Šeštadienis, 2024.07.27
Reklama

Vaistininkas pataria, kaip išvengti sunkumo skrandyje po švenčių

Šaltinis: vlmedicina | 2020-12-25 00:17:12

Virškinimas – itin sudėtingas procesas, kurio metu organizmas iš maisto įsisavina visas naudingąsias medžiagas. Virškinimui sklandžiai vykti būtini fermentai – baltyminiai katalizatoriai, kurie tūkstančius kartų pagreitina organizme vykstančias chemines reakcijas. Be fermentų šios reakcijos vyktų labai lėtai arba visai nevyktų ir organizmas negalėtų išgyventi. Kuo aktyvesni fermentai, tuo greitesnis virškinimas.

Geriausia virškinimo problemų prevencija - saikas ant švenčių stalo. Pranešimo autorių nuotr.

Mūsų organizme yra apie 22 skirtingų tipų fermentai. Pagrindiniai virškinimo fermentai yra amilazė, lipazė ir proteazė, atitinkamai skaidantys angliavandenius, riebalus ir baltymus.

„Virškinimo fermentus mūsų organizme gamina kasa. Jų stoka gali būti absoliuti, kai sutrinka fermentų gamyba ir išskyrimas, arba santykinė, pvz., persivalgius švenčių metų. Kūčios ir Kalėdos neatsiejamos nuo gausaus stalo, tad nori ar nenori, maisto suvalgome kur kas daugiau nei įprastai. Po švenčių apėmęs sunkumo jausmas skrandyje, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar, priešingai, viduriavimas, pykinimas rodo santykinę fermentų stoką. Galbūt todėl nemažai gyventojų tam ruošiasi iš anksto – gruodį virškinimo fermentų pardavimai būna didžiausi“, - dalinasi BENU vaistininkas Marius Lukštaraupis.

Fermentų gamybą gali sutrikdyti ir ligos, ir stresas

Visiems gerai žinomas posakis, kad „visos ligos prasideda nuo nervų“. Ir jame yra dalis tiesos – stresas, nervinė įtampa, nerimas gali sutrikdyti fermentų gamybą ir išskyrimą. Kiti faktoriai – nevisavertė mityba, amžius, virškinamojo trakto ligos, kaip opaligė, kasos nepakankamumas, pankreatitas, Krono liga ir kt. Ilgalaikiai virškinimo sutrikimai gali pasireikšti vitaminų ir mineralų stoka organizme, svorio kritimu, net depresija – virškinimo sunkumai sutrikdo ir serotonino, arba „laimės hormono“, gamybą.

„Mes net nesusimąstome, kokią reikšmę mūsų savijautai turi sveika virškinimo sistema. Fermentų, gerųjų bakterijų trūkumas, virškinimo sutrikimai paveikia daugelį organizmo funkcijų, todėl taip svarbu rūpintis savo viršinimo sistema“, - sako vaistininkas M. Lukštaraupis.

Jeigu sunkumo pojūtis ir virškinimo sutrikimai apima tik tam tikromis aplinkybėmis, pavyzdžiui, gausiau pavalgius švenčių metu, patiriant didesnę įtampą ir pan., fermentų aktyvumo sutrikimas laikinas. Tokiu atveju užtikrinti tinkamą fermentų gamybą ir išskyrimą gali padėti prevencija:

  • Venkite persivalgymo - valgykite dažniau, bet mažesniais kiekiais;
  • Venkite sunkiai virškinamo maisto vakare;
  • Valdykite stresą ir nerimą;
  • Pakankamai ilsėkitės;
  • Gerkite daug skysčių;
  • Vartokite probiotikus.

„Natūralus probiotikų, arba gerųjų bakterijų, šaltinis – rauginti pieno produktai, kaip kefyras ar jogurtas. Taip pat gerųjų bakterijų ir fermentų gausu raugintose daržovėse. Įtraukdami šių produktų į savo mitybą ar vartodami probiotikų papildomai, užtikrinsite tinkamą žarnyno mikroflorą ir pagerinsite virškinimą. Tada virškinimo sistemai atlaikyti šventines nuodėmes bus lengviau“, - pataria M. Lukštaraupis.

Jeigu virškinimo sutrikimai ir nemalonūs pojūčiai skrandyje ir žarnyne lydi nuolatos, savigyda neužsiimkite – kreipkitės į gydytoją, kuris nustatys tikrąją priežastį.

Greitoji pagalba – virškinimo fermentai

Geriamaisiais virškinimo fermentais gydoma tiek absoliuti, tiek santykinė fermentų stoka. Todėl, jei po kiekvieno gausesnio valgio kamuoja virškinimo sutrikimai, naudinga namų vaistinėlėje turėti geriamųjų virškinimo fermentų, kurie paspartins chemines reakcijas, padės suskaidyti maistą ir išvengti nemalonių pojūčių pavalgius.

M. Lukštaraupis sako, kad virškinimo fermentų būna kelių rūšių: gyvūninės kilmės, kurie išgaunami iš kiaulių kasų, ir augalinės arba grybelinės kilmės. Fermentai, kuriuos galite įsigyti vaistinėse, yra plataus spektro – skaido riebalus, baltymus ir angliavandenius.

Tačiau skiriasi jų aktyvumas, kuris skaičiuojamas pagal riebalus virškinančius fermentus lipazes. Ant pakuočių galite matyti pažymėtus veikimo vienetus, pvz., 10000 ar 20000 ir t.t. Suaugusiajam normali dozė vieno valgymo metu yra 20000.

„Nesergantiems kasos ligomis, rekomenduoju rinktis augalinės kilmės plataus spektro virškinimo fermentus. Jie taip pat padės skaidyti vaisiuose ir daržovėse esančią ląstelieną, krakmolą, pieno produktuose esančią laktozę“, - rekomenduoja vaistininkas.

Tiems, kas švenčių metu savo virškinimo sistemai ketina padėti papildomais fermentais, reikėtų žinoti, jog jie vartojami valgio metu arba iškart pavalgius – per 10-15 min.
„Visgi pagrindinė taisyklė prie šventinio stalo – saikas. Evoliucijos eigoje mūsų smegenys prisitaikė ieškoti ir valgyti kuo įvairesnį maistą, todėl, net kai sočiai pavalgome, mums atrodo, kad dar atsiras vietos desertui. Nes tai kitoks maistas, kurį smegenys suvokia kaip tam tikrą dovaną sau. Tad reikia nepasiduoti tam smegenų raginimui suvalgyti dar torčiuko – kuklesnis švenčių stalas būtų tas sprendimas, kuris vėliau padėtų išvengti virškinimo sutrikimų“, - pataria vaistininkas.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ką daryti su pasibaigusio galiojimo vaistais
„Kada jūs paskutinį kartą peržiūrėjote savo namų vaistinėlę?", – tokį klausimą dažnai žmonėms užduoda &...
Populiarėjančios žirgų terapijos studentų praktikos bazei suteikta licencija
Žmonės vis dažniau stengiasi išvengti tradicinės medikamentinės medicinos ir ieško alternatyvių, natūralesnių gydymo ar...
Vaistų nuo skausmo poveikis kepenims: kokiais atvejais ši baimė nepagrįsta
Daugiau nei trečdalis Lietuvos gyventojų vaistus nuo skausmo vartoja bent kartą per mėnesį ar dažniau, tačiau jiems neri...
Klastinga juostinė pūslelinė gali ištikti visus, kurie sirgo vėjaraupiais
Remiantis statistika, maždaug 2 iš 10 žmonių bent kartą per gyvenimą suserga juostine pūsleline. Didelė dalis jų –...
Skenduolių statistiką blogina pervertinantieji savo jėgas
Statistika vis dar negailestinga – skendimų atvejų nemažėja. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duo...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų