Trečiadienis, 2025.05.07
Reklama

Saugus maisto produktų laikymas vasarą

vlmedicina.lt | 2013-06-14 18:12:31

Vasarą mus lepinanti šiluma yra didžiausias priešas daugeliui maisto produktų. Temperatūra, susijusi su maisto ruošimu, yra dažniausia apsinuodijimo maistu klaida. Dauguma mikrobų dauginasi, esant +6 - +60°C temperatūrai. +20- +40°C temperatūroje laikomi maisto produktai keletą valandų, sugenda ir yra netinkami valgyti. Kad apsaugotume savo organizmą turime laikytis kai kurių taisyklių jau nuo tada, kai įsigyjame šviežius maisto produktus.

Pyragas
Jolitos Čiukšytės nuotr.

Kaip užtikrinti maisto produktams tinkamą temperatūros grandinę:

maistą į namus iš parduotuvės transportuokite kuo greičiau arba naudokite šaltkrepšį;

pirkite produktus prekybos vietose, esančiose arčiausiai namų ar poilsio vietų;

prieš sudedami maisto produktus į šaldytuvą, įsitikinkite, kad jis yra pakankamai vėsus (optimali šaldytuvo vidaus temperatūra: šaldytuvuose nuo 0°C iki 4°C, šaldikliuose nuo -18°C  iki -5°C);

laikykite greitai gendantį maistą žemoje temperatūroje (žemiau 6°C). Žuvis ir ikrai turi būti laikomi 3°C ar vėsesnėje temperatūroje;

jei neturite šaldytuvo, nenaudokite greitai gendančių maisto produktų;

vakuumuotus ir marinuotus produktus laikykite žemoje temperatūroje;

nebenaudokite maisto produktų, kurių pakuotės pažeistos, praplėštos, paskutinę jų galiojimo dieną;

tik neatidarytos maisto pakuotės, saugomos šaltai išsilaiko iki paskutinės galiojimo dienos.

Nepamirškite higienos ir per atostogas

Įsitikinkite, kad jūsų rankos švarios. Prieš ruošdami maistą, visada nusiplaukite rankas. Rankas plaukite ir maisto ruošimo metu, ypač tada, kai tvarkote žalią mėsą, paukštieną arba žuvį, bei tada, kai pradedate dirbti su kitais maisto produktais, pavyzdžiui, ruošiate salotas. Nusiplaukite rankas ir prieš valgį.

Jei stovyklaujate ir nėra vandens įrenginių kur galima nusiplauti rankas, naudokite drėgnas antiseptines servetėles.

Nevirtus ir virtus maisto produktus ruoškite atskirai, naudojant skirtingus indus:

naudokite atskirus indus termiškai neapdorotam ir apdorotam maistui;

visi indai ir įrankiai, nepamirškite ir grilio žnyplių, kurie lietėsi su žalia mėsa, turi būti kruopščiai nuplauti, prieš juos naudojant su virta ar kepta mėsa bei kitais maisto produktais;

nenaudokite marinato, kuriame buvo marinuota žalia mėsa su paruošta valgymui mėsa.

mėsą (vištieną, kiaulieną ir maltą mėsą) gerai iškepkite grilyje.

Maistą atvėsinkite greitai:

maistą patiekite nedelsiant arba jį atvėsinkite;

nelaikykite kambario temperatūroje.

Senos taros naudojimas

Kaupdami seną tarą savo namuose ar vasarnamyje, neturite jokių garantijų, kad ji yra saugi naudoti. Saugiau nenaudoti senų ar įskeltų indų, keramikos dirbinių. Naują tarą taip pat svarbu įvertinti ar ji yra saugi sąlyčiui su maistu. Keramikiniuose ąsočiuose ar bokaluose, kuriuos parsivežate į namus kaip suvenyrus gali būti švino, tad jie turi būti naudojami tik kaip dekoratyvinės detalės.

Rūgštaus maisto neruoškite aliuminiu padengtuose induose, kadangi rūgštis tirpina aliuminį, kuris keliauja į žmogaus organizmą su maistu.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kai pilvas tarsi balionas: kaip sumažinti dujų kaupimąsi?
Nuolatinis pilvo pūtimas ne tik vargina fiziškai, bet ir kartais gali sumažinti pasitikėjimą savimi. Šį pojūtį dažnai su...
Melatonino papildai: kada juos vartoti ir kokios galimos rizikos?
Kai kuriomis dienomis, vos pramerkę akis, galime jaustis lyg nemiegoję visą parą. Kitais rytais pabundame kupini energij...
Kaip erkės atsiduria jūsų rankinėje, ant šuns kailio ar net pirkinių maišelyje
Vos keli žingsniai per žolę – ir jūs jau rizikos zonoje. Į kovą dėl šeimininko išalkusios stoja erkės. Maitin...
Vaikų sveikatos patikra: ne formalumas, o būtinybė
Artėjant vasaros atostogoms, ligonių kasų specialistai ragina tėvelius nedelsti ir profilaktiškai patikrinti vaikų sveik...
Chirurgas ragina pasitikrinti: nedidelis diskomfortas gali būti hemorojaus sutrikimo pradžia
Hemorojus – itin nemaloni sveikatos problema, su kuria gyvenime susiduria nemaža dalis žmonių. Nors apie šią būklę...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų