Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Pilnos pintinės baravykų: kaip juos paruošti?

2017-09-12 16:30:57

Rugsėjis Lietuvos miškuose džiugina gėrybėmis – iš samanų kepures kelia įvairiausi grybai, o pastarosiomis dienomis žmonės džiaugiasi itin geru baravykų derliumi. Patyrusiems grybautojams pakanka vos pusdienio pririnkti jų pilnus krepšius. Tačiau ar žinote, kaip tinkamai paruošti baravykus atsargoms, o kaip – vakarienei?

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Atsargas žiemai kaupia šaldydami ir džiovindami

Kiekvienas šalies regionas turi tradicinius baravykų patiekalų ruošimo būdus. Vieni žmonės baravykus valgo šviežius, kiti mėgsta sūdyti ir marinuoti. Vis dėlto dažniausiai šie kieti, stambūs ir mėsingi grybai yra džiovinami ir šaldomi, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Apskritai, šaldymas yra vienas populiariausių rudens gėrybių konservavimo būdų, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius. – Jau vasaros pradžioje į šaldymo maišelius ir indelius ima keliauti uogos, vaisiai ir daržovės – birželio ir liepos mėnesiais jų paklausa išauga iki kelių dešimčių kartų. Rudenį šaldymui reikalingų priemonių paklausą skatina vėlyvosios daržovės, spanguolės ir, žinoma, grybai. Klientai aktyviau domisi ir maisto džiovyklėmis. Pernai rudenį maisto produktų džiovintuvų pardavimai mūsų parduotuvėse išaugo beveik dvigubai. Šiuo metu taip pat stebime prasidėjusio rudens tendencijas.“

Įprasta, kad dalis konservuotų gėrybių yra atidedama didžiosioms metų šventėms – Kūčių ir Kalėdų stalui. Grybais įdaryti virtiniai, silkė su baravykais, marinuoti grybai, barščiai su grybais – tai tik keli gardūs patiekalai iš ilgo šventinių valgių sąrašo.

Tinkamai apdoroti grybai išsaugo vertingas medžiagas

Grįžus iš miško su pintine baravykų labai svarbu tinkamai grybus nuvalyti, patikrinti, kad jie nebūtų sukirmiję. „Jeigu rengiatės baravykus šaldyti arba džiovinti, užtenka juos kruopščiai nuvalyti drėgna šluoste. Plauti nereikia, nes tada grybai išbrinks ir praras dalį vertingųjų savybių“, – sako A. Poleninas. Pašnekovas pataria prieš šaldant supjaustytus grybus truputį padžiovinti orkaitėje ar specialioje džiovyklėje – apie 20 minučių. Geriausiai šaldymui tinka jauni, nedideli baravykai.

Mitybos specialistai pastebi, kad džiovintuose baravykuose baltymų yra daugiau negu jautienoje. Taip pat juose daug vitaminų, mineralinių medžiagų, o mažai – riebalų ir angliavandenių.

Džiovinti grybus geriausia ilgai (12–24 valandas), tačiau pakankamai žemoje (40 laipsnių) temperatūroje. Šiuo atveju maisto džiovyklė labai praverčia ir sunaudoja mažiau elektros energijos negu orkaitė.

„Nusprendę iš džiovintų baravykų pasigaminti patiekalą, pamerkite juos į vandenį ir palaikykite kelias valandas arba per naktį. Grybai prisigers skysčio, išbrinks ir bus tinkami įvairiems patiekalams gaminti – tik išsirinkite mėgstamiausią receptą“, – siūlo A. Poleninas.

Lietuviški baravykai tinka ir itališkai virtuvei: baravykų rizoto receptas

A. Poleninas pastebi, kad, pavyzdžiui, italai nedidelius baravykus drąsiai valgo šviežius ir termiškai neapdorotus – tiesiog supjausto plonais griežinėliais, apšlaksto alyvuogių aliejumi, pabarsto pipirais ir druska – išeina puikus baravykų karpačas.

Jeigu pavyko rasti nemažai baravykų A. Poleninas siūlo pasigaminti kitą iš Italijos atkeliavusį patiekalą – baravykų rizotą. „Svarbiausia pasigaminti šio patiekalo tiek, kad galėtumėte suvalgyti iš karto ir vėliau nereikėtų šildyti. Todėl Italijoje svečiai niekada nevėluoja, jeigu žino, kad ant stalo bus patiekiamas rizotas“, – pažymi A. Poleninas. Jis siūlo 6 asmenims skirto patiekalo receptą.

Patiekalui reikės: supjaustyti 1 nedidelį svogūną, susmulkinti 2 salierų stiebus, pasiruošti 400 gramų daugiaryžiui gaminti tinkamų arborio ryžių, pusės stiklinės baltojo vyno, jūros druskos, juodųjų pipirų, 5-10 (priklauso nuo dydžio) supjaustytų baravykų, kelių sukapotų šakelių rozmarino, peletrūno (arba petražolės). Taip pat reikės trijų stiklinių daržovių arba vištienos sultinio, alyvuogių aliejaus, vienos citrinos sulčių, šaukštelio sviesto, tarkuoto parmezano sūrio.

Gaminimas: „Užkaiskite sultinį ir palikite lėtai virti. Keptuvėje pakaitinkite aliejų, suberkite svogūno ir saliero gabalėlius. Pakepinkite ant nedidelės kaitros 10 minučių, tada padidinkite kaitrą ir sudėkite ryžius. Maišydami supilkite vyną. Maišykite, kol skystis susigers į ryžius. Tada įpilkite sultinio ir įberkite druskos. Maišykite ryžius, kol sultinys susigers, tada vėl įpilkite. Taip kartokite keliolika kartų. Užtruks apie 30 minučių, tačiau už kantrybę bus atlyginta puikiu skoniu.

Kitoje keptuvėje pakepinkite supjaustytus baravykus. Kai grybai suminkštės, iš keptuvės perdėkite juos į dubenį ir apibarstykite kapotomis žolelėmis, pabarstykite druska ir pašlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite.

Nuimkite ryžius nuo viryklės, įdėkite sviesto, parmezano ir įpilkite dar truputį sultinio. Uždenkite ir palikite rizotą kelioms minutėms. Ryžius sudėkite į lėkštę, ant viršaus uždėkite baravykų ir dar šiek tiek sūrio, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus!“ – linki A. Poleninas.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Žymos: grybai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Meras A. Vaitkus: "Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas – nesvarstytinas klausimas"
Seimo Sveikatos reikalų komitete protokoliniu sprendimu pasiūlyta Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos univ...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų