Glikemijos indeksas rodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujuje po valgio. Daug angliavandenių turinčių, greitai virškinamų produktų glikemijos indeksas yra aukštas. Juos vartojant cukraus kiekis kraujuje kyla greit ir aukštai. Žemo glikemijos indekso angliavandeniai sukelia mažesnį cukraus kiekį kraujuje po valgio, taigi ir mažesnį išskiriamo insulino kiekį. Žemo glikemijos indekso dieta mažina lipidų kiekį, labiau pasotina ir turi įtakos kūno masės mažėjimui. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems angliavandenių apykaitos sutrikimais, kurių dažniausias yra cukrinis diabetas.
Sumažino gliukozės kiekį kraujuje
Razinos turi daug magnio, skaidulinių medžiagų, polifenolių, fenolio rūgšties, taninų ir antioksidantų. Maža to, jos, remiantis nurodytu šaltiniu, turi mažą glikemijos indeksą.
Buvo atliktas nedidelės apimties tyrimas, kuriame dalyvavo apie 61 metų amžiaus moterys ir vyrai, kuriems anksčiau nebuvo diagnozuotas cukrinis diabetas, bet kurių gliukozės kiekis kraujuje buvo nežymiai padidėjęs. Tris kartus dienoje dvylika savaičių tiriamieji pasirinktinai užkandžiavo razinomis, o kontrolinė grupė - užkandžiais, kurių sudėtyje nebuvo nei razinų, nei kitų vaisių ar daržovių.
Lyginant rezultatus abiejose grupėse buvo nustatyta, kad razinomis užkandžiavusiems tiriamiesiems gliukozės kiekis kraujuje pavalgius sumažėjo iki 16 proc. Be to, razinos žymiai sumažino vidutinį glikolizuoto hemoglobino (hemoglobino dalis, surišta su gliukoze) kiekį, nes jo kiekis sumažėjo iki 0, 12 proc.
Studijos autoriai padarė išvadą, kad kasdienis razinų valgymas tris kartus per dieną gali žymiai sumažinti gliukozės kiekį po valgio, lyginant jas su lygiaverčio kaloringumo alternatyviais užkandžiais.
Indeksas priklauso nuo daugelio faktorių
Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos medicinai“ prisipažino, kad tyrimo rezultatai ją kiek nustebino, ir spėjo, kad galbūt tyrimo metu vartoti labai nedideli razinų kiekiai.
„Dažniausiai sergantiesiems cukriniu diabetu džiovinti vaisiai, tarp jų – razinos, nėra rekomenduojami valgyti. Razinos - tai džiovintos vynuogės, jos turi daug cukraus, fruktozės ir gliukozės, 100 g razinų yra 80-88 proc. cukraus. Razinose cukrų yra aštuonis kartus daugiau nei vynuogėse. Dažniausiai sergantys cukriniu diabetu žmonės turi problemų dėl svorio - turi antsvorio arba yra nutukę. O razinos turi nemažai kalorijų, dėl to irgi ribojamas jų vartojimas“, - pasakojo dietologė.
Ją taip pat nustebino tai, kad razinos priskirtos prie mažo glikemijos indekso produktų, nes, jos duomenimis, jų glikemijos indeksas yra aukštas.
„Visi produktai pagal šį indeksą skirstomi į tris grupes: aukšto, vidutinio ir mažo glikemijos indekso. Tas indeksas labai priklauso nuo įvairių faktorių, pvz., kulinarinio apdorojimo. Pvz., žalia morka turi mažą glikemijos indeksą, virta – didelį. Dar priklauso nuo pagrindinių maistinių medžiagų - baltymų, angliavandenių, riebalų - santykio, nuo žmogaus organizmo ypatumų, todėl vadovautis vien glikemijos indeksu kol kas per anksti“, - paaiškino Ž. Antonova.
Mažą glikemijos indeksą, jos pateiktais duomenimis, turi dauguma vaisių, daržovių, pupos, liesi pieno produktai, juoda grūdų duona, vidutinį –
55-70 – dauguma makaronų rūšių, ryžiai, beveik visos ankštinės daržovės, didelį – per 70 – visi iš baltų kvietinių miltų pagaminti, apdoroti, kepti riebaluose produktai, saldumynai, krakmolingos daržovės, kaip bulvės, vaisiai, turintys daug cukraus.
Jei sveikas žmogus valgys daug aukšto glikemijos indekso produktų, kurie paprastai yra ir mažos maistinės vertės, tai gali sąlygoti antsvorį ir su juo susijusias ligas.
vlmedicina.lt
Šaltinis
Harold E. Bays, Kathy Schmitz, Amber Christian, Michelle Ritchey, James W. Anderson. “Raisins and Glucose: A Randomized, Controlled Trial” [Abstract 2301-PO]. Presented at the American Diabetes Association’s 72nd Annual Scientific Session, June 21, 2012