Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Rudens klasika – bulvės: kaip nustebinti šeimą netikėtais deriniais?

Šaltinis: bernardinai.lt | 2016-10-11 17:01:05

Jeigu vyktų nuobodžiausių daržovių rinkimai, tikėtina, juos be konkurencijos laimėtų bulvės. Šeimininkės jų paprastai griebiasi tada, kai šaldytuve nebelieka jokių kitų produktų. Tačiau kulinarai neskuba šios daržovės nurašyti. Pasak jų, yra daug bulvių paruošimo būdų bei nemažai pagardų, kuriais paskanintos bulvės nustebins netikėtu skoniu. Kokie jie?

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Patiekalams su bulvėmis gaminti ruduo yra tinkamiausias metas, kadangi jau galima naudoti dideles ir maistingas bulves iš naujo derliaus.

„Kol derlius dar šviežias, su bulvėmis virtuvėje galima nemažai eksperimentuoti. Svarbu nepamiršti, kad geriausios šios daržovės savybės atsiskleidžia priklausomai nuo to, ką mes su jomis darome. Vieni jas kepa, kiti verda. Vieni mėgsta bulves su lupenomis, kiti – skustas. Vieni jas kepa įsukę į foliją, kiti – įdarytas. Visi šie paruošimo būdai atskleis vis kitokį bulvės poskonį“, – tvirtina kulinaras Algis Kairys.

Nors lietuviai pripratę bulves virti vandenyje, o tada patiekti jas su kefyru, kulinaras siūlo pabandyti šią daržovę išvirti garuose. Taip bulvė nepraras maistingų medžiagų ir vitaminų, nebus permirkusi, šlapia.

Kaip alternatyvą paprastai iškeptoms bulvėms A. Kairys rekomenduoja orkaitėje keptas bulves su specialiu įdaru. Jį galima pasigaminti iš faršo ir sviesto, į jį įmaišant žalumynų – krapų, petražolių, paprikų, svogūnų arba česnakų.

„Nuo seno lietuviai, pavyzdžiui, žemaičiai, gamindavo įdarytas bulves, vadinamąjį – kąsnį. Pragręždavo specialiu įrankiu išvirtą bulvę ir pripildydavo ją varškės ir česnako. Vietoj varškės pagal skonį galima rinktis mėsą – kiaulieną arba jautieną. Jei po ranka neturite mėsos, keptoje bulvėje padarykite įpjovą ir įdėkite į ją vadinamojo žaliojo sviesto gabalėlį su žalumynais. Jis ištirps, bulvė taps sultinga ir aromatinga“, – pataria skonio meistras.

Rudenį, kai miškuose galima rasti įvairiausių grybų, jais įdarytos bulvės taps dar vienu netikėtu patiekalu ant šeimos stalo. Rinkitės voveraites arba baravykus.

Jei norisi greito užkandžio, iš bulvių galima pasidaryti naminių traškučių. Tam reikės plonai supjaustyti bulves ir atsargiai suberti į įkaitintą aliejų. Patariama naudoti tokį aliejų, kuris užkaista aukštesnėje temperatūroje. Pavyzdžiui, rapsų.

„Prie bulvių traškučių labai tiks padažai arba tirštesnės konsistencijos užtepėlės. Jei mėgstate aštriau, rinkitės tradicinį pomidorų padažą, prieš tai paskaninę jį šviežiai spaustų spanguolių sultimis. O jei mėgstate švelnesnį, pikantiškesnį skonį, siūlau išbandyti majonezinius padažus su česnaku“, – rekomenduoja A. Kairys.

Pasak kulinaro, skandinavai ypač mėgsta virtų ir šaltų bulvių salotas, kurios dideliais kiekiais pardavinėjamos net parduotuvėse. Tačiau jei norima geriausiai pajusti bulvių skonį, jis pataria jas valgyti šiltas.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų