Ketvirtadienis, 2024.07.18
Reklama

Šaltam žiemos vakarui – kardamono arbata

kurjeris.lt | 2013-01-14 14:44:44

Šaltą žiemos vakarą, po sunkios darbo dienos, sušildyti gali ne tik šiltos šlepetės, židinio liepsna, bet ir puodelis juodosios arbatos su kardamonu ir pienu.

Kardamonas
Redakcijos archyvo nuotr.

Paruošti tokią arbatą visai nesudėtinga. Reikės juodos arbatos, kardamono sėklų, pieno, cukraus (skaniau su ruduoju, bet jei neturite, tiks ir paprastas baltasis), galima įdėti keletą gvazdikėlių, kvepiančiųjų pipirų žirnelių, cinamono lazdelę. Užsikaiskite puode vandens tiek, kiek norite paruošti puodelių arbatos. Įberkite juodosios arbatos. Kai užvirs, įmeskite kelias kardamono sėklas, nepadauginkite, geriau paragauti ir, jei aromatas silpnokas arba nejaučiamas, tik tada pridėti papildomai. Spalva turėtų įgauti raudoną atspalvį. Įpilkite pieno pagal skonį. Palaukite, kol užvirs. Įdėkite cukraus. Perkoškite ir mėgaukitės vakaro ramybe bei šiluma...

Kardamono arbatos poveikis organizmui – visokeriopas. Tradicinė ajurvedos medicina tikina, kad kardamonas padeda virškinimui, nuo vidurių pūtimo, spazmų, virškinimo sutrikimų. Kardamono arbata gydomas nuolatinis pykinimas ir vėmimas. Ji turi detoksikuojančių savybių, padeda turintiems problemų su astma, bronchitu, peršalimo ir plaučių ligomis. Ramina ir atpalaiduoja.

Kardamonas – nendrinio imbierinių šeimos augalo pluoštinės ankštys ir jose esančios sėklos. Kardamono sėklos bręsta ankštyse ištisus metus, bet skirtingu laiku, dėl to gali būti renkamos tik rankiniu būdu, po vieną, atrenkant nevisai sunokusias, kol šios sunokusios nesprogo ir neišbarstė brangių sėklų.

Šviesiai žaliais aštraus ir saldaus skonio jo vaisiais aromatizuojami gėrimai ir saldieji patiekalai. Idealiai tinka vegetariškoms sriuboms, dedamas į padažus, bulvių mišraines, ryžius, troškintus vaisius. Karštiesiems patiekalams kardamoną dedame likus 5 min. iki baigdami gaminti. Stipraus kardamono aromato nepanaikina net aukšta temperatūra orkaitėje.

Kardamoną smulkinti patariama tik prieš pat naudojimą, kitaip jis praras savo savybes ir bus bevertis. Nemaltas laikosi labai ilgai – kelerius metus.

Kardamonas turi savybę šalinti toksinus. Ajurvedoje jis vartojamas maltas, užverdamas su pienu: trečdalis arbatinio šaukštelio kardamono puodeliui pieno. Jis sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, padeda normalizuoti kraujagyslių sienelių aprūpinimą krauju, šalinti kraujo indų spazmus, balansuoti per stiprią skydliaukės veiklą. Jis lengvina atsikosėjimą, vartojamas dantų ir dantenų infekcijoms gydyti, gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą.

Persivalgius ar sutrikus virškinimui padėti gali aromatinė arbata iš kardamono: trečdalis šaukštelio malto kardamono sėklų, tiek pat džiovinto imbiero ir du malti gvazdikėliai puodeliui vandens (200 ml).

Kardamonas gerai subalansuoja virškinimo sutrikimus vaikams, esant nerviniam pagrindui. šiuo atvejus kardamoną reiktų derinti su pankolio sėklomis. Tokios arbatos nerekomenduojama gerti esant skrandžio opoms.

Ypač skani ir labai naudinga arbata lygiomis dalimis sumaišius kardamoną, kuminą ir kalendrą. Ji pašalina sunkumą visame kūne.

Keletas sukramtytų kardamono sėklų yra nuostabus tonikas širdžiai.

Suteikia puikų burnos kvapą.

Kardamonas yra vokalistų palaima, nes jis padeda pagerinti balsą. Geriamas su pienu atpalaiduoja balso stygas.

Kardamonas turi kalcio, fosforo, geležies, magnio ir cinko. Gamtinio cinko jame yra daugiau nei kituose prieskoniuose. Yra ir B grupės vitaminų – B1, B21, B3.

Kasdien suvalgę 4–5 sėkliukes kardamono su šaukšteliu medaus pagerinsite regėjimą, nervų sistemos veiklą ir apsaugosite organizmą nuo kenksmingų mikrobų.

Kardamonas mažina vandens ir gleivių kiekį organizme, todėl jo galima dėti kepant vaisius, ypač kriaušes. Puikus receptas, padedantis valyti gleives iš bronchų ir plaučių: pašaliname kietos kriaušės sėkliukes, farširuojame medumi, sumaišytu su maltomis kardamono sėklomis, ir kepame.

kurjeris.lt

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 3 / 5 (6). Jūs dar nebalsavote
(6)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vasaros vaisius valgykite su sėklomis ir odele: padarysite paslaugą organizmui
Ar žinojote, kad valgydami vaisius į šiukšliadėžę smarkiai nesusimąstydami galite išmesti didelę dalį jų vertingųjų medž...
Gydytojas kardiologas: kodėl svarbu reguliariai matuoti kraujo spaudimą
Hipertenzija, arba padidėjęs kraujospūdis, – viena dažniausių sveikatos problemų ir pagrindinis kardiovaskulinių l...
Už nuolatinio knarkimo gali slypėti sunki būklė
Knarkimas – gana dažna problema, nesirenkanti nei lyties, nei amžiaus. Tačiau svarbu suprasti, kad tai nėra tik ne...
Kai vasaros naktimis per karšta miegoti: pataria, kaip geriau išsimiegoti
Vasaros naktimis, esant karštiems orams, gali suprastėti daugelio žmonių miego kokybė. Karštis ne tik trukdo mums užmigt...
Gydytojas dietologas dalinasi auksine ankštinių daržovių nauda
Anksčiau manę, kad pilvo pūtimą ir kitus nemalonius pojūčius keliančios ankštinės daržovės – netinkamas pasirinkim...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų