Sudėtis:
1 stiklinė miltų,
1 stiklinė manų kruopų,
cukrus (1 stiklinė tešlai ir 4 v. š. pabarstymui),
200 g sviesto,
300 g aguonų,
300 ml pieno,
1 indelis kondensuoto pieno,
6-7 obuoliai,
70 g smulkintų graikiškų riešutų (pabarstymui),
2 a. š. malto cinamono.
Gaminimas:
Aguonas mirkome vandenyje 6-8 valandas (taip panaikinamas aguonų kartumas). Nusunkiame ir užviriname su pienu. Nuolat maišydami, šutiname 15-20 min. ant mažos ugnies. Atvėsiname aguonas ir sumaišome su 2/3 indelio kondensuoto pieno.
Miltus, manų kruopas ir cukrų sumaišome dubenyje.
Į kepimo skardą beriame pusę miltų, manų, cukraus mišinio. Tada dedame sluoksnį sutarkuotų obuolių ir sluoksnį plonais griežinėliais supjaustytų obuolius (tai sulaikys aguonų tyrę nuo sutekėjimo į apatinį pyrago sluoksnį).
Pabarstome 1 šaukšteliu cinamono, pilame aguonų ir kondensuoto pieno masę ir, galiausiai, likusią dalį miltų, manų, cukraus mišinio.
Ant paskutinio mišinio sluoksnio užtarkuojame sviestą, pabarstome 4 šaukštais cukraus ir 1 šaukštelio cinamono mišiniu, susmulkintais graikiškais riešutais.
Pyragą dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 40-50 minučių, kol viršus gražiai paruduos.
Pyragą galima patiekti su kremu. Kremą gaminame iš likusio kondensuoto pieno, 250 g. grietinės ir 4 valgomųjų šaukštų cukraus. Viską sumaišome mikseriu iki standžios masės. Patiekiant pyragą, kremą uždedame ant kiekvienos porcijos.