Ar naudinga valgyti salierų stiebus? Kuo jie vertingi? Kaip juos paruošti valgyti? Į klausimą atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.
Salierų stiebai turi uždegimą mažinančių savybių, eterinių aliejų, magnio - ramina nervų sistemą, tad patartina šią daržovę valgyti vakare - geriau miegosite.
Jie gerina virškinimą, žarnyno judesius - juose daug vandens, netirpios ląstelienos, o tai svarbu vidurių užkietėjimo profilaktikai.
Turi vitamino A - svarbus regėjimui. Tyrimai rodo, kad mažina blogojo cholesterolio kiekį, reguliuoja kraujo spaudimą - juose yra ftalidų. Turi antioksidantų, flavanoidų - tyrimų metu pastebėta, kad slopina vėžinių ląstelių augimą. Taip pat tai feromonų turinti daržovė, prieskonis.
Patariama salierus valgyti ne tik šviežius, bet ir garintus. Puikiai tinka norintiems lieknėti, gan nemažas ryšulėlis turi tik labai mažai kcal - tinka gardinti salotas, sriubas, troškinius.
VLMEDICINA.LT rekomenduoja. Paprasti receptai su salierų lapkočiais
1
Lapkotiniai salierai,
svogūnas,
konservuotas tunas,
majonezas.
Salierus ir svogūną smulkiai sukapoti, dėti nusunktą tuną, išmaišyti su majonezu. Paskrudinti batoną ar pakepti duoną, užtepti pasigamintą mišinį. Skanu su pomidoru.
2
Papjaustyti salierų kotelių,
krabų lazdelių,
pasmulkinti graikinių riešutų.
Užpilti natūraliu jogurtu (tinka ir grietinėlė arba liesas majonezas).
3
Smulkiai supjaustyti salierų stiebai;
susmulkinti pomidorai;
dar labiau susmulkinta svogūno galvutė.
Įberti druskos, maltų juodųjų pipirų, įpilti truputį aliejaus.