Izraelio mokslininkai nustatė, kad rūkaliams yra būdingas polinesočiųjų rūgščių omega-3 deficitas, kuris yra ne vien ilgalaikio rūkymo pasekmė, bet ir potraukio rūkyti priežastis. Todėl ilgai rūkantiems atsikratyti šio žalingo įpročio gana sudėtinga.
Ankstesnieji tyrimai patvirtino, kad omega-3 trūkumas yra susijęs su psichine sveikata, depresija ir sugebėjimu įveikti stresą. Stresas, žinia, paskatina potraukį rūkyti. Didelį stresą ir įtampą patiria tie, kurie stengiasi mesti rūkyti.
Rūkymas padidina ne tik plaučių vėžio riziką, bet ir lėtinių kvėpavimo ligų, širdies ir kraujagyslių sistemos susirgimų, taip pat imuninio atsako problemų riziką.
Teigiama, kad maisto papildai su žuvies taukais yra paprasta, bet efektyvi priemonė omega-3 polinesočių riebalinių rūgščių trūkumui atkurti.
Žuvų taukai nebrangūs, lengvai prieinami ir neturi jokio pašalinio poveikio. Vartojant jų pakankamai ne tik sumažinamas noras rūkyti, bet ir lengviau atsikratoma rūkymo.
Visi preparatai ir medžiagos, šiuo metu rekomenduojamos rūkaliams, nusprendusiems sumažinti arba atsikratyti rūkymo, nėra efektyvios.
Plačiau:
Sharon Rabinovitz. Effects of omega-3 fatty acids on tobacco craving in cigarette smokers: A double-blind, randomized, placebo-controlled pilot study. J Psychopharmacol August 2014 28: 804-809, published online June 4, 2014