Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Saugus maisto produktų laikymas vasarą

vlmedicina.lt | 2013-06-14 18:12:31

Vasarą mus lepinanti šiluma yra didžiausias priešas daugeliui maisto produktų. Temperatūra, susijusi su maisto ruošimu, yra dažniausia apsinuodijimo maistu klaida. Dauguma mikrobų dauginasi, esant +6 - +60°C temperatūrai. +20- +40°C temperatūroje laikomi maisto produktai keletą valandų, sugenda ir yra netinkami valgyti. Kad apsaugotume savo organizmą turime laikytis kai kurių taisyklių jau nuo tada, kai įsigyjame šviežius maisto produktus.

Pyragas
Jolitos Čiukšytės nuotr.

Kaip užtikrinti maisto produktams tinkamą temperatūros grandinę:

maistą į namus iš parduotuvės transportuokite kuo greičiau arba naudokite šaltkrepšį;

pirkite produktus prekybos vietose, esančiose arčiausiai namų ar poilsio vietų;

prieš sudedami maisto produktus į šaldytuvą, įsitikinkite, kad jis yra pakankamai vėsus (optimali šaldytuvo vidaus temperatūra: šaldytuvuose nuo 0°C iki 4°C, šaldikliuose nuo -18°C  iki -5°C);

laikykite greitai gendantį maistą žemoje temperatūroje (žemiau 6°C). Žuvis ir ikrai turi būti laikomi 3°C ar vėsesnėje temperatūroje;

jei neturite šaldytuvo, nenaudokite greitai gendančių maisto produktų;

vakuumuotus ir marinuotus produktus laikykite žemoje temperatūroje;

nebenaudokite maisto produktų, kurių pakuotės pažeistos, praplėštos, paskutinę jų galiojimo dieną;

tik neatidarytos maisto pakuotės, saugomos šaltai išsilaiko iki paskutinės galiojimo dienos.

Nepamirškite higienos ir per atostogas

Įsitikinkite, kad jūsų rankos švarios. Prieš ruošdami maistą, visada nusiplaukite rankas. Rankas plaukite ir maisto ruošimo metu, ypač tada, kai tvarkote žalią mėsą, paukštieną arba žuvį, bei tada, kai pradedate dirbti su kitais maisto produktais, pavyzdžiui, ruošiate salotas. Nusiplaukite rankas ir prieš valgį.

Jei stovyklaujate ir nėra vandens įrenginių kur galima nusiplauti rankas, naudokite drėgnas antiseptines servetėles.

Nevirtus ir virtus maisto produktus ruoškite atskirai, naudojant skirtingus indus:

naudokite atskirus indus termiškai neapdorotam ir apdorotam maistui;

visi indai ir įrankiai, nepamirškite ir grilio žnyplių, kurie lietėsi su žalia mėsa, turi būti kruopščiai nuplauti, prieš juos naudojant su virta ar kepta mėsa bei kitais maisto produktais;

nenaudokite marinato, kuriame buvo marinuota žalia mėsa su paruošta valgymui mėsa.

mėsą (vištieną, kiaulieną ir maltą mėsą) gerai iškepkite grilyje.

Maistą atvėsinkite greitai:

maistą patiekite nedelsiant arba jį atvėsinkite;

nelaikykite kambario temperatūroje.

Senos taros naudojimas

Kaupdami seną tarą savo namuose ar vasarnamyje, neturite jokių garantijų, kad ji yra saugi naudoti. Saugiau nenaudoti senų ar įskeltų indų, keramikos dirbinių. Naują tarą taip pat svarbu įvertinti ar ji yra saugi sąlyčiui su maistu. Keramikiniuose ąsočiuose ar bokaluose, kuriuos parsivežate į namus kaip suvenyrus gali būti švino, tad jie turi būti naudojami tik kaip dekoratyvinės detalės.

Rūgštaus maisto neruoškite aliuminiu padengtuose induose, kadangi rūgštis tirpina aliuminį, kuris keliauja į žmogaus organizmą su maistu.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų