Ketvirtadienis, 2024.12.12
Reklama

Pieno produktai – kiek ir kokių vartoti, kad būtume žvalūs

Šaltinis: vlmedicina | 2021-05-01 00:18:29

Be pieno produktų sunku įsivaizduoti dieną – dažnam jogurtas, varškės sūrelis ar dribsniai su pienu yra neatsiejama pusryčių dalis

Ąsotis pieno, sūris, grietinė
Pienas ir jo produktai

Sveikos mitybos rekomendacijos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad pieno produktai turi svarbią vietą mūsų šalies kulinarijos istorijoje. Nuo seno Lietuvoje žmonės vartojo daug pieno ir rūgpienio, o tradiciniai bulvių patiekalai taip pat dažnai buvo valgomi su raugintu pienu, gardinami grietine ir varške.

Pieno produktai ne tik mėgstami, bet įtraukiami ir į sveikatai palankios mitybos rekomendacijas. Jie yra puikus baltymų, kalcio ir riebalų šaltinis, gali padėti išlaikyti kaulų tankį ir sumažinti lūžių riziką. Skaičiuojama, kad puodelyje pieno yra apie 300 mg kalcio. Įprastoje jogurto porcijoje yra apie 180 mg kalcio.

Pieno produktų grupei priklauso pienas, jogurtas, grietinė, varškė, kefyras, rūgpienis, pasukos bei fermentiniai, varškės ir desertiniai sūriai. Šie produktai organizmą aprūpina baltymais, kalciu, fosforu, vitaminais A, B, C, D ir kitomis maistinėmis medžiagomis. Per parą rekomenduojama suvalgyti 1–2 porcijas pieno grupės produktų, kurių porciją sudaro 1 stiklinė pieno arba kefyro, indelis jogurto, 100 gramų varškės, 60 gramų fermentinio ar varškės sūrio.

„Be pieno produktų gana sudėtinga įsivaizduoti tradicinę dieną. Juk pusryčiams itin tinka įvairūs jogurtai, dribsniai ar granola su pienu arba varškės sūreliai. Varškė apskritai yra itin universaliausių produktų. Ją galima valgyti tiek su saldžiais, tiek su aštresniais, pikantiškais priedais. Tradiciškai Lietuvoje mėgstamas fermentinis sūris, tačiau žmonės vis dažniau linkę pasimėgauti ir prancūziškais ar itališkais sūriais“, – teigia V. Juodkazienė.

Rauginto pieno gėrimai

Nors saldaus pieno produktai – jogurtai su vaisiais ar geriamieji jogurtai yra itin mėgstami, vis dažniau sugrįžtama ir prie rauginto pieno gaminių – kefyro, rūgpienio, pasukų. Įvairūs rauginto pieno gėrimai taip pat itin naudingi, nes turi daug probiotikų. Jie prisideda prie sklandaus žarnyno darbo.

Rauginto pieno produktai tinka ir tiems žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, nes rauginto pieno produktuose laktozė yra suskaldyta, taigi organizmui nereikia pačiam jos virškinti.
Žinoma, šiais laikais tiems, kurie laktozės netoleruoja, visiškai atsisakyti pieno produktų nebūtina. Dabartinėje pasiūloje rasite tiek pieno, tiek jo produktų be laktozės.

Pasak V. Juodkazienės, dar vienas itin populiarus pieno produktas – graikiškas jogurtas. „Graikiškame jogurte yra daugiau baltymų, taip pat yra probiotikų, kurie padeda žarnyno veiklai. Be to, graikiškas jogurtas yra labai universalus. Jį galite ne tik valgyti vieną, bet taip pat pakeisti juo grietinę įvairiose salotose ar kituose patiekaluose“, – sako V. Juodkazienė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sveikatos apsaugos ministrės pareigas pradėjo eiti doc. dr. Marija Jakubauskienė
Davusi priesaiką Seime, sveikatos apsaugos ministrės pareigas ketvirtadienį pradėjo eiti Vilniaus universiteto (VU) Medi...
Šlapimo nelaikymas: nuo jo kenčia kas trečias vyresnio amžiaus gyventojas
Problema, pasireiškianti kas trečiam vyresnio amžiaus žmogui ir galinti pabloginti gyvenimo kokybę bei žmogaus psicholog...
Klaipėdos universiteto ligoninės vadovas: „Lūžio taškų dar bus ne vienas“
Jau daugiau nei metai, kai Klaipėdos universiteto ligoninei, sukurtai sujungus tris Vakarų Lietuvos medicinos įstaigas,...
Valgymo sutrikimas ne tik alina kūną, bet gali vesti ir į savižudybę
Lietuvos vaikų psichikos sveikata kelia nerimą – vis daugėja valgymo sutrikimais sergančių jaunų žmonių. Išskirtin...
Epidemiologė atsakė, kiek užtruks įgyti kolektyvinį imunitetą rotavirusams
Lietuvoje vaikai – nuo naujagimių iki mokyklinio amžiaus – skiepijami nuo 14 užkrečiamųjų ligų. Anksčiausiai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų