Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Transriebalai: kur naudojami ir kuo pavojingi?

Genė Dobrovolskytė, LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“ | 2017-06-07 15:33:49

Margarinas, glazūruotos spurgos ar gruzdintos bulvytės – tai tik keli produktai, kurių sudėtyje yra transriebalų: nesočiųjų riebalų rūgščių, darančių žalą žmogaus organizmui. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atstovės teigimu, nedidelis kiekis transriebalų yra kai kuriuose mėsos ir pieno produktuose, tačiau jie nėra tokie kenksmingi kaip pramoniniu būdu gauti riebalai.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

„Dirbtiniai transriebalai susidaro, kai augaliniai aliejai cheminiu būdu yra kietinami arba, kitaip tariant, hidrinami. Kai matome, kad maisto produkto sudėtyje yra iš dalies hidrinti riebalai, tai galime galvoti, kad ten bus ir transriebalų“, – aiškina Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atstovė Ilona Drulytė.

Per didelis transriebalų vartojimas gali sukelti kraujotakos sistemos ligas – aterosklerozę ar koronarinę širdies ligą.

„Tai yra didžiulė sergamumo ir mirtingumo priežastis. Tarp visų Europos Sąjungos šalių Lietuvoje sergamumas šia liga yra pats didžiausias, todėl mums, kaip niekam kitam, svarbu žinoti apie transriebalų kiekį maisto produktuose ir riboti jų vartojimą“, – tikina I. Drulytė.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per dieną žmogui rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 2 gramus šių riebalų. Tai maždaug pusė arbatinio šaukštelio margarino. Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kas yra rašoma produktų etiketėse ir vengti gaminių, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų. Nemažesnį pavojų kelia kepiniuose naudojami sviesto pakaitalai ir gruzdintuvėje paruoštas maistas.

„Tai yra įvairūs kepiniai, įvairūs pyragai, kiti konditerijos gaminiai, kreminė konditerija. Saldainiuose gana didelius kiekius mes aptinkame. Taip pat gali būti ir sūrio gaminiuose, ir grietinės gaminiuose, kur yra grietinės ir augalinių riebalų mišiniai“, – vardija Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atstovė.

Kol kas Lietuvoje ant maisto produktų pakuočių neprivaloma nurodyti, kokią gaminio dalį sudaro transriebalai. Taip pat nėra nustatytas ir leidžiamas didžiausias jų kiekis produkte. Todėl vartotojai turi būti itin dėmesingi ir atidžiai rinktis, kuo lepinti savo skrandį.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Meras A. Vaitkus: "Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas – nesvarstytinas klausimas"
Seimo Sveikatos reikalų komitete protokoliniu sprendimu pasiūlyta Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos univ...
Ar visada sportas – sveikata? Kokios rizikos kyla sportuojantiems intensyviau
Intensyviai sportuojančių žmonių organizmas susiduria su neįprastai dideliu fiziniu krūviu, skirtingai nuo tų, kurie tie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų