Pienas jau seniai tapo tuo maisto produktu, apie kurį diskutuojama intensyviai ir daug, tačiau bendros nuomonės apie jo žalą arba naudą sveikatai vis dar negalima rasti. Kažkada, prieš keliasdešimt metų, pienas buvo nepamainomas sveikatos draugas, padedantis augti vaikams, suteikiantis organizmui baltymų ir kalcio, netgi gelbstintis nuo peršalimo ligų ir t.t. Dabar situacija kiek pasikeitusi.
Štai vienas paskutiniųjų Švedijoje atliktų su pienu susijusių tyrimų skelbia, kad pieno nauda kaulams, jų stiprumui ir kokybiškai struktūrai ne tik kad abejotina. Gali būti ir taip, kad pienas kaulų kiekybiniams ir kokybiniams parametrams dar ir kenkia. Tyrimas atrado artimą ryšį tarp suvartojamo pieno kiekio, vartojimo dažnumo ir kaulų lūžių, trapumo bei mirčių atvejų dėl minėtų kaulų defektų.
Tyrime dalyvavo daugiau nei 60 tūkst. jaunų moterų ir daugiau nei 40 tūkst. jaunų vyrų. Dalyvių amžius buvo nuo 11 iki 20 metų, o didžiausias dėmesys buvo kreipiamas į kaulų sveikatą ir dalyvių mitybą.
Nustatyta, jog, kitaip nei teigta iki šiol, jaunoms moterims, kurios kelis kartus per dieną išgerdavo stiklinę pieno, kaulų lūžių rizika visai nesumažėjo. Dar daugiau, geriant kelias stiklines pieno per dieną, mirties rizika dėl kaulų ligų padidėdavo. Jaunų vyrų grupėje rezultatai buvo panašūs. Tiesa, kelis puodelius per dieną suvartojantiems vyrams mirčių dėl kaulų ligų rizika išaugdavo daugiau nei moterims.
Tokiu tyrimu mokslininkai siekė atkreipti dėmesį į vis dar gajus įsitikinimus dėl pieno naudos kaulų sveikatai ir rekomendacijas, kurių pagrįstumu kuo toliau, tuo labiau galima suabejoti.
Nors priežasties ir pasekmės grandinė geriant pieną ir po to atsiradus sveikatos pakitimams nėra iki galo įrodyta, įžvalgos gana rimtos ir verčiančios sudvejoti bei skatinančios sumažinti suvartojamo pieno kiekį ar jį pakeisti vis populiarėjančiu augaliniu pienu iš sojų, ryžių, migdolų, kokosų, avižų ir t.t.
Paralelę tyrimams Švedijoje galima išvesti ir pasauliniu mastu. Štai kad ir JAV ar kai kuriose Vakarų Europos valstybėse, kurios pasižymi didžiausiais kaulų retėjimo ligos, osteoporozės, mastais, pieno suvartojimas laikomas didžiausiu visame pasaulyje.
It to būtų negana, kviečiama atsižvelgti į dar vieną niuansą, susijusį su pieno virškinimu. Nors motinos pienas yra neatsiejama kūdikio gyvenimo dalis pirmaisiais jo metais, gyvūninis pienas yra tas produktas, kurį mūsų organizmas apdoroja ženkliai sunkiau. Manoma, kad du trečdaliai žmonių populiacijos vis dar stokoja baltymų ir fermentų, padedančių skaidyti pieną. Kas nutinka? Ogi išgėrus pieno jaučiami nemalonūs padariniai virškinimo sistemoje: kai kam pučia pilvą, kai kas viduriuoja ar jaučia stiprų raižymą, spazmus. Kai kada virškinimas tiesiog apstoja.
Likusieji, kurie pieną gali drąsiai gerti be jokių sveikatos sutrikimų, įsivaizduoja, jog pienas - it koks sveikatos eliksyras.
Šaltinis:
Michaëlsson K, WolkAlicja, Langenskiöld S, et al. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ. 2014.