Jei išalkote, bet neturite sąlygų ar laiko papietauti, užkrimskite riešutų. Šiandien neabejojama, kad jie yra vienas sveikiausių užkandžių.
Riešutai padeda palaikyti gerą įvairių organizmo sistemų būklę. Juose esantis cinkas skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą, blokuoja rinovirusus, net padeda išvengti spuogų. Magnis mažina kraujospūdį ir švelnina PMS simptomus. Riešutuose esantis kalis stiprina raumenis.
Ypač naudinga riešutus valgyti šaltuoju metų laiku, mat jie didina atsparumą ligoms. Riešutai taip pat turi daug mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, gerųjų riebalų, mineralinių medžiagų, E, K, PP ir B grupės vitaminų, mažai angliavandenių ir visai nedaug vandens. Be to, juose gausu nuo vėžio saugančių antioksidantų. Visose riešutų rūšyse yra nervų ląstelėms būtino lecitino, kuris užtikrina efektyvią smegenų veiklą. Riešutuose esantys geležis ir varis padeda gamintis raudoniesiems kraujo kūneliams, o folio rūgštis gerina atmintį.
Sakoma, kad kasdien suvalgydami po 85 g riešutų sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje, sureguliuosite kraujo spaudimą ir išvengsite širdies ligų. Riešutai ypač vertingi vyresnio amžiaus žmonėms. Tačiau būkite atsargūs, jei turite skrandžio problemų: riešutai sunkiai virškinami, tad valgykite jų nedaug. Geriau rinkitės riešutus be odelės. Porcija riešutų (apie 25 g per dieną ) turi 125–190 kalorijų.
• Jei esate alergiški, galite pasijausti blogai ir nuo menkiausio riešuto trupinėlio.
• Vaikams iki trejų metų nepatartina duoti produktų, kuriuose yra riešutų.
• Riešutus valgyti naudingiau pirmoje dienos pusėje.
• Riešutai nemėgsta nei šviesos, nei šilumos. Geriausiai jie išsilaiko šaldytuve, negliaudyti sudėti į sandarų indą. Gliaudytus riešutus galima laikyti šaldymo kameroje.
• Jei valgydami riešutus tikitės gauti naudingų organizmui medžiagų, vienu metu nevalgykite daugiau nei 100 g šių skanėstų. Organizmas maistingas medžiagas gali pasisavinti tik iš tokio kiekio riešutų.
• Žemės riešutai yra riebiausi ankštiniai augalai.
• Graikiniuose riešutuose vitamino C yra 8 kartus daugiau nei juoduosiuose serbentuose ir 50 kartų daugiau nei citrusiniuose vaisiuose.
Karameliniai riešutai
0,5 puodelio cukraus, 2 puodeliai riešutų (geriausia migdolai, bet tinka ir lazdyno ar žemės riešutai), 0,5–1 šaukštelis prieskonių mišinio (maltų anyžių, pankolių, cinamono, gvazdikėlių ir imbiero).
Su prieskoniais sumaišytą cukrų suberkite į nedidelį puodą ir nuolat maišydami kaitinkite, kol cukrus ims tirpti ir suskystės. Tada suberkite riešutus ir maišykite, kol jie pasidengs ištirpusiu cukrumi. Gerai išmaišę, puodą nukelkite nuo ugnies, o riešutus sudėkite į lėkštę, kad atvėstų.
Makaronai su medumi ir riešutais
2 stiklinės kvietinių miltų,1 kiaušinis, 2 šaukštai medaus, 1 šaukštas. sviesto, 1 šaukštas lazdyno riešutų, vandens, druskos.
Į miltus įmuškite kiaušinį, įpilkite truputį vandens ir užminkykite tešlą makaronams. Ją iškočiokite ir supjaustykite stambiais, piršto ilgio ir pločio makaronais. Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir pavirkite 5 minutes. Paskui juos išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite į dubenį. Makaronus užpilkite ištirpintu sviestu, užkrėskite medaus, o ant viršaus užbarstykite smulkiai kapotų riešutų.
Turkiška migdolų nuga
500 g kapotų migdolų, 1 šaukštelis tarkuotos apelsinų žievelės, 1/2 šaukštelio cinamono, 125 g medaus, 250 g cukraus, 2 kiaušinių baltymai.
Migdolus paspraginkite sausoje keptuvėje. Ten pat suberkite apelsinų žievelę, cinamoną, cukrų ir sudėkite medų. Masę pakaitinkite. Dažnai maišykite. Atšaldytus baltymus išplakite iki standžių putų. Saldžią masę virkite tol, kol gražiai pagels. Paskui pamažu ją supilkite į baltymų putas. Gerai išmaišykite. Paruoštą masę sukrėskite į riebalais išteptą kepimo skardą, viršų išlyginkite riebalais ištepta mentele. Iškepusią ir atvėsusią nugą supjaustykite mažais gabaliukais ir palikite, kad sukietėtų.
Graikinių riešutų padažas
7 skiltelės česnako, 70 g graikinių riešutų, 60 g parmezano, 200 g baziliko, 0,5 šaukštelio druskos, 0,25 šaukštelio pipirų, 70 ml aliejaus, 2 šaukštai vandens, 5 saulėje džiovinti pomidorai.
Visus produktus, išskyrus aliejų ir tarkuotą parmezaną, sudėkite į dubenėlį ir elektriniu smulkintuvu susmulkinkite. Į gautą masę įpilkite aliejų ir suberkite sūrį. Viską išmaišykite ir bent porą valandų palaikykite šaldytuve. Graikinių riešutų padažas puikiai tiks prie žuvies, makaronų ar mėsos kepsnių.