Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Gerieji riebalai – paslauga mūsų kūnui

Šaltinis: vlmedicina | 2016-10-11 16:02:58

Kelis dešimtmečius žmonės manė, kad riebalai – blogis, kuris užkemša arterijas, kelia cholesterolio lygį kraujyje ir baugina nutukimu. Šiandien ši karinga nuostata slopsta, bet mitybos specialistai pripažįsta, kad žmonės, domėdamiesi sveika mityba, vis dar pasimeta tarp daugybės prieštaringos informacijos.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Sveika mityba – kaip nepaklysti informacijos gausoje

Mitybos podukra laikyti riebalai, skirtingai nei angliavandeniai, baltymai ar cukrus, yra kaloringesni, bet naudingesni. Riešutai, sėklos, avokadai ar riebi žuvis turi nemažai kalorijų ir riebalų, bet yra būtini mūsų kūnui, padeda reguliuoti apetitą ir numesti svorio. Tuo yra įsitikinę mokslininkai, ilgus metus tyrinėję maistą bei jo poveikį žmogaus organizmui.

Valgydami riebesnį maistą žmonės išalksta lėčiau, suvalgo mažiau ir mažiau kenkia savo sveikatai. Ankstesni įsitikinimai, esą mažo kaloringumo maistas yra vertingas, o riebus – ne, šiandien paneigiami ir pasigirsta svarstymų, kad riebų maistą daugelį metų šmeižė cukraus pramonės klestėjimu suinteresuoti žmonės.

Mitybos specialistai įsitikinę, kad valgydami liesą, bet daug cukraus turintį maistą, darome meškos paslaugą savo kūnui, kraujyje esantis insulinas ima šokinėti ir mūsų kūno ląstelės kaupia riebalus. Toks insulino šokinėjimas, kurį išprovokuoja liesi, bet pridėtinio cukraus turintys produktai veda link alkio protrūkių ir nereikalingo persivalgymo. Todėl, labai svarbu, pasak specialistų, vengti vienos rūšies ar vieno produkto dietų, valgyti sveikai, bet protingai, rinktis kokybiškus produktus.

Dietologė Eglė Vasiliauskaitė sako, kad jos klientai neretai nesupranta, kurie riebalai yra rekomenduotini vartoti, o kurie ne. Specialistė taip pat tikina, kad besidomėdami sveika mityba žmonės neretai pasimeta patarimų gausoje, nežino, kiek ir kokių produktų valgyti, kokiuose produktuose slypi cukrus ar nenaudingi riebalai.

„Žmonės, kurie nori numesti svorio, informaciją internete susiranda savarankiškai. Iš internetinių puslapių arba nuogirdų susidėlioję savo valgiaraštį, jie dažniausiai iš mitybos raciono išbraukia riebalų turinčius produktus ir tikisi, kad tokiu būdu jų kūno masė sumažės. Tačiau visų riebių produktų eliminuoti nereikėtų”, – kalbėjo dietologė E. Vasiliauskaitė.

Gerieji riebalai – valgiaraščio vinis

Riebalai, pasak specialistės, yra skirstomi į tris grupes: sotieji, mononesotieji ir polinesotieji. Sotieji riebalai dažniausiai yra gyvulinės kilmės riebalai, kurių galime rasti mėsoje, jūros gerybėse ar riebiuose pieno produktuose. „Tam tikras augalinis maistas taip pat turi daug sočiųjų riebalų, tai – kokosas ir kokoso aliejus, palmių aliejus ir palmių branduolių aliejus. Sotieji riebalai didina bendrą cholesterolio kiekį, todėl būtina riboti šių riebalų kiekį mūsų maiste”, – patarė dietologė.

Riešutų ir sėklų užkandžiai, pusryčių meniu papildytas avokadu ir kiaušiniu, žuvies gabalėlis gali išgelbėti nuo dažnų alkio priepuolių ir padėti sumažinti talijos apimtis.

Riebalai, kurių suvartoti galima daugiau, yra vadinami nesočiaisiais riebalais. Jie skiriami į 2 grupes: polinesotieji ir mononesotieji riebalai. Nesotieji riebalai yra augalinės kilmės produktuose, tai – augaliniai aliejai, riešutai ir sėklos. Ypač daug gerųjų riebalų yra žemės riešutuose, sėklų, tokių kaip saulėgrąžos, branduoliuose. Riešutų ir sėklų užkandžiai, pusryčių meniu papildytas avokadu ir kiaušiniu, žuvies gabalėlis gali išgelbėti nuo dažnų alkio priepuolių ir padėti sumažinti talijos apimtis. Pasak specialistų, vartojant nesočiuosius riebalus, nebaisus blogasis cholesterolis, tyrimai parodė, kad taisyklingai valgant, jo kiekis mažėja.

Pasak dietologės E. Vasiliauskaitės, riebalai turėtų sudaryti apie 15 procentų viso per dieną suvartojamo maisto. Todėl užkandžiauti riešutais ar avokadais tikrai nėra blogiau nei liesais, bet cukraus pripildytais jogurtais ir batonėliais.

„Cukraus rekomenduojama suvartoti apie 5 gramus per dieną. Nepamirškite, kad net tokiuose produktuose, kaip duona, yra nemažai pridėtinio cukraus, tad labai svarbu skaityti etiketes apie produkto pagaminimo sudėtį, ”– tikino E. Vasiliauskaitė.

Valgyti sveikai, užkandžiams rinktis tik vertingus maisto produktus ir vengti maisto madų, vienos produktų grupės dietų, o stingant informacijos – konsultuotis su specialistais – tai turėtų būti šiuolaikinio užimto žmogaus kasdienybė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų