Antradienis, 2024.04.23
Reklama

Sveiko svorio paslaptis – tinkamas maistas tinkamu metu

vlmedicina.lt | 2013-06-28 09:53:14

Naujausi moksliniai tyrimai įrodo, jog rūpinantis sveiku svoriu yra svarbu ne tik maisto racionas, į kurį vis dar dažniausiai nukreipiamas visas dėmesys. Vis svarbesniu veiksniu tampa laikas, kada vartojami tam tikri maisto produktai, nes mūsų organizmas skirtingu paros metu veikia skirtingai. Laikas, kada yra valgoma ar užkandžiaujama yra svarbus tam, kad žinotume, ar tuo metu suvartojamas kalorijas mūsų organizmas paverčia riebalais ar pašalina.

Pusryčiai
Puikus energijos šaltinis visai dienai – avižiniai dribsniai, papildyti įvairiais riešutais, džiovintais vaisiais ar sėklomis. Jolitos Čiukšytės nuotr.

„Riešutų maistinė vertė yra daug reikšmingesnė nei daugelis įsivaizduoja, – pastebi bendrovės „Arimex“ vadovas Arnas Jurskis. – Sauja karijų riešutų po pusryčių apsaugo nuo per didelio alkio jausmo, o sauja migdolų po pietų suteikia energijos aktyviai pabaigti darbo dieną". Remiantis tyrimais, riešutus geriausia valgyti 10 val. ryte ir 15 val.

6.00 val. Pradėkite dieną anksti. Organizmo dehidratacija (vandens trūkumas) gali sulėtinti medžiagų apykaitą ir suaktyvinti hormonų, sukeliančių stresą, gamybą, dėl to anksti ryte reikėtų išgerti bent stiklinę vandens. Taip pat derėtų nepamiršti gerti vandens reguliariai visą dieną. Vis dėlto nereikėtų gerti daug skysčių valgant įvairius patiekalus. Taip yra praskiedžiamos skrandyje valgio metu susidarančios rūgštys, tai gali pakenkti virškinimui.

7.00 val. Pusryčiai. Geriausia pusryčiams rinktis produktus, kuriuose apstu baltymų, angliavandenių ir sveikųjų riebalinių rūgščių. Valgant baltymais prisotintus pusryčius praėjus valandai po to, kai atsikeliate ryte,  greitėja organizmo medžiagų apykaita, stabdoma stresą sukeliančio hormono gamyba bei užkertamas kelias alkio jausmui visą dieną. Puikus energijos šaltinis visai dienai – tai avižiniai dribsniai, papildyti įvairiais riešutais, džiovintais vaisiais ar sėklomis (migdolais, bertoletijų riešutais, moliūgų sėklomis, saulėgrąžomis, džiovintais abrikosais, spanguolėmis).

10.00 val. Reikėtų užkandžiauti baltyminių skaidulų ir sveikųjų riebalų prisotintu maistu. Tam geriausiai tinka maždaug 15 vnt. karijų riešutų ir bananas. Šiuo paros metu sveikieji riebalai maitina virškinamajame trakte esančias gerąsias bakterijas, dėl to detoksikuojamas organizmas, mažėja cholesterolio kiekis kraujyje, atitolinamas alkio jausmas.

12.00 val. Pietums reikėtų rinktis baltymų turintį maistą su daržovėmis, pavyzdžiui, špinatų salotas su lašiša. Šiuo paros metu baltymai ir daržovės yra pats tinkamiausias derinys tam, kad organizmo medžiagų apykaita būtų greita ir taip būtų deginami nereikalingi riebalai.

15.00 val. Geriausia yra rinktis sveikųjų riebalų ir baltymų kombinaciją. Tam puikiai tinka sauja migdolų, kuri yra vienas geriausių užkandžių prieš ketinant sportuoti ar ruošiantis aktyviam vakarui. Šiuo paros metu riebalų ir baltymų derinys yra naudojamas skatinti amino rūgščių gamybai, kurias organizmas naudoja raumenims formuoti. Ir, beje, jei norite smaguriauti, tai daryti geriausia šiuo paros metu. 15val. rekomenduojama paskanauti riešutų, džiovintų vaisių ir nekaloringų saldumynų. Tačiau smaguriauti reiktų tik iki 17.00 val., kadangi vėliau mūsų organizmas saldumynus perdirba į nuovargį kompensuojančią energiją. Po pietų ir pavakarių pakyla mūsų kūno temperatūra ir kraujospūdis, raumenys ima dirbti trečdaliu aktyviau nei iki vidurdienio.

18.00 val. Vakare reikėtų rinktis baltymų ir angliavandenių prisotintą maistą, kuriame nėra riebalų. Vakarienei turi tekti 15-20 proc. viso dienos raciono. Dienos metu mūsų medžiagų apykaita yra intensyvesnė, angliavandeniai greičiau paverčiami energija, o štai dienai einant į pabaigą, medžiagų apykaita lėtėja. Miegant ji dar labiau sulėtėja, tad jeigu valgysime itin sunkų maistą prieš miegą, organizmas nespės jo suvirškinti ir ims kaupti riebalų atsargas.

Valgykime sveiką maistą tinkamu metu ir būkime sveiki bei energingi.

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Medikų trūkumui mažinti parengtas veiksmų planas
Siekdama mažinti sveikatos priežiūros specialistų trūkumą ir jų netolygų pasiskirstymą šalies regionuose, Sveikatos apsa...
Lietuvos medicinos darbuotojų dienos proga bus pagerbti nusipelnę šalies medikai
Minint balandžio 27-ąją – Lietuvos medicinos darbuotojų dieną, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tradiciškai ap...
Personalizuotas mieloleukemijos gydymas Lietuvoje pritraukia ir užsienio pacientus
Kokios yra ūminės mieloleukemijos susirgimo priežastys, kaip liga pasireiškia, kaip gydomi ja sergantys žmonės? Apie tai...
Ikivėžiniai pakitimai gimdoje tyliai vystytis gali net dešimtmetį – kaip juos pastebėti laiku?
Gimdos kaklelio vėžys itin pavojinga būklė, kuri ilgą laikotarpį gali vystytis nepasireikšdama jokiais simptomais ir nes...
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų