Sekmadienis, 2025.05.18
Reklama

Saugus maisto produktų laikymas vasarą

vlmedicina.lt | 2013-06-14 18:12:31

Vasarą mus lepinanti šiluma yra didžiausias priešas daugeliui maisto produktų. Temperatūra, susijusi su maisto ruošimu, yra dažniausia apsinuodijimo maistu klaida. Dauguma mikrobų dauginasi, esant +6 - +60°C temperatūrai. +20- +40°C temperatūroje laikomi maisto produktai keletą valandų, sugenda ir yra netinkami valgyti. Kad apsaugotume savo organizmą turime laikytis kai kurių taisyklių jau nuo tada, kai įsigyjame šviežius maisto produktus.

Pyragas
Jolitos Čiukšytės nuotr.

Kaip užtikrinti maisto produktams tinkamą temperatūros grandinę:

maistą į namus iš parduotuvės transportuokite kuo greičiau arba naudokite šaltkrepšį;

pirkite produktus prekybos vietose, esančiose arčiausiai namų ar poilsio vietų;

prieš sudedami maisto produktus į šaldytuvą, įsitikinkite, kad jis yra pakankamai vėsus (optimali šaldytuvo vidaus temperatūra: šaldytuvuose nuo 0°C iki 4°C, šaldikliuose nuo -18°C  iki -5°C);

laikykite greitai gendantį maistą žemoje temperatūroje (žemiau 6°C). Žuvis ir ikrai turi būti laikomi 3°C ar vėsesnėje temperatūroje;

jei neturite šaldytuvo, nenaudokite greitai gendančių maisto produktų;

vakuumuotus ir marinuotus produktus laikykite žemoje temperatūroje;

nebenaudokite maisto produktų, kurių pakuotės pažeistos, praplėštos, paskutinę jų galiojimo dieną;

tik neatidarytos maisto pakuotės, saugomos šaltai išsilaiko iki paskutinės galiojimo dienos.

Nepamirškite higienos ir per atostogas

Įsitikinkite, kad jūsų rankos švarios. Prieš ruošdami maistą, visada nusiplaukite rankas. Rankas plaukite ir maisto ruošimo metu, ypač tada, kai tvarkote žalią mėsą, paukštieną arba žuvį, bei tada, kai pradedate dirbti su kitais maisto produktais, pavyzdžiui, ruošiate salotas. Nusiplaukite rankas ir prieš valgį.

Jei stovyklaujate ir nėra vandens įrenginių kur galima nusiplauti rankas, naudokite drėgnas antiseptines servetėles.

Nevirtus ir virtus maisto produktus ruoškite atskirai, naudojant skirtingus indus:

naudokite atskirus indus termiškai neapdorotam ir apdorotam maistui;

visi indai ir įrankiai, nepamirškite ir grilio žnyplių, kurie lietėsi su žalia mėsa, turi būti kruopščiai nuplauti, prieš juos naudojant su virta ar kepta mėsa bei kitais maisto produktais;

nenaudokite marinato, kuriame buvo marinuota žalia mėsa su paruošta valgymui mėsa.

mėsą (vištieną, kiaulieną ir maltą mėsą) gerai iškepkite grilyje.

Maistą atvėsinkite greitai:

maistą patiekite nedelsiant arba jį atvėsinkite;

nelaikykite kambario temperatūroje.

Senos taros naudojimas

Kaupdami seną tarą savo namuose ar vasarnamyje, neturite jokių garantijų, kad ji yra saugi naudoti. Saugiau nenaudoti senų ar įskeltų indų, keramikos dirbinių. Naują tarą taip pat svarbu įvertinti ar ji yra saugi sąlyčiui su maistu. Keramikiniuose ąsočiuose ar bokaluose, kuriuos parsivežate į namus kaip suvenyrus gali būti švino, tad jie turi būti naudojami tik kaip dekoratyvinės detalės.

Rūgštaus maisto neruoškite aliuminiu padengtuose induose, kadangi rūgštis tirpina aliuminį, kuris keliauja į žmogaus organizmą su maistu.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pirmą kartą Europoje: Kauno klinikose atlikta procedūra padėjo suvaldyti kepenų naviką vaikui
Kauno klinikų pacientui Kajui buvo vos daugiau nei treji metai, kai Kauno klinikose paaiškėjo, kad kepenyse esantis...
Patinimai nėštumo metu: natūrali kūno kalba ar rimtas signalas?
Nėštumas – ypatingas laikas, kai moters kūnas kiekvieną dieną keičiasi, ruošdamasis naujos gyvybės atėjimui. Tačia...
Šiuolaikinis melanomos gydymas nekeičia gyvenimo įpročių
Andriaus (44 m.) ligos istorija prasidėjo nuo smulkmenos – niežulio kakle. Nacionaliname vėžio centre pakartotinai...
Cukrinis diabetas – grėsmė inkstų sveikatai
Cukrinis diabetas yra viena sparčiausiai plintančių lėtinių ligų pasaulyje, kuri paveikia ne tik kraujagyslių sistemą, b...
Prastai miegate? Priežastis gali slypėti jūsų žandikaulyje
Sveikatos mokslai vis dažniau pabrėžia, kad miegas žmogui ne mažiau svarbus nei mityba ar fizinis aktyvumas, tačiau daug...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų