Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Voveraičių sezonas: kaip gaminant išlaikyti geriausias jų savybes?

Šaltinis: vlmedicina | 2020-07-18 00:55:53

Voveraitės įvairių šalių virtuvėse laikomos ypatingu delikatesu, gaunamu tiesiai iš gamtos, kuris pasižymi ne tik švelniu skoniu, bet taip pat yra naudingas sveikatai.

Voveraitės. © Unsplash.com nuotr.

„Voveraitėse gausu vitaminų ir mineralų. 55 gramuose šių grybų yra net penktadalis geležies dienos normos, todėl dažniau valgydami voveraites, padėsite savo organizmui palaikyti gerą hemoglobino kiekį kraujyje. Taip pat jose gausu vario, kuris padeda išsaugoti odos elastingumą ir tvirtumą, o vitaminas B3 mažina odos sudirgimus“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma V. Juodkazienė.

Plovimui naudokite vandenį su druska

Voveraitės vertinamos ne tik dėl savo naudingųjų savybių, bet ir dėl tvirtos formos, kuri keptiems ar virtiems grybams neleidžia suskystėti. Pasak V. Juodkazienės, norint išlaikyti jų traškumą ir neleisti grybams sutrupėti, svarbu voveraites švariai nuplauti, per ilgai nelaikant vandenyje.

„Norėdami voveraites švariai nuvalyti, įmerkite jas į šaltą vandenį su druska. Vienam kibirui reikalinga maždaug viena sauja druskos. Ši maistinė medžiaga padeda nuo voveraičių lengviau atlipti įvairiems iš miško parsineštiems lapeliams ir spygliams. Tačiau grybus reikėtų vos panardinti į vandenį ir tuoj pat ištraukti, šį veiksmą pakartojant kelis kartus. Taip voveraitės nespės sugerti daug skysčio, todėl išliks tvirtesnės ir traškesnės“, – pataria V. Juodkazienė.

Kepkite lydytame svieste

Šviežios voveraitės yra gan trapūs grybai, todėl užuot juos pjaustę, verčiau sulaužykite rankomis norimais gabalėliais ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Pasak maisto ekspertės, stambiai supjaustytų grybų skonis bus geriau jaučiamas patiekaluose.

„Voveraičių kepimui geriausiai tinka lydytas ghi (ghee) sviestas, kuris skirtingai nei įprastas sviestas negaruoja, nerūgsta ir padeda greičiau suvirškinti maistą. Voveraites šiek tiek apkepus svieste, jos pačios ima leisti skystį, kuriame puikiai išsitroškina. Kepkite kelias minutes, kol skystis nugaruos. Taip pat, turint daugiau grybų, verčiau juos padalinkite dalimis, antraip bus sunku išmaišyti ir gerai juos iškepti“, – pataria V. Juodkazienė.

Nepadauginkite prieskonių

Ruošdami voveraites, prisiminkite svarbiausią taisyklę – nepadauginkite prieskonių. Pasak V. Juodkazienės, atskleisti tikrąjį voveraičių skonį padės druska, pipirai, krapai arba čiobreliai, kurie grybų patiekalams suteiks intensyvesnį miško aromatą.

„Svarbu nepadauginti ne tik prieskonių, bet ir ingredientų – kuo mažiau skirtingų skonių, tuo geriau jausis išskirtinis voveraičių skonis. Prie ką tik paruoštų voveraičių puikiai tiks šviežios, raugintos ar marinuotos daržovės ar jų salotos“, – sako V. Juodkazienė.

Pomidorų salotos su voveraitėmis

Jums reikės (4 asm.):

  • 400 g voveraičių
  • 150 g vyšninių pomidorų
  • 100 g špinatų
  • 2 v. š. citrinų sulčių
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. lydyto ghi sviesto
  • Druskos, pipirų, krapų

Paruošimas:

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Sudėkite voveraites, pagardinkite jas druska ir pipirais. Kepkite tol, kol nebeliks skysčio. Iškeptas voveraites sumaišykite su špinatais ir pusiau perpjautais pomidorais. Pagardinkite citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, krapais ir gerai išmaišykite.

Voveraitės su grietinėlės padažu

Jums reikės (4 asm.):

  • 4 stiklinių voveraičių
  • 1 a. š. lydyto ghi sviesto
  • Pipirų, druskos, čiobrelių

Padažui jums reikės:

  • 400 ml grietinėlės
  • 1 svogūno
  • 2 v. š. miltų
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Tuomet sudėkite voveraites, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Kepkite, kol nebeliks skysčio nuo voveraičių. Kitoje keptuvėje ant silpnos ugnies apkepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, supilkite grietinėlę, miltus ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite padažą druska ir pipirais. Patiekite ant voveraičių užpildami grietinėlės padažą kartu su bulvėmis ir raugintais agurkais.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ligonių kasos akinių lęšius kompensuos visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams
Netrukus įsigalios akinių lęšių kompensavimo pokyčiai. Nuo balandžio 1-osios visiems vaikams iki 7 metų akinių lęšiai bu...
Supaprastinta siuntimų tvarka lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui
Siekdama toliau mažinti gydytojų administracinę naštą ir trumpinti paciento kelią, Sveikatos apsaugos ministerija atnauj...
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų