Trečiadienis, 2024.02.21
Reklama

Razinos padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujuje

2012-09-14 00:00:32

Glikemijos indeksas rodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujuje po valgio. Daug angliavandenių turinčių, greitai virškinamų produktų glikemijos indeksas yra aukštas. Juos vartojant cukraus kiekis kraujuje kyla greit ir aukštai. Žemo glikemijos indekso angliavandeniai sukelia mažesnį cukraus kiekį kraujuje po valgio, taigi ir mažesnį išskiriamo insulino kiekį. Žemo glikemijos indekso dieta mažina lipidų kiekį, labiau pasotina ir turi įtakos kūno masės mažėjimui. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems angliavandenių apykaitos sutrikimais, kurių dažniausias yra cukrinis diabetas.  

Vaisiai
Daug angliavandenių turinčių, greitai virškinamų produktų glikemijos indeksas yra aukštas. Algirdo Kubaičio nuotr.

 Sumažino gliukozės kiekį kraujuje

Razinos turi daug magnio, skaidulinių medžiagų, polifenolių, fenolio rūgšties, taninų ir antioksidantų. Maža to, jos, remiantis nurodytu šaltiniu, turi mažą glikemijos indeksą.

 Buvo atliktas nedidelės apimties tyrimas, kuriame dalyvavo apie 61 metų amžiaus moterys ir vyrai, kuriems anksčiau nebuvo diagnozuotas cukrinis diabetas, bet kurių gliukozės kiekis kraujuje buvo nežymiai padidėjęs. Tris kartus dienoje dvylika savaičių tiriamieji pasirinktinai užkandžiavo razinomis, o kontrolinė grupė - užkandžiais, kurių  sudėtyje nebuvo nei razinų, nei kitų vaisių ar daržovių.

 Lyginant rezultatus abiejose grupėse buvo nustatyta, kad razinomis užkandžiavusiems  tiriamiesiems gliukozės kiekis kraujuje pavalgius sumažėjo iki 16 proc. Be to, razinos žymiai sumažino vidutinį glikolizuoto hemoglobino (hemoglobino dalis, surišta su gliukoze) kiekį, nes jo kiekis sumažėjo iki 0, 12 proc.

 Studijos autoriai padarė išvadą, kad kasdienis razinų valgymas tris kartus per dieną gali žymiai sumažinti gliukozės kiekį po valgio, lyginant jas su lygiaverčio kaloringumo alternatyviais užkandžiais.

Indeksas priklauso nuo daugelio faktorių

Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos medicinai“ prisipažino, kad tyrimo rezultatai ją kiek nustebino, ir spėjo, kad galbūt tyrimo metu vartoti labai nedideli razinų kiekiai.

„Dažniausiai sergantiesiems cukriniu diabetu džiovinti vaisiai, tarp jų – razinos, nėra rekomenduojami valgyti. Razinos - tai džiovintos vynuogės, jos turi daug cukraus, fruktozės ir gliukozės, 100 g razinų yra 80-88 proc. cukraus. Razinose cukrų yra aštuonis kartus daugiau nei vynuogėse. Dažniausiai sergantys cukriniu diabetu žmonės turi problemų dėl svorio - turi antsvorio arba yra nutukę. O razinos  turi nemažai kalorijų, dėl to irgi ribojamas jų vartojimas“, - pasakojo dietologė.

Ją taip pat nustebino tai, kad razinos priskirtos prie mažo glikemijos indekso produktų, nes, jos duomenimis, jų glikemijos indeksas yra aukštas.

„Visi produktai pagal šį indeksą skirstomi į tris grupes: aukšto, vidutinio ir mažo glikemijos indekso. Tas indeksas labai priklauso nuo įvairių faktorių, pvz.,  kulinarinio apdorojimo. Pvz., žalia morka turi mažą glikemijos indeksą, virta – didelį. Dar priklauso nuo pagrindinių maistinių medžiagų - baltymų, angliavandenių, riebalų -  santykio, nuo žmogaus organizmo ypatumų, todėl vadovautis vien glikemijos indeksu kol kas per anksti“, - paaiškino Ž. Antonova.

Mažą glikemijos indeksą, jos pateiktais duomenimis, turi dauguma vaisių, daržovių, pupos, liesi pieno produktai, juoda grūdų duona, vidutinį –

55-70 – dauguma makaronų rūšių, ryžiai, beveik visos ankštinės daržovės, didelį – per 70 – visi iš baltų kvietinių miltų pagaminti, apdoroti,  kepti riebaluose produktai, saldumynai, krakmolingos daržovės, kaip bulvės, vaisiai, turintys daug cukraus.

Jei sveikas žmogus valgys daug aukšto glikemijos indekso produktų, kurie paprastai yra ir mažos maistinės vertės, tai gali sąlygoti antsvorį ir su juo susijusias ligas.

vlmedicina.lt

Šaltinis

Harold E. Bays, Kathy Schmitz, Amber Christian, Michelle Ritchey, James W. Anderson. “Raisins and Glucose: A Randomized, Controlled Trial” [Abstract 2301-PO]. Presented at the American Diabetes Association’s 72nd Annual Scientific Session, June 21, 2012

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Kraujas, razinos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nepamainomos medžiagos augančio vaiko intelektui ir nervų sistemai
Kaip galima prisidėti prie geresnio vaiko intelekto koeficiento ir pažintinių gebėjimų? Pasak Vilniaus universiteto prof...
Ortopedinės avalynės kompensavimo tvarka: ką reikia žinoti
Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems gyventojams ortopedinė avalynė gali būti apmokama iš Privalomojo sveikatos...
Paauglys vartoja narkotikus. Ką daryti?
Paauglių tėvai vis dažniau išgirsta apie narkotikų paplitimą mokyklose, jaunimo laisvalaikio erdvėse. „O kaip mano...
Onkodermatologas: dirbtinis intelektas iš esmės pakeis ir odos vėžio diagnostiką
Kol vieni laukia dirbtinio intelekto (DI) sukeltos apokalipsės, o kiti prognozuoja penktosios pramonės revoliucijos aušr...
Sjogreno sindromas – itin dažna, bet retai ir vėlai diagnozuojama reumatinė liga
Išsausėjusi burna bei akys kartais gali būti ne tik diskomfortą kelianti būklė, bet ir į dar rimtesnes sveikatos problem...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų