Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

vlmedicina.lt | 2013-03-13 14:12:34

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai kuriomis kitomis lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Padidinus su maistu suvartojamo kalio kiekį gali sumažėti kraujospūdis bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika, kalis gali turėti teigiamos įtakos kaulų tankiui ir mažinti neigiamą per didelio suvartojamo natrio kiekio poveikį. Daugiausiai kalio yra vaisiuose ir daržovėse (ypač pupelėse, žirniuose, lapinėse daržovėse, morkose, bulvėse), riešutuose, sėlenose, kviečiuose ir kitame augalinės kilmės maiste. 

Pupos
Kalio gausu pupelėse, žirniuose, lapinėse daržovėse, morkose, bulvėse. Redakcijos archyvo nuotr.

Kalio biologinė reikšmė

Žmogaus organizme daugiausiai kalio kaupiasi ląstelėje, jo atsargų yra raumenyse, smegenyse, odoje. Kalis reikalingas rūgščių ir elektrolitų pusiausvyrai bei normaliai ląstelės funkcijai palaikyti. Kalis skatina organizmo skysčių apykaitą, daugelį fermentinių procesų, aktyvina sekrecinę endokrininių liaukų veiklą, didina ląstelių sienelių pralaidumą. Kalio jonai padeda plisti nerviniam impulsui raumenyse.

Kuo naudingas kalis?

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) naujai paskelbtose gairėse dėl kalio suvartojimo pabrėžiama, kad vartojant kalį sumažėja suaugusiųjų sistolinis ir diastolinis kraujospūdis. Atliktų tyrimų metu nustatyta, kad padidėjęs suvartojamo kalio kiekis turėjo teigiamą įtaką kraujo spaudimui. Didžiausias kraujo spaudimo sumažėjimas buvo pastebėtas kai kalio buvo suvartojama 90-120 mmol/dieną, tačiau įrodyta, kad bet koks suvartojamo kalio kiekio padidėjimas mažina kraujospūdį. Vaikų atveju, padidėjęs suvartojamo kalio kiekis nežymiai sumažino sistolinį kraujo spaudimą.

Kalis ir natris

Kai natrio vartojame daugiau, didesnis suvartojamo kalio kiekis tampa dar naudingesnis, nes, be jau minėto naudingo kalio poveikio, jis gali sušvelninti neigiamą padidėjusio suvartojamo natrio poveikį kraujo spaudimui. Atlikti klinikiniai tyrimai, įrodantys, kad didesnis kalio ir mažesnis natrio suvartojimo derinys gali būti efektyvus mažinant kraujo spaudimą ir mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Kokiame maiste yra daugiausiai kalio?

Daug kalio yra pupelėse ir žirniuose (apie 1300 mg kalio 100 g produkto), riešutuose (apie 600 mg/100 g), kai kuriose daržovėse, pavyzdžiui, bulvėse (452 mg/100 g), špinatuose, kopūstuose ir petražolėse (apie 550 mg/100 g), vaisiuose – bananuose, papajose (apie 300 mg/100 g). Maisto produktų perdirbimas paprastai sumažina kalio kiekį, todėl, valgant daug perdirbto maisto ir mažai šviežių vaisių ir daržovių, žmonėms dažnai ima trūkti kalio.

Kiek kalio turime gauti?

Teisės aktuose šiuo metu yra nurodyta tik rekomenduojama paros norma (RPN), dar vadinama referenciniu vartojimo kiekiu. Lietuvos higienos normos HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ 4 priede yra nurodoma, kad kalio rekomenduojama paros norma yra 2000 mg.

PSO paskelbtose gairėse pabrėžiama, kad suaugusieji turėtų suvartoti ne mažiau kaip 3510 mg kalio per dieną (90 mmol/per dieną) siekiant sumažinti suaugusiųjų kraujo spaudimą ir širdies bei kraujagyslių ligų, insulto ir vainikinių arterijų ligų tikimybę. Šios rekomendacijos netaikomos žmonėms, kuriems sutrikęs kalio išskyrimas per inkstus.

Vaikų kraujo spaudimo kontrolei PSO taip pat siūlo padidinti su maistu suvartojamo kalio kiekį vaikams. Suaugusiems rekomenduojama kalio suvartojimo norma vaikams turi būti pritaikyta pagal jų energijos poreikius.

Europos maisto saugos tarnybos (angl. EFSA) pateiktoje nuomonėje apie vitaminų ir mineralinių medžiagų didžiausią leidžiamą suvartojimo lygį (angl. Tolerable Upper Intake Level) nurodoma, kad ilgai vartojant kalio 3 g per dieną bei kalio kiekis, gaunamas su maistu, sveikų gyventojų sveikatai pavojaus nekelia. Didesniam kalio suvartojimui jautresni vyresni žmonės ir kai kurios kitos gyventojų grupės. Papildomas kalio suvartojimas su maisto papildais ar kalio turinčiais druskos pakaitalais kai kuriais atvejais gali sukelti hiperkalemiją, laidumo sutrikimus bei širdies veiklos sutrikimus.

Kai trūksta kalio

Iš organizmo daugiausiai kalio šalinama su šlapimu ir tik nedidelė jo dalis išsiskiria su išmatomis ar pašalinama su prakaitu. Labai karšto oro sąlygomis ir esant intensyviam fiziniam krūviui kai labai smarkiai prakaituojama, daugiau kalio netenkama ir su prakaitu. Kalio trūksta, jei viduriuojama, vemiama, per mažai gaunama jo su maistu arba vartojant antinksčių žievinės dalies hormonus, veikiančius kalio išsiskyrimą. Jei kalio nepakankamai patenka į organizmą ir yra padidėjęs kalio išsiskyrimas iš organizmo – vystosi hipokalemija. Esant nedideliam kalio trūkumui, vargina bendras silpnumas ir nuovargis, raumenų silpnumas, mėšlungis, skausmas, padažnėja širdies plakimas.

Kiek Lietuvos ir Pasaulio gyventojai su maistu gauna kalio?

Daugelyje šalių vidutiniškai kalio suvartojama mažiau nei 70–80 mmol/dieną. Kelios šalys pateikia duomenis, kad vidutinis kalio vartojimas siekia 90 mmol/dieną (šis kiekis rekomenduojamas Belgijoje, Meksikoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje). Bulgarijoje, Kanadoje, Korėjos Respublikoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose rekomenduojama, kad suvartojamo kalio kiekis siektų 120 mmol/dieną, tačiau nei viena iš šių šalių nėra pasiekusi šio rodiklio. Tiek moterys, tiek vyrai kalio suvartoja per mažai, nors pastebėta, kad moterys paprastai kalio suvartoja mažiau nei vyrai.

Respublikinio mitybos centro atliktų Lietuvos gyventojų faktinės mitybos tyrimų duomenimis 2007 m. suaugusieji vidutiniškai kalio su maistu gavo 2,9 g per parą (PSO rekomenduoja 3,51 g). Moterys kalio suvartojo mažiau nei vyrai – vidutiniškai 2,5 g per parą (vyrai – 3,3 g).

Informacija apie kalio naudą sveikatai maisto produktų etiketėse

Visoje Europos Sąjungoje (taip pat ir Lietuvoje) nuo 2012 m. gruodžio 14 d. taikomas 2012 m. gegužės 16 d. Komisijos reglamentas (ES) Nr. 432/2012 dėl tam tikrų leidžiamų vartoti teiginių apie maisto produktų sveikumą (...). Šiame Reglamente yra pateikiamas 222 patvirtintų teiginių apie maisto sveikatingumą sąrašas, kuriame yra ir 3 teiginiai, susiję su kaliu. Tai reiškia, kad jeigu maisto produktas atitinka teiginio vartojimo sąlygas, jo ženklinime (t. y. etiketėje) gali būti nurodomas vienas iš šių teiginių apie kalį:

1.    Kalis svarbus normaliai nervų sistemos veiklai.

2.    Kalis svarbus normaliai raumenų veiklai.

3.    Kalis padeda palaikyti normalų kraujospūdį.

Šie teiginiai gali būti nurodomi tik tuo atveju, jeigu produktas yra bent jau kalio šaltinis, t. y. jeigu 100 g arba 100 ml produkto (arba 1 pakuotėje, jei joje yra tik viena porcija) yra ne mažiau kaip 300 mg kalio (15 % RPN).

PSO paskelbtose gairėse rekomenduojama, kad kalis patektų į organizmą su maistu, kadangi kalio pasisavinimas iš maisto yra laikomas saugiu.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: kalis
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Meras A. Vaitkus: "Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas – nesvarstytinas klausimas"
Seimo Sveikatos reikalų komitete protokoliniu sprendimu pasiūlyta Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos univ...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų