Gvazdikėliai yra džiovinti visžalio kvapniojo gvazdikmedžio (lot.Syzygium aromaticum, sanskrito kalba lavanga) žiedų pumpurai. Tai labai seniai naudojamas prieskonis, dėl itin stipraus aromato vertinamas Europos, Šiaurės Afrikos ir didelės dalies Azijos virtuvėse.
Gvazdikėliai yra naudojami ajurvedinio maisto ruošimui ir tinka su cinamonu, lauro lapais ir juodaisiais pipirais, ciberžole, kmynais, kalendra. Jie naudojami pudingams, saldainiams, ledams, sultims, kompotams, pyragams gaminti. Jų dedama marinuojant agurkus, kopūstus, morkas, burokėlius.
Į 10 litrų uogienės dedame 3-4 gramus, į tešlą - 4-5 maltus gvazdikėlius. Kepant dedami malti, troškinant - nemalti gvazdikėliai (1 pumpurėlis 2-3,5 stiklinės skysčio).
Į patiekalus gvazdikėliai dedami pačioje pabaigoje, tuomet gaunamas subtilus, labai malonus aromatas. Jei gvazdikėlius viriname, jie tampa kartūs, ypač konditerijos gaminiuose.
Venkite derinti gvazdikėlius su actu ir produktais, turinčiais alkoholio, nes tuomet išsiskiria karčios, kenksmingos gvazdikėlių frakcijos.
Geros kokybės gvazdikėliai skęsta vandenyje arba laikosi vertikaliai. Laikyti hermetiškame inde tamsoje.
Gvazdikėliai Ajurvedoje
Gvazdikėlių kvapas intensyvus, skonis - aštrus, kartus. Jie padeda nuraminti vata ir kapha, didina pita došas.
Ajurvedoje gvazdikėliai naudojami kvėpavimo ir virškinimo sutrikimams šalinti, pagerina kraujotaką, virškinimą, medžiagų apykaitą ir padeda kovoti su skrandžio bei žarnyno sutrikimais, tokiais kaip dujos, pilvo pūtimas ir pykinimas. Jie stimuliuoja odos, seilių liaukas, inkstus, kepenis ir bronchų gleivinę, pakelia kraujospūdį.
Gvazdikėlių eterinis aliejus naudojamas kaip burnos higienos produktų sudedamoji dalis. Dedami ant skaudamo danties, gelbėja nuo skausmo. Kramtomi gvazdikėlių pumpurai atgaivina burną ir pašalina blogą burnos kvapą.
Gvazdikėliai gerai kursto virškinimo ugnį (agni) – sušildo organizmą. Naikina puvimo mikroflorą, stiprina skrandį ir kepenis, taip pat atmintį, normalizuoja smegenų kraujotaką.
Kadangi greitai subalansuoja vata došą, gvazdikėliai padeda malšinti ausų skausmą. Šaukšte sezamo aliejaus užverdame 5 gvazdikėlius ir atvėsinę lašiname į kiekvieną ausį po 3 lašelius.
Gvazdikėliai, naudojami kartu su cukrumi, skatina atsikrenkštimą iš plaučių.
Užplikius 5 – 6 gvazdikėlių pumpurėlius 30 ml vandens su medumi geriant tris kartus per dieną mažina kosulį sergant bronchitu, astma, tuberkulioze.
Jei sergate astma, užvirinkite du gvazdikėlius ir 10 juodųjų pipirų puodelyje vandens. Po 15 minučių perfiltruokite ir pridėkite 2 šaukštelius medaus. Nuovirą gerkite su pienu.
Gvazdikėlių nuoviras, purškiamas ant kūno, baido vabzdžius. Gvazdikų kvapas gerai saugo nuo kandžių.
Kitos sveikatinančios savybės
Gvazdikėliuose yra daug eterinio aliejaus ir vitaminų А, В1, В2, РР; mineralinių medžiagų - magnio, kalcio, natrio, fosforo, geležies.
Keletas lašų gvazdikėlių aliejaus vandenyje padės sustabdyti pykinimą ir vėmimą.
Gvazdikėliai taip pat naikina žarnyno parazitus ir veikia kaip antimikrobinė medžiaga nuo grybelių ir bakterijų.
Gvazdikų aliejus - stiprus antiseptikas. Kadangi jis netoksiškas ir nedirgina odos, kai kurie chirurgai juo sėkmingai dezinfekuodavo rankas, paruošdavo operacijos lauką ir netgi gydydavo pūlinius. Akušerijoje jį naudojo bambutei perrišti.
Kinų medicinoje aliejumi gydoma nuo kai kurių odos ligų, o žiedpumpurių dedama į vaistažolių mišinius nuo piktybinių auglių.
Kramtomi ar čiulpiami gvazdikėliai padeda pažaboti alkoholio troškimą.
Japonijos mokslininkai atrado, kad kaip ir daugelis kitų prieskonių, gvazdikėliai yra antioksidantai ir padeda stabdyti vėžio ląstelių plitimą.
Gvazdikėliai nerekomenduojame vaikams iki dvejų metukų ir esant hipertonijai.
Parengė Žilvinas Užkuraitis