Sekmadienis, 2024.04.21
Reklama

Varškė – produktas, užtikrinantis energijos atsargas: valgykite jį bent 2–3 kartus per savaitę

Šaltinis: vlmedicina | 2024-02-29 11:11:53

Nuo pusryčių prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dienos pradžiai puikiai tinka valgyti varškę – produktą, kuriame gausu baltymų, užtikrinančių energijos pliūpsnį visam rytui.

Prancūziškas šokoladinis varškės pyragas
Prancūziškas šokoladinis varškės pyragas / Pranešimo autorių nuotr.

Dieną pradėkite su vitaminų bei baltymų gausa

Varškė – ypač Lietuvoje mėgstamas ir plačiai vartojamas maisto produktas, pritaikomas įvairių patiekalų gamyboje. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pranešime žiniasklaidai pažymi, kad mitybos požiūriu varškė – itin maistingas maisto produktas: ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę.

„Varškė yra vertingas baltymų šaltinis, ypač tiems, kurie laikosi vegetariškos ar mažai mėsos turinčios dietos. Be to, varškėje gausu kalcio, reikalingo kaulų sveikatai, raumenų funkcijai ir nervų reguliacijai palaikyti. Taip pat varškėje, kaip ir kituose pieno produktuose, yra visų būtinųjų amino rūgščių, vitamino A, B grupės ir D vitaminų. Dar verta paminėti, kad varškėje praktiškai nėra angliavandenių, tad ji tinka tiems, kurie kontroliuoja šios maistinės medžiagos suvartojimą arba laikosi mažai angliavandenių turinčios dietos”, – sako gydytoja dietologė.

Baltymingus pusryčius ragina valgyti iš lėto

Šiuolaikinio gyvenimo šurmulyje dažno žmogaus rytas dažnai pasižymi skubia rutina ir įtemptu skubėjimu, tad šiame chaose pusryčiai dažnai iškrenta iš prioritetų sąrašo. Vis dėlto, dr. E. Gavelienės teigimu, geros savijautos garantas yra tinkami pusryčiai.

„Ryte, kaip ir per pietus ar vakare, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu ir atkreipiant į jį dėmesį, pašalinant visus kitus blaškančius dalykus: pavyzdžiui, padėjus telefoną, kompiuterį toliau nuo savęs ar išjungus televizorių. Taip pat nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus: tai galima padaryti per pirmas dvi ar tris valandas atsikėlus. O pasirinkus pusryčiams valgyti varškę aprūpinsime organizmą jam reikalingais baltymais. Kaip žinia, jie reikalingi visiems organizme vykstantiems procesams, todėl varškė išties galėtų būti vienas iš visaverčių pusryčių produktų”, – pataria gydytoja dietologė.

Kokybiškos varškės požymiai yra keli

Ne paslaptis, kad skaniausius varškės patiekalus ir desertus pavyksta pasigaminti iš aukštos kokybės varškės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, renkantis šį produktą svarbu atkreipti dėmesį į etiketę, kurioje nurodyta varškės sudėtis, taip pat galima jos kokybę patikrinti eksperimentiniu būdu.

„Visuomet siūlau ieškantiems aukštos kokybės varškės atsižvelgti į ant etiketės nurodytą jos sudėtį: šiame pieno produkte neturėtų būti neaiškių priedų, pavyzdžiui, augalinių riebalų ar krakmolo. Taip pat, jei norite patikrinti, ar įsigytoje varškėje yra tam tikrų nereikalingų priedų, galima atlikti nedidelį testą: į varškę įlašinkite paprasto jodo. Jei jo spalva išlieka ruda, tuomet su varške viskas gerai. Vis dėlto, jei jis pradeda mėlynuoti, reikėtų žinoti, kad varškėje yra pridėtinio krakmolo. Nors krakmolas ir nėra kenksmingas, jis dedamas į gaminius kaip pigus ingredientas tam, kad padidėtų bendras produkto svoris“, – ragina suklusti O. Suchočeva.

Greitai genda, tačiau didesnį kiekį tikrai galima išsaugoti

Daugeliui žinoma, kad varškė – greitai gendantis pieno produktas. Vis dėlto, ekspertės teigimu, maisto švaistymo šiuo atžvilgiu tikrai galima išvengti, mat tereikia nusimanyti apie tinkamą varškės laikymą šaldytuve bei įsigijus didesnį kiekį nedelsti ir ją užšaldyti.

„Optimali varškės laikymo šaldytuve temperatūra yra 2–6 °C. Nors bendras tiekėjo sufasuotos varškės galiojimas siekia apie 6 dienas, tačiau vis tiek reikėtų stebėti galiojimo terminą, nurodytą ant pakuotės. Be to, pasterizuotą varškę galima laikyti šaldytuve 5–7 dienas 0–6 °C temperatūroje, jei pakuotė atidaryta – tik dieną“, – sako O. Suchočeva ir priduria, kad įsigijus didesnį kiekį varškės ar nespėjus jos suvalgyti, galima ją užšaldyti šaldiklyje ir laikyti iki dviejų savaičių.

Pasigaminkite pigaus šokoladinio varškės pyrago, kurio receptas atkeliavo tiesiai iš gardžiausių kepinių šalies – Prancūzijos: šiuo desertu neabejotinai gardžiuosis visa šeima.

Prancūziškas šokoladinis varškės pyragas

Tešlai reikės:

2 v. š. kakavos;

100 ml kefyro;

2 v. š. aliejaus;

1 v. š. kepimo miltelių;

0.5 v. š. sodos;

3 vnt. kiaušinių;

1 v. š. miltų;

1 v. š. cukraus.

Įdarui reikės:

120 g cukraus;

3 v. š. sviesto;

170 g varškės;

1 vnt. kiaušinio.

Gaminimo eiga:

Dubenyje sumaišykite kefyrą su soda ir palikite mišinį pastovėti 10 minučių.

Atskirame dubenyje įmuškite kiaušinius, sumaišykite juos su cukrumi. Plakite viską apie kelias minutes.

Į kiaušinių ir cukraus mišinį įpilkite jau išplaktą kefyrą su soda.

Įpilkite aliejų į mišinį ir dar kartą suplakite tešlą.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.

Persijokite miltų mišinį ir kakavą tiesiai į likusią tešlą. Viską sumaišykite mentele.

Ištepkite kepimo formą sviestu.

Šokoladinę tešlą supilkite į kepimo formą ir ją išlyginkite.

Visus įdaro ingredientus sumaišykite kitame dubenyje ir išplakite iki kol susidarys kreminė tekstūra.

Šią masę šaukštu paskirstykite kepimo formoje su šokoladine tešla.

Kepkite pyragą orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C apie 40 minučių.

Pyragui iškepus leiskite jam atvėsti ir tuomet išimkite jį iš kepimo formos.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų