daiginti įvairias sėklas, ankštinius ir grūdus: mung pupeles, bolivinę balandą, burnočio sėklas, liucerną, kviečius ir kt.

Daiginti grūdai ir sėklos normalizuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, stiprina imunitetą, papildo organizmą vitaminais ir mineralais, mažina cholesterolį, reguliuoja kraujospūdį ir net yra daugelio ligų profilaktinė priemonė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų