Pirmadienis, 2025.06.16
Reklama

Tyrimas: viso grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką(3)

Šaltinis: vlmedicina | 2016-11-24 11:33:43

Šiuolaikinis gyvenimo tempas ir nesubalansuota mityba veda prie dažnėjančių širdies ir kraujagyslių ligų. Naujausi tyrimai atskleidė, kad šių ligų gali padėti išvengti viso grūdo produktais praturtinta mityba. Kompanijos „Nesté“ ir Klyvlendo klinikos mokslininkai nustatė, kad antsvorio turintiems žmonėms iki 50-ies metų širdies ir kraujagyslių ligų rizika žymiai sumažėja, jeigu jų mityboje rafinuotų grūdų produktai pakeičiami pilno grūdo produktais.

Grikių kruopos visada yra viso grūdo kruopos. © VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

 

Kaip parodė tyrimas, viso grūdo produktai gali padėti sureguliuoti kraujo spaudimą ir taip sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei mirties nuo jų riziką.

Tyrime dalyvavo grupė antsvorio turinčių asmenų. Du periodus po aštuonias savaites šie asmenys maitinosi visiškai vienodai, tačiau vienų mityba buvo papildyta viso grūdo produktais, kitų – rafinuotų, tai yra, visiškai išvalytų grūdų produktais.

Tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurių mityboje buvo viso grūdo produktų, diastolinis kraujo spaudimas (žemiausias spaudimas tarp širdies susitraukimų) sumažėjo tris kartus, palyginti su žmonėmis, kurių mityboje buvo tik rafinuotų grūdų produktai. Toks kraujo spaudimo sumažėjimas prilygsta 30 proc. sumažėjusiai mirties nuo širdies ligų rizikai ir 40 proc. sumažėjusiai mirties nuo insulto rizikai.

Viso grūdo produktai būtini kasdienėje mityboje

Kas yra viso grūdo produktai? Pirmiausiai, nereikėtų painioti viso grūdo produktų su rupiai maltų ar nemaltų grūdų produktais. Iš viso grūdo produktų gali būti malami miltai, tačiau jie neišsijojami. Svarbiausia, kad nuo jo nėra pašalinta išorinė grūdo dalis – luobelė.

Vienas geriausių tokio grūdo pavyzdžių – grikių kruopos. Jos visada yra viso grūdo kruopos. Su ryžiais kiek kitaip – dažniausiai jie apdorojami, pašalinant išorinį grūdo sluoksnį, tad visi balti ryžiai nėra viso grūdo kruopos. Viso grūdo kruopoms priskiriami tik laukiniai (su luobele) ir rudieji ryžiai, kurių išorinis sluoksnis tik dalinai nuvalytas.

Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė sako, kad viso grūdo produktų turėtų atsirasti kasdieniame racione. Tai padėtų mitybą papildyti visomis būtinomis mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir skaidulomis bei užtikrinti visavertį maitinimąsi.

„Visavertis racionas yra prevencinė įvairių lėtinių ligų, tarp jų ir širdies bei kraujagyslių ligų, cukraligės, vėžinių susirgimų, priemonė. Būtinosios maistinės medžiagos yra vitaminai, mineralinės medžiagos ir skaidulos. Būtent viso grūdo gaminiai aprūpina žmogaus organizmą mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais, o svarbiausia – tai yra pagrindinis tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis. Tirpios skaidulos šiandien žinomos kaip vienas iš pagrindinių šaltinių, padedančių prevenciškai sumažinti susirgimų riziką asmenims, linkusiems sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, cukralige ar vėžiu. Be to, viso grūdo gaminiai suteikia ilgesnį sotumo jausmą, o tai padeda reguliuoti kūno masę“, – pilno grūdo produktų naudą pristato doc. dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė rekomenduoja mitybą papildyti tokiais viso grūdo produktais kaip duona, pilno grūdo miltų gaminiais, košėmis, javainių mišiniais. Žinoma, renkantis tokius gaminius visada reikia atkreipti dėmesį, ar ant pakuotės nurodyta, jog jie pagaminti iš viso grūdo kruopų ar grūdų.

Pilno grūdo produktų įtaką širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai atskleidęs tyrimas yra vienas didžiausių pilno grūdo produktų įtakos sveikatai tyrimų. Paskelbus tyrimo rezultatus, kompanija „Nestlé“ įsipareigojo skatinti viso grūdo produktais praturtintą mitybą.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (3)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kaip įveikti mikčiojimą ir scenos baimę?
Niujorko metro – sausakimšas žmonių. Tą lyg upė vingiuojančios ir skubančios minios šurmulį staiga perskrodžia lie...
„Vežimėlyje sėdėsi vis tiek!“ – žodžiai, dėl kurių jauna moteris beveik 20 metų slėpė ligą
Pasireiškiantys, tačiau greitai pranykstantys regos sutrikimai, galūnių tirpimas, jutimų pakitimai, galūnių silpnumas, p...
Kaip rūkymas veikia organizmą ir kas padėtų sumažinti žalą
Nepaisant rūkymo sukeliamos žalos sveikatai, daugybė žmonių vis dar negeba atsikratyti šio žalingo įpročio. Remiantis Pa...
 Šaltai "užplikyta“ kava:  gurmaniški receptai vasarai
Garuojantis puodelis karšto kvapnaus gėrimo – tai bene dažniausia asociacija, iškylanti pagalvojus apie kavą. Tači...
Psichologė: vaikas nepasirenka būti jautrus
„Nekreipk dėmesio“, „neverkšlenk dėl niekų“, „susirask draugų ir žaisk su jais“, &bd...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų