Ketvirtadienis, 2024.12.12
Reklama

Sveikos mitybos principai: ką valgyti rudenį?

Šaltinis: vlmedicina | 2021-09-01 10:00:31

Rudenį vėstant orams vis dažniau norisi sočių ir gardžių patiekalų, ypač įvairių skanėstų. Vis dėlto reikėtų nepamiršti sveikesnės mitybos tendencijų ir atkreipti dėmesį, ką ir kada valgyti, kad maistas ilgiau džiugintų. Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė pranešime žiniasklaidai sako, kad tinkamas fizinis aktyvumas ir maistas iš tiesų nulemia tai, kaip jaučiamės, tad net ir norint pasilepinti, reikia pagalvoti, ką dedame į lėkštę, bei nepamiršti pajudėti.

Daržovės
Valgykime kuo įvairesnį maistą / Asociatyvioji nuotr.

Tinkami produktai gerai nuotaikai palaikyti

„Maistas tikrai daro įtaką mūsų nuotaikai. Gerai psichologinei būsenai palaikyti reikalingos tokios maistinės medžiagos kaip omega–3 riebalų, EPA ir DHA rūgštys. Jų galima rasti žuvyse, ypač lašišoje, silkėje, jūros gėrybėse, kai kuriuose augalinės kilmės aliejuose. Moksliniai tyrimai parodė, kad laikantis Viduržemio jūros dietos, žmonės jaučiasi laimingesni, turi daugiau energijos“, – sako D. Vaitkevičiūtė.

Pasak gydytojos dietologės, gerai nuotaikai svarbu B grupės vitaminai, esantys avižose, pupelėse, žirniuose, jautienoje, špinatuose, kiaušiniuose, žaliosiose lapinėse daržovėse, citrusiniuose vaisiuose.

Remiantis moksliniais tyrimais, vitaminas D lemia geresnę nuotaiką, kognityvinę sveikatą, padeda išvengti depresijos. Vitamino D gausite valgydami riebios žuvies, kiaušinių trynių. Be abejo, taip pat labai svarbu valgyti ir tinkamą kiekį daržovių ir vaisių. Juose yra gausu flavanoidų, darančių teigiamą įtaką smegenims ir psichinei sveikatai.

Kada ir kokius angliavandenius vartoti?

D. Vaitkevičiūtė teigia, kad pastaruoju metu sklando mitas, jog angliavandenių reikėtų vengti, tačiau tai netiesa. Organizmui svarbūs tiek angliavandeniai, tiek baltymai, tiek riebalai. Jų balansas itin svarbus gerai savijautai. Kalbant apie angliavandenius, jie skirstomi į kompleksinius ir paprastuosius.

„Paprastieji angliavandeniai, kurių daugiausia yra greitajame maiste, makaronuose, saldžiuose gėrimuose, desertuose, cukruje, turi vadinamąjį aukštą glikeminį rodiklį. Suvartoję daug paprastųjų angliavandenių turinčio maisto, labai greitai pasisotiname, gauname energijos ir atitinkamai jaučiamės geriau. Tačiau tai trunka labai trumpą laiką ir netrukus vėl norisi ką nors suvalgyti“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Piktnaudžiaujant paprastaisiais angliavandeniais nuotaika tik prastėja, gresia nutukimas, įvairios ligos. Tuo tarpu kompleksiniai angliavandeniai, D. Vaitkevičiūtės teigimu, veikia visai kitaip. Jie lėčiau įsisavinami, ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą bei energijos. Todėl vertėtų rinktis grūdus, kruopas – avižas, soras, grikius, bolivines balandas, ruduosius ryžius, pilno grūdo produktus, nesaldžius vaisius, daržoves.

Saldumynai: ar galima jais mėgautis?

Kaip sako D. Vaitkevičiūtė, kartais visiems norisi pasilepinti kokiu nors nuodėmingu, bet nebūtinai sveiku skanėstu. Tačiau ir tokiu atveju svarbu nesigraužti, nes gyvenimas per trumpas, kad nuolat save ribotume ir vengtume desertų.

„Visiškai normalu, kad kartais norisi pasilepinti kuo nors, kas nebūtinai sveika, bet labai skanu. Žinoma, labai svarbu, kad tai netaptų kasdienybe. Be to, jei labai norisi ko nors saldaus, rinkitės sveikesnes alternatyvas, tokias kaip vaisiai, džiovintos datulės. Taip pat ir bananuose gausu natūralaus cukraus, jie veikia mūsų organizmą panašiai kaip šokoladas – suvalgius nuotaika iškart pagerėja ir atsiranda daugiau energijos“, – pataria D. Vaitkevičiūtė.

Nėra bendros taisyklės, kada ir ką valgyti, tinkamos visiems žmonėms. Svarbu subalansuota mityba, fizinės veiklos ir poilsio režimas tiek rudenį, tiek bet kuriuo sezonu. Įsiklausykite į savo kūno poreikius, pasimėgaukite šio rudens teikiamomis gėrybėmis ir nepamirškite tinkamai pailsėti. Už tai padėkos ir kūnas, ir psichologinė būsena.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sveikatos apsaugos ministrės pareigas pradėjo eiti doc. dr. Marija Jakubauskienė
Davusi priesaiką Seime, sveikatos apsaugos ministrės pareigas ketvirtadienį pradėjo eiti Vilniaus universiteto (VU) Medi...
Šlapimo nelaikymas: nuo jo kenčia kas trečias vyresnio amžiaus gyventojas
Problema, pasireiškianti kas trečiam vyresnio amžiaus žmogui ir galinti pabloginti gyvenimo kokybę bei žmogaus psicholog...
Klaipėdos universiteto ligoninės vadovas: „Lūžio taškų dar bus ne vienas“
Jau daugiau nei metai, kai Klaipėdos universiteto ligoninei, sukurtai sujungus tris Vakarų Lietuvos medicinos įstaigas,...
Valgymo sutrikimas ne tik alina kūną, bet gali vesti ir į savižudybę
Lietuvos vaikų psichikos sveikata kelia nerimą – vis daugėja valgymo sutrikimais sergančių jaunų žmonių. Išskirtin...
Epidemiologė atsakė, kiek užtruks įgyti kolektyvinį imunitetą rotavirusams
Lietuvoje vaikai – nuo naujagimių iki mokyklinio amžiaus – skiepijami nuo 14 užkrečiamųjų ligų. Anksčiausiai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų