Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Įspėja grybų mėgėjus: kada gresia sunkiausios pasekmės?

Šaltinis: vlmedicina | 2021-08-23 10:05:47

Lietuvoje auga apie 400 rūšių grybų, iš kurių nuodingomis laikomos apie 40 rūšių. Visus nuodinguosius grybus lengva supainioti su valgomais, o tada padariniai – neišvengiami.  Rimčiausias sveikatos problemas sukelia patirtas apsinuodijimas grybais, kurio žmonės gali neįtarti, supainioję jaučiamus simptomus su persivalgymu.

Grybautoja
Grybautoja / VLMEDICINA.LT (G. Privedienės) nuotr.

„Sunkiausios pasekmės laukia tada, kai persivalgęs žmogus patiria apsinuodijimą grybais. Tokiu metu dažniausiai greitai pasireiškia pradiniai virškinimo trakto sutrikimai, labai panašūs į tuos, kuriuos sukelia paprasčiausias persivalgymas. Dėl šios priežasties apsinuodijimas gali likti nepastebėtas, o patekusios į kraują nuodingos medžiagos pasiskirstyti po visą organizmą“, – pranešime žiniasklaidai sako „Camelia“ vaistininkas Faustas Bertulis.
Vaistininkas priduria, kad norint išvengti sveikatos sutrikimų, reikėtų vartoti tik tuos grybus, kurie yra atpažįstami ir žinomi, tačiau įspėja, kad apsinuodyti galima ir tais grybais, kurie valgomi seni, ištižę ar netinkamai paruošti.

Grybų kategorijos ir jų keliami negalavimai

Visi Lietuvoje randami grybai yra skirstomi į valgomus, nevalgomus, kuriuos suvalgius gali pasireikšti virškinimo sutrikimo požymiai, tačiau neturinčius savo sudėtyje toksinų bei nuodingus, kaupiančius toksines medžiagas grybus, kurie gali sukelti mirtį.

„Kilusių padarinių sveikatai sunkumas priklauso nuo konkrečios situacijos. Pavyzdžiui, jeigu žmogus suvalgo prastai apdorotą ar netinkamai paruoštą, kelias dienas stovėjusį grybą, nevalgomą grybą – tokiu atveju tikėtini virškinamojo trakto sutrikimai. Jie pasireiškia jaučiamu šleikštuliu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, galvos skausmais, kurie prasideda per 2-4 valandas ir trunka 4-6 valandas“, – prideda F. Bertulis.
Suvalgius nuodingų grybų pirmiausia pasireikš tokie simptomai, kurie yra labai panašūs į tuos, kurie jaučiami persivalgius, tačiau šiek tiek vėliau: po 6-8 ar netgi 12 valandų. Per šį laiką kraujo po visą kūną išnešiotiems toksinams pasklidus organizme, vėliau žmogų gali kankinti mėšlungis, traukuliai, haliucinacijos, greitas širdies ritmas, taip pat galimas staigus sąmonės netekimas ir netgi koma ar mirtis.

Melagingo pagerėjimo stadija

Apsinuodijimo grybais eigoje yra melagingo pagerėjimo stadija. Dažniausiai ji pasireiškia per 2-3 dienas po apsinuodijimo. Tuo metu žmogus jaučiasi geriau, tačiau apsilankius gydymo įstaigoje būtų nustatytas ryškus kepenų fermentų padidėjimas – stipraus kepenų pažeidimo požymis.

„Įprastai, kitą dieną po melagingo pagerėjimo fazės, sveikatos būklė ženkliai pablogėja, o tai paskatina kreiptis pagalbos, tačiau žala organizmui jau būna padaryta. Laikas yra vienas svarbiausių faktorių, lemiančių pažeidimų sudėtingumą, todėl jaučiamų simptomų negalima ignoruoti, o dar svarbiau – nedelsiant juos gydyti“, – įspėja F. Bertulis.

Grybų apdorojimo ir vartojimo taisyklės

Vaistininko teigimu, saugiausią grybų valgymą garantuojantis jų apdorojimo būdas – džiovinti ir sumalti grybai. Džiovinti grybai baltymų turi daugiau nei duona, kruopos, ar mėsa, o gerai vėdinamose ir sausose vietose džiovintus grybus galima laikyti net kelerius metus. Be to, džiovinti bei sumalti į miltus grybai yra geriau įsisavinami, nepraranda aromato ir maistinės vertės. Švieži ir nesusmulkinti grybai, kuriuose gausu polisacharido chitino, kuris nėra skaidomas žmogaus organizme, yra sunkiau virškinami ir ženkliai apsunkinantys organizmą.

„Grybų apdorojimo procese svarbiausias yra laikas, todėl negalime skubėti, nes galiausiai teks brangiai susimokėti savo sveikatos sąskaita. Virdami grybus, negalime sutrumpinti rekomenduojamo paruošimo laiko, norėdami greičiau pasimėgauti surinktomis gėrybėmis. Labai svarbu paminėti ir tai, kad apsinuodyti galima ir per aukštos temperatūros orkaitėje keptais grybais. Aukštoje temperatūroje grybai sukepa, kai jų sudėtyje esantis vanduo pasišalina. Nors gali atrodyti kitaip, tokie grybai nėra iškepę ir suvalgius juos kyla didelė apsinuodijimo tikimybė“, – aiškina F. Bertulis.

Ką daryti negaluojant?

Vaistininkas sako, kad kankinamiems virškinimo sutrikimų asmenims reikėtų namuose turėti ar įsigyti virškinimo fermentų, augalinės kilmės virškinimą gerinančių preparatų, pasižyminčių virškinimą gerinančiomis savybėmis, ir aktyvintos anglies. Užsitęsus virškinimo trakto sutrikimams, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją, nes galima įtarti apsinuodijimą.

„Apsinuodijimo gydymui tinkamų preparatų ir priemonių namuose ar vaistinėje nerasite. Tinkama ir savalaikė pagalba gali būti suteikta tik gydymo įstaigoje. Jeigu įtariate, kad galėjote apsinuodyti grybais, pirmiausia kreipkitės į Apsinuodijimo informacijos biurą, kurio darbuotojai jus pakonsultuos dėl tolimesnių veiksmų“, – įspėja F. Bertulis.

Nematomų grėsmių miške yra ir daugiau

Vaistininkas primena, kad grybautojai miške turėtų pasirūpinti ir apsauga nuo kenkėjiškų gyvių, kurių įkandimai gali sukelti neigiamus padarinius sveikatos būklei: liekamuosius reiškinius užsikrėtus erkiniu encefalitu bei alergines reakcijas, pasireiškiančias bėrimu, paraudusia ir sutinusia oda.

„Skiepai nuo erkinio encefalito sukuria 99 proc. imuninę apsaugą, todėl galima sakyti, kad užsikrėtimai erkiniu encefalitu ir jų keliami žalingi sveikatai padariniai yra beveik visiškai išvengiami, o skiepytis – niekada nevėlu. Papildomą apsaugą suteikti gali ir naudojami repelentai, kurie atbaido vabzdžius, skleisdami jiems nemalonų kvapą“, – pasakoja F. Bertulis.

Rudens gėrybių mėgėjai taip pat turėtų imtis ir kitų saugumo priemonių: grybauti ten, kur yra mažiau drėgmės ir labiau vėjuota, rengtis šviesesniais, storesnio audinio rūbais, dengiančiais visą kūną, o savo vaistinėlėje turėti alergines reakcijas malšinančių priemonių.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų