Antradienis, 2025.07.08
Reklama

Prieskoninės žolelės: su kuo derinti ir kuo naudingos sveikatai?

Šaltinis: vlmedicina | 2020-07-21 11:47:12

Vasara – ant kepsninės ruoštų patiekalų ir šviežių daržovių salotų metas. O kas geriau pagardina sezoninius patiekalus, jei ne prieskoninės žolelės?

Petražolės. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Prieskoninės žolelės gali tapti trūkstamu patiekalo akcentu, tačiau tai ne vienintelė jų nauda. Pasak „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, žolelės papildo mūsų organizmą naudingomis medžiagomis ir netgi padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų, - skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Ciberžolė

Ciberžolė nuo seno žinoma dėl savo naudos sveikatai, nes joje yra aktyviojo elemento kurkumino. Jis pasižymi antiuždegiminiu poveikiu, todėl padeda organizmui kovoti su kenksmingomis bakterijomis. Taip pat, gerina smegenų veiklą, padeda kovoti su stresu, nerimu ir netgi depresija.

„Ciberžolė puikiai pagardina pusryčių patiekalus, pavyzdžiui, omletą, košę ar žaliuosius kokteilius. Ji ne tik suteikia patiekalui išskirtinį skonį, aromatą, bet ir suteikia ryškią geltoną spalvą. Tiesa, šios žolelės nereikėtų padauginti, nes ji gali sukelti virškinimo sutrikimus“, – pasakoja maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Krapai

Krapai – viena dažniausiai lietuvių naudojamų žolelių, kuri neretai auginama ir darže. Šis prieskonis be savo aromatinių ir skoninių savybių, taip pat pasižymi nauda sveikatai. Krapai plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą ir stiprina organizmo imuninę sistemą.

„Išskirtinis krapų aromatas daugeliui asocijuojasi su vasara. Šiltuoju sezonu džiovintus krapus siūlyčiau keisti šviežiais ir mėgautis jais daržovių salotose. Taip pat, jie puikiai dera mėsos ir žuvies patiekaluose“, – sako V. Juodkazienė.

Bazilikai

Bazilikas itin populiarus prieskonis, kuris gerai žinomas dėl savo skoninių ir gydomųjų savybių. Bazilikų lapeliuose itin daug vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą ir skatina žaizdų gijimą. Be to, bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis – juose esantys eteriniai aliejai kartu su kitomis medžiagomis stabdo bakterijų ir mikrobų dauginimąsi.

„Jei tik galite, visuomet rinkitės šviežio baziliko lapelius vietoje džiovintų prieskonių. Bazilikų panaudojimo galimybės tiesiog neribotos – jie naudojami įvairiuose padažuose, kepiniuose, makaronų ar mėsos patiekaluose. Tačiau iš šių žolelių taip pat galima pasigaminti arbatą, kuri gelbėja jaučiant sunkumą skrandyje ar sustojus virškinimui. Šviežius lapelius užpilkite karštu vandeniu ir gerkite arbatą 3 kartus per dieną tarp valgių“, – pataria V. Juodkazienė.

Rozmarinai

Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas ir padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, rozmarinų lapeliai padeda sureguliuoti žarnyno mikroflorą, gerina naudingų maisto medžiagų įsisavinimą ir padeda atsikratyti toksinų.

„Rozmarinai puikiai tinka patiekalams, kepamiems orkaitėje. Jie pagardina picas, sūrius sausainius, naminę duoną, bulves ir jų apkepus. Taip pat, jų šakelėmis galima papuošti įvairius ėrienos ar jautienos steikus“, – sako V. Juodkazienė.

Petražolės

Nors petražolės dažnai naudojamos maisto dekoravimui, jos taip pat puikiai tinka ir maisto gamyboje, nes praturtina patiekalus ryškiu skoniu ir aromatu. Petražolėse esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų, kuris naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai. Be to, veikia kaip veiksminga širdies, diabeto ir netgi vėžio prevencijos priemonė.

„Petražolės nuo kitų prieskoninių žolelių skiriasi tuo, kad džiovinant susilpnėja jų ryškus skonis. Todėl atsižvelgdami į gaminamą patiekalą, pasirinkite, kokiomis petražolėmis norite gardinti. Jei patiekalas nereikalauja ryškaus žolelių skonio, galima rinktis džiovintas petražoles, tačiau, jei norisi ryškesnio skonio ir aromato, naudokite šviežias žoleles“, – pataria V. Juodkazienė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pažangus gydymas padėjo įveikti sunkią atopinio dermatito formą
„Vis liečiu ir liečiu savo odą negalėdama patikėti, kad ji mano... niekada neturėjau tokios gražios odos“, &...
Slaptas nuovargio kaltininkas – magnio trūkumas. Gydytojos patarimai
Magnis – svarbus mineralas, veikiantis šimtus organizmo procesų: nuo energijos gamybos iki nuotaikos ar net širdie...
Saugus poilsis prie vandens: kaip pasirūpinti savimi ir kitais
Vasarą daugiau laiko leidžiant prie vandens telkinių, svarbu prisiminti pagrindines saugaus elgesio taisykles, kad poils...
Inkstų akmenligė – ne vien ūmus skausmas, o viso organizmo signalas
Staigus, nepakeliamas skausmas šone, lyg badytų aštriu peiliu. Pykinimas, vėmimas, skausmingas šlapinimasis. Tai –...
Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį, nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?
Nemažai moterų į gydytojus vis dar kreipiasi dėl tariamų menstruacijų ciklo sutrikimų, kurie dažnai pasirodo esantys nat...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų