Pirmadienis, 2025.07.07
Reklama

Grybai: kaip juos džiovinti ir kur laikyti?

Šaltinis: vlmedicina | 2020-08-10 12:33:01

Džiovinimas – vienas paprasčiausių ir veiksmingiausių konservavimo būdų. Tačiau norint šiuo būdu išsaugoti miško grybų skonines ir maistines savybes, reikėtų nepamiršti kelių svarbių taisyklių, - sakoma pranešime žiniasklaidai.

Džiovinti grybai. Freepik.com

Džiovinti ar marinuoti?

Džiovinti tinka įvairūs miške randami grybai. Ypač dažnai šiuo būdu apdorojami baravykai, raudonviršiai, lepšiai, kurie vėliau naudojami sriuboms, padažams ir troškiniams gardinti. Tačiau kiti grybai džiovinami gali ir pajuoduoti.

„Kazlėkų, šilbaravykių, kelmučių mėgėjams vertėtų žinoti, kad džiovinant – jie pajuoduos. Nors taps ne tokie išvaizdūs kaip švieži, jie vis tiek gerai išlaikys savo skonį ir aromatą, todėl puikiai tiks įvairiems patiekalams. Nerekomenduočiau džiovinti voveraičių, nes išdžiovinus jos taps beskonės. Norėdami ilgiau jomis gardžiuotis, verčiau marinuokite“, – pataria prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Paruoškite džiovinti

Norint gerai paruošti grybus džiovinti, pirmiausia reikėtų patikrinti, ar šie nesukirmiję, patrumpinti jų kotelius, nuvalyti nešvarumus ir gerai nusausinti.

„Grybų, kuriuos planuojate džiovinti, patarčiau ilgai nelaikyti po vandeniu. Vietoje stiprios vandens srovės verčiau rinkitės drėgną šluostę, su kuria galėsite kruopščiai nuvalyti miško gėrybes. Taip grybai neišbrinks ir išsaugos daugiau naudingųjų savybių“, – sako maisto ekspertė.

Naudokite specialią džiovyklę

Grybų džiovinimas kai kam gali pasirodyti nelengvas procesas, todėl į pagalbą verta pasitelkti šiuolaikines priemones. Grybų džiovinimui ypač praverčia tunelinės džiovyklės. Jose grybai dedami ant dėkliukų su tinkliniu dugnu, virš kurių pučiamas šiltas ar karštas oras.

„Ruošdami grybus žiemai specialiose džiovyklėse sutaupysite nemažai laiko. Nors šie prietaisai yra įvairių dydžių, į standartinę džiovyklę galima sudėti 7–8 kilogramus grybų. Be to, ja žiemai galėsite paruošti ir kitas gamtos gėrybes – uogas, vaisius ar įvairias vaistažoles“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Džiovinimui tiks ir orkaitė

Kitas būdas, kuriam nereikės jokių ypatingų prietaisų – džiovinimas orkaitėje. Paprasčiausiai supjaustykite grybus plonais griežinėliais, išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir dėkite į orkaitę.

„Norėdami gerai paruošti grybus žiemai, įkaitinkite orkaitę iki 40 laipsnių ir džiovinkite apie dvi valandas. Tada juos apverskite ir palikite dar tiek pat laiko. Vėliau padidinkite temperatūrą iki 60 laipsnių ir džiovinkite dar apie valandą. Labai svarbu išlaikyti tokią temperatūrą, nes didesniame karštyje grybai ima juoduoti. Visą laiką laikykite šiek tiek praviras orkaitės dureles“, – pataria V. Juodkazienė.

Pasak V. Juodkazienės, gerai ir kokybiškai sudžiūvę grybai bus švelnios tekstūros, šiek tiek sulinks paspaudus, bet nesutrupės.

Kaip laikyti džiovintus grybus?

Džiovintus grybus reikėtų laikyti sandariai uždarytuose tamsaus stiklo induose, maždaug 10–12 laipsnių temperatūroje. Galima laikyti ir polietileniniuose maišeliuose, tačiau juos reikėtų padėti ypač sausoje ir tamsioje patalpoje.

„Džiovintų grybų nelaikykite per ilgai. Jie maistines savybes geriausiai išlaiko 1–2 metus, o vėliau po truputį praranda savo skonines savybes ir aromatą“, – rekomenduoja V. Juodkazienė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Tyrinėja mikrobiotos įtaką ligų vystymuisi ir eigai: tikimasi proveržio
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) tyrėjas dr. Rolandas Gedgaudas pelnė prestižinę Ateities biomedicinos fond...
Maudynės: kaip pasirūpinti savo intymia higiena ir apsisaugoti nuo infekcijų?
Po savaitgalio išvykų prie ežerų, upių ar jūros, kai kurios moterys gali pastebėti nemalonius infekcijų simptomus. Dažni...
3D karkasai iš biomedicininių medžiagų – inovacija, pakeisianti donoro audinių transplantus
Bioaktyvūs trimačiai karkasai, sukurti iš pažangių biomedicininių medžiagų, tampa perspektyvia alternatyva tradiciniams...
Susuko nugarą – kodėl taip atsitinka ir ką daryti?
Tikriausiai daugeliui teko patirti staigų ir ūmų nugaros ar kaklo skausmą, sukaustantį taip, kad tampa sunku pajudėti. Š...
Įkando šuo: kodėl negalima delsti ir kokie turėtų būti pirmieji žingsniai?
„Forbes“ duomenimis, per metus šunys įkanda dešimtims milijonų žmonių pasaulyje, o per 80 proc. šių nelaimių...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų