Sekmadienis, 2025.01.26
Reklama

Ruošiantiems šventinį stalą specialistai primena: prioritetas – higiena

Šaltinis: vlmedicina | 2022-12-22 11:57:51

Šventinis šurmulys ir gera nuotaika įtraukia, į kai kurias taisykles norisi pažiūrėti pro pirštus, tačiau, kai kalbame apie šventinio stalo ruošimą, tokios prabangos neturėtume sau leisti – primena Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai. Anot jų, ruošiant maistą, būtina laikytis pagrindinių higienos taisyklių, antraip šventinį džiugesį gali aptemdyti žarnyno infekcija.

Kalėdų vaišių stalas
Vaišių stalas / Shutterstock.com

Viena svarbiausių taisyklių – rankų higiena

Visuomenės sveikatos specialistai pabrėžia, jog rankas būtina nusiplauti tiek prieš gaminant maistą, tiek prieš valgant – nors ant neparuoštų maisto produktų esantys patogeniniai mikroorganizmai sunaikinami terminio apdorojimo metu, po produkto apdorojimo jie gali išlikti ant rankų.

Tai reiškia, jog, nesilaikant rankų higienos reikalavimų, galima šiais mikroorganizmais užteršti jau pagamintus patiekalus. Rankas reikėtų plauti kruopščiai – vandeniu ir muilu bent 20 sekundžių.

Švaros palaikymas virtuvėje – prioritetas

Net ir jei išoriškai virtuvė atrodo švari, didžiausias dėmesys turėtų būti teikiamas paviršių priežiūrai ir, žinoma, įrankiams, kurie tiesiogiai liečiasi su maistu. Jie turi būti ne tik nuplauti karštu vandeniu, bet ir dezinfekuoti specialiai tam skirtais plovikliais.

Ypatingai prižiūrėti reikėtų pjaustymo lentas ir peilius, kurie naudojami apdorojant žalią mėsą ar žuvį. Ruošiant tokius patiekalus, patariama vengti medinių pjaustymo lentelių, nes jas sunku tinkamai išplauti ir išdžiovinti, o būtent drėgmė yra itin palanki patogeninių mikroorganizmų dauginimuisi. Taip pat, siekiant išvengti mikroorganizmų dauginimosi virtuvėje, derėtų nepamiršti reguliariai keisti virtuvėje naudojamas šluostes, kempinėles bei rankšluosčius.

Kodėl ta pati lentelė netinka pjaustyti mėsai ir daržovėms?

Švenčių metu dėl gaminamų patiekalų gausos ir skubėjimo dažnai pamirštama vengti kryžminės taršos. Pavyzdžiui, tie patys įrankiai bei pjaustymo lentelės naudojami pjaustyti žaliai mėsai ir daržovėms. Taip sudaromos galimybės patogeniniams mikroorganizmams patekti į jau pagamintus patiekalus.

Savo ruožtu, specialistai pataria kiekvienai apdorojamų produktų grupei naudoti atskirus peilius bei lenteles, o nesant tokios galimybės – pagaminus bet kurį patiekalą, įrankius labai kruopščiai nuplauti ir nusausinti prieš naudojant juos kitų patiekalų paruošimui.

Tokia kryžminė tarša gali atsirasti ir šaldytuve – rekomenduojama visus produktus laikyti sandariai, o didesnę riziką keliančius produktus, t. y. žalią mėsą, žuvį ir kt., apatinėse šaldytuvo lentynose.

Ar galima pagamintus patiekalus laikyti ne šaldytuve?

Patogeniniai mikroorganizmai greitai dauginasi kambario temperatūroje, tad pagamintus ataušusius patiekalus būtina padėti į šaldytuvą, kur juos rekomenduojama laikyti vidutiniškai ne ilgiau nei 3 dienas.

Būtina atkreipti dėmesį ir į produktų tinkamumo vartoti terminus. Specialistai pastebi, jog ypač per šventes žmonės randa, kaip panaudoti kurį laiką spintelėse gulinčius prieskonius, įvairias sėklas, riešutus, į kurių rekomenduojamus suvartoti terminus nebeatkreipia dėmesio. Toks elgesys taip pat gali sukelti pavojų sveikatai, nes net ir nedidelė nesaugaus produkto dalis gali užteršti visą vartojimui paruoštą patiekalą.

Be to, reikėtų nepamiršti, kad šaldytus produktus geriausia atšildyti šaldytuve. Tai ne tik padės išsaugoti gerą produkto skonį, bet ir neleis daugintis patogeniniams mikroorganizmams viršutiniuose produkto sluoksniuose.

NVSC specialistai rekomenduoja:

• laikytis rankų higienos taisyklių;

• reguliariai valyti virtuvės paviršius;

• kruopščiai plauti kitą virtuvės įrangą bei įrankius;

• vengti kryžminės taršos;

• laikyti produktus tinkamomis sąlygomis;

• vadovautis maisto produktų tinkamumo vartoti terminais.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Viduriavimo ir vidurių užkietėjimo atmintinė: kaip elgtis sutrikus tuštinimuisi?
Kiek kartų per dieną keliaujame į tualetą ir kiek laiko jame praleidžiame; kokia yra išmatų konsistencija bei spalva; ka...
Dr. V. Sidorovas: „Odos vėžį įveikti įmanoma ir sulaukus garbaus amžiaus"
Odos vėžį gydantys specialistai pastebi, kad daugelis žmonių bijo išgirsti vėžio diagnozę, ir tai dažnai tampa pagrindin...
Tėvai ir vaikai. Tarp kontrolės ir liberalumo
„Man tėvai neleidžia“, – sako pradinukas draugams ir taip paaiškina, kad jis šioje situacijoje niekuo...
Dietistė atsakė, ar produktai be gliuteno yra geresni, ir pasidalijo receptų idėjomis
Miltai, makaronai ir kruopos – vieni dažniausių produktų virtuvėje, be kurių neapsieinama ruošiant įvairius patiek...
Žąsies oda – liga, apie kurią ne visi drįsta šnekėti: kaip ją gydyti?
Keratosis pilaris, dar kitaip vadinama žąsies oda, yra lėtinė odos būklė, pasireiškianti mažais, šiurkščiais gumbeliais,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų