Jūsų dėmesiui – sveiko maisto receptas iš leidyklos „Tyto alba“ išleistos Melissos ir Dallaso Hartwigų knygos „Visavertė mityba 30 dienų“ (iš anglų kalbos vertė Jolita Parvickienė). Paleomitybos ir sveikos gyvensenos specialistai ir mokytojai, mitybos programos Whole30 kūrėjai Melissa ir Dallasas Hartwigai šioje knygoje pristato programą, kuri padėjo šimtams tūkstančių žmonių be didelių pastangų atsikratyti antsvorio ir pagerinti sveikatą, miego kokybę, įgyti energijos, pakelti nuotaiką ir savivertę. Dar svarbiau – daugybė žmonių pastebėjo, kad laikantis programos sumažėjo ligų simptomų, kai kuriems jie net visiškai išnyko.
Fritata su špinatais
2 porcijos.
Pasiruošimo trukmė: 10 minučių.
Gaminimo trukmė: nuo 10 iki 15 minučių.
Iš viso: nuo 20 iki 25 minučių.
6 dideli kiaušiniai,
¼ šaukštelio druskos,
¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
2 šaukštai kepimo riebalų,
½ smulkiai pjaustyto svogūno,
1 puodelis pjaustytų pomidorų be sėklų (ir keli griežinėliai fritatai papuošti),
1 ryšulėlis (apie 250 g) stambiai pjaustytų jaunų špinatų lapų,
¼ citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės.
Norėdami paįvairinti fritatos skonį, derinkite įvairias daržoves ir mėsą. Pamėginkite meksikietišką (aštri pakepinta malta jautiena, plonai pjaustyta chalapos paprika, smulkiai pjaustyti pomidorai ir kalendros), itališką (kepti kotletukai, raudonos paprikos, svogūnai ir bazilikai), graikišką (kepta vištiena, saulėje džiovinti pomidorai, juodosios alyvuogės ir artišokų pumpurai) arba surinkite šaldytuve turimus mėsos ir daržovių likučius ir iškepkite plaktienę.
Smarkiai įkaitinkite orkaitę (iki 260 °C).
Suplakite dubenyje kiaušinius su druska ir pipirais.
Ant vidutinės ugnies pašildykite didelę keptuvę, tinkamą naudoti orkaitėje. Sudėkite kepimo riebalus. Riebalams įkaitus suberkite svogūnus ir pomidorus ir maišydami pakepkite apie 2–3 minutes, kol suminkštės. Sudėję špinatus 30 sekundžių pavytinkite. Atsargiai supilkite kiaušinius ir gumine mentele pakelkite į viršų daržoves. Kepkite nemaišydami nuo 3 iki 4 minučių, kol kiaušinienė iš apačios ir kraštų šiek tiek sutvirtės, bet vis dar atrodys skysta. Sudėliokite pomidorų griežinėlius ant viršaus. Paviršių pašlakstykite citrinų sultimis ir pabarstykite tarkuota žievele.
Perkelkite keptuvę su kiaušiniene į orkaitę ir kepkite 10–15 cm virš ugnies (arba kepkite smarkiai įkaitintoje orkaitėje) nuo 3 iki 5 minučių, kol paviršius taps šviesiai rusvas. Supjaustykite ir patiekite karštą tiesiai iš keptuvės.
Gamybos variantas. Jeigu neturite tinkamos keptuvės, galite fritatą kepti ir paprastoje keptuvėje ant viryklės, o paskui perkelti į Pyrex indą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, ištepkite indo sieneles ir dugną kokosų aliejumi arba ghi. Daržoves apkepinkite didelėje keptuvėje ant viryklės, kaip nurodyta. Tada suberkite apkeptas daržoves į dubenį su kiaušinių plakiniu ir visą mišinį supilkite į kepimo indą. Kepkite nuo 25 iki 30 minučių, kol fritata sutvirtės ir viduryje, o paviršius įgaus auksinį atspalvį. Citrinų sultimis pašlakstykite ir apibarstykite žievelėmis prieš pat patiekdami. Kitą dieną fritatą kuo puikiausiai galima pašildyti. Arba gardžiuokitės šalta! Gabalėlis per pusryčius ar pietus – tikrai skanus greitas užkandis.