Penktadienis, 2025.07.04
Reklama

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: receptai, nepaliksiantys abejingų

Šaltinis: vlmedicina | 2021-02-23 13:59:36

 

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji – ne tik skani, lengvai pagaminama, bet ir pasižyminti įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. Dėl unikalaus skonio lašiša itin mėgstama pietums, vakarienei, o dabar vis dažniau ir pusryčiams: ja dažnai gardinami omletai, Benedikto kiaušiniai, įvairiausi sumuštiniai ar blynai.

Lašiša ir įvairūs prieskoniai
Lašiša / Asociatyvioji nuotr.

Ne tik skani, bet ir sveika

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad lašiša - ne tik skanus, bet ir sveikas produktas bei kokybiškas baltymų šaltinis. Ši žuvis pasižymi įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.

„Vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis valgyti žuvį reikėtų bent kelis kartus per savaitę, o besikeičiantys kasdieniai mitybos įpročiai, didesnis dėmesys sveikai gyvensenai turi įtakos ir augančiai lašišos paklausai. Lašišoje yra daug baltymų ir gerųjų riebalų, kurie yra itin reikalingi žmogaus organizmui. Be to, omega-3 riebalų rūgštys gali padėti pagerinti atmintį ir netgi sumažinti nuovargio jausmą“, – sako V. Juodkazienė.

Lašišoje esančios gerosios medžiagos gali pagerinti nuotaiką, taip pat kovoti ir su nerimu. Anot maisto ekspertės, lašiša yra turtinga omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali pasitarnauti žmogaus atminčiai, taip pat gali padėti atsipalaiduoti, pristabdyti su senėjimu susijusius procesus. Be to, omega-3 riebalų rūgštys ir aminorūgštys, esančios žuvyje, gali pagerinti akių sveikatą ir apsaugoti nuo regos suprastėjimo. Lašišoje randamos gerosios medžiagos taip pat gali prisidėti prie rizikos susirgti ir širdies ligomis mažinimo.

Lengvai paruošiama

Lašiša – ne tik labai skani, bet ir labai lengvai paruošiama žuvis. Ją gaminant nei daug laiko, nei ingredientų neprireiks, o skaniausia, anot V. Juodkazienės, orkaitėje iškepta, žiupsneliu druskos ir pipirų bei šlakeliu citrinos sulčių paskaninta lašiša.

„Lašišą paruošti iš tiesų yra labai paprasta, tačiau norint, kad žuvis išsaugotų kuo daugiau savo vertingų medžiagų, reikėtų nepersistengti ir jos neperkepti. Lašišos kepsniui orkaitėje neaukštoje temperatūroje iškepti užtenka ir 15–20 min. Kadangi lašiša yra riebi žuvis – ją ruošiant nereikia nei aliejaus, nei sviesto, nei kitų papildomų riebalų. Taip pat iš lašišos galima virti ir įvairiausias sriubas. Tiesa, į jas lašišą, norint išsaugoti geriausias savybes, geriausia dėti tik pačioje pabaigoje“, – teigia maisto ekspertė ir siūlo kelis įvairesnius lašišos receptus.

Velingtono kepsniai su lašiša

Jums reikės:

Lašišos filė

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gabalėlio sviesto

Svogūno

Kelių skiltelių česnako

Puodelio grietinėlės

Didelės saujos špinatų

Saujos parmezano

Šaldytos bemielės tešlos

Kiaušinio

Gaminimas:

Supjaustykite lašišos filė į 4 gabalėlius, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Tuomet svieste pakepinkite sukapotą svogūną bei česnaką. Vėliau supilkite puodelį grietinėlės, špinatus bei parmezaną ir viską kaitinkite, kol špinatai suminkštės. 4 tešlos lakštus pakočiokite, ant jų dėkite špinatų masės ir po gabalėlį lašišos. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinį. Tuomet tešlos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu ir užlankstykite. Taip supakuotą lašišą dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą užlankstytais kraštais į apačią. Galiausiai tešlos viršų aštriu peiliu įpjaukite, patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.

Žuvienė su lašiša

Jums reikės:

Lašišos filė

Gabalėlio sviesto

Svogūno

Poro

Skiltelės česnako

Kelių bulvių

Kelių morkų

Sultinio

Grietinėlės

Pusės šaukštelio krakmolo

Šviežių krapų

Gaminimas:

Puode ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei pusžiedžiais supjaustytą porą. Po keleto minučių ten pat suberkite smulkiai sukapotą česnako skiltelę. Tuomet berkite kubeliais supjaustytas bulves bei morkas, supilkite sultinį ir leiskite užvirti. Virkite apie 10–15 minučių, tuomet sudėkite gabalėliais pjaustytą lašišą ir pavirkite dar 5 minutes.

Grietinėlę sumaišykite su krakmolu ir supilkite į sriubą. Maišydami leiskite užvirti ir pavirkite porą minučių, kol sriuba sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Suberkite pasmulkintus krapus. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nematomi sparnai: skrydžio saugumas prasideda prieš jums pakylant
Vasara – atostogų ir kelionių lėktuvais metas. Atsisėdę į patogią kėdę lėktuve ir prisisegę saugos diržus, retai s...
Kai liga paliečia vaiko smegenis: gydymo kelias, komandos darbas ir viltis ateičiai
Ši publikacija – apie centrinės sistemos navikus. Kviečiame susipažinti su Vilniaus universiteto ligoninės Santaro...
Spinalinės raumenų atrofijos gydymas sugrąžina visavertį gyvenimą
Kauno klinikų pacientas Edgaras prisimena, kad būdamas aktyvus, sportą mėgstantis paauglys ėmė vis dažniau vengti fizinė...
Homocisteinas: svarbus sveikatos rodiklis, apie kurį per mažai kalbama
Tyrimas, kuris gali padėti išsiaiškinti, ar gyvensite ilgai ir sveikai, ar turėsite sveikatos problemų. Tai yra homocist...
Sveikatingumo pleistrai užkariauja rinką: greitas sprendimas ar tiesiog placebas?
Sveikatingumo pleistrai (angl. wellness patches) – viena sparčiausiai plintančių naujovių pasaulinėje sveikatingum...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų