Trečiadienis, 2025.04.30
Reklama

Pienas: gerti ar negerti?

vlmedicina.lt | 2015-03-23 14:13:28

Daugelis žmonių kasdien geria pieną. Vieniems – tiesiog skanu, antriems – tai trūkstamų medžiagų šaltinis, tretiems – ritualas. Tačiau vis dažniau pasigirsta svarstymų esą pieną ir jo produktus nėra sveika vartoti. Vilniaus universiteto Medicinos fakultetoVisuomenės sveikatos instituto direktoriaus prof. dr. Rimanto Stuko teigimu, pieno reikšmė kasdieniniame žmogaus maisto racione yra vienareikšmiai itin svarbi.

Rimantas Stukas
Prof. dr. Rimantas Stukas. Algirdo Kubaičio nuotr.

Prof. R. Stukas apgailestauja, kad viešoje erdvėje Lietuvoje pasigirsta net nuomonių, abejojančių pieno ir pieno produktų nauda vaikams. Tačiau Pasaulio Sveikatos organizacijos (PSO) kūdikių ir vaikų mitybos ekspertai pritaria pieno svarbai vaikams. Remiantis jų rekomendacijomis, pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius tik išimtinis kūdikio žindymas yra pats geriausias jo maitinimas.

„Kalbant apie naujagimius ir kūdikius, neabejojama, kad motinos pienas yra tinkamiausias maistas, o žindymas turi ypatingą biologinį bei emocinį poveikį motinos ir vaiko sveikatai. Tinkama ir sveika mityba yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių sėkmingą naujagimio adaptaciją bei gerą kūdikio augimą, raidą ir sveikatos būklę. Motinos piene yra visų reikiamų maisto medžiagų, augimo veiksnių ir imuninę sistemą formuojančių medžiagų“, – tikino prof. R. Stukas.

Žmogui išaugus, maisto racione naudojamas gyvulių (karvės, ožkos ir kt.) pienas. Vieni mano, kad toks pienas ir yra skirtas gyvuliams vartoti, o jo kalcis ir baltymai neįsisavina, jis sukelia širdies ligas, alergijas, diabetą, nutukimą, didina kvėpavimo takų gleivingumą, turi hormonų, antibiotikų, GMO. Profesorius apgailestauja, kad žmonės linkę tikėti ne mokslo įrodymais apie pieno ir jo produktų svarbą žmogui, o mitais pagrįstomis nuomonėmis, platinamomis internete.

„Pienas ir pieno produktai yra gyvulinės kilmės baltymų šaltinis. Pieno baltymai labai naudingi, jie geriau virškinami už mėsos ir žuvies baltymus. Baltymai ypač naudingi naujų ląstelių statyboje – jauname amžiuje, pasenusių atsinaujinimui – vyresniems žmonėms, – teigia VU Visuomenės sveikatos instituto direktorius. – Pienas yra pagrindinis kalcio šaltinis. Kituose produktuose jo yra žymiai mažiau. Be to, raugintuose pieno produktuose yra sveikatai naudingų probiotikų, dar vadinamų gerųjų bakterijų“.

Tačiau pasaulyje tobulos sudėties produktų nėra. Pienas – ne išimtis. Vienintelis jo trūkumas, kad jame yra riebalų, ypač didelio riebumo pieno produktuose. Todėl specialistai pataria pieną ir jo produktus vartoti kasdien ar rečiau, bet saikingai, o pasirinkimo prioritetą skirti tik liesiems produktams.

„Pieno riebalai yra svarbus energijos šaltinis. Riebūs pieno produktai, deja, gali prisidėti prie širdies ligų, alergijų, cukrinio diabeto ir nutukimo vystymosi. Bet liesų – ypač raugintų – pieno produktų nauda, kaip kalcio, baltymų ir probiotikų šaltinio, gerokai nusveria jo neigiamas savybes“, – tęsė prof. R. Stukas.

Lietuvos rinkoje sveikatai palankesnių liesų pieno produktų yra mažai. Todėl yra patariama atidžiai rinktis perkamus produktus ir skaityti jų sudėtis.

SAM Ryšių su visuomene skyrius

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Žymos: pienas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nauja galimybė pacientams Šiaurės Lietuvoje – Šiauliuose pradėtos intravitrealinės injekcijos
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pradedama teikti itin svarbi paslauga akių ligomis sergantiems pacientams – nuo...
Prikurtimas, ūžesys, galvos svaigimas: sprendimas slypi ausų chirurgijoje
Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja otorinolaringologė dr. Irina Arechvo savo specialybę pasirinko ne tik dėl pr...
Vaikas serga, šeima užsikrečia – kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?
Šiltuoju metų laiku staiga prasidėjęs pykinimas, viduriavimas ar vėmimas dažnai priskiriamas apsinuodijimui maistu. Tači...
Alergija, apie kurią nesusimąstėte: kaip ji gali veikti jūsų kasdienę savijautą?
Pavasaris daugeliui asocijuojasi su saulėtais orais ir atgimstančia gamta, tačiau kai kuriems lietuviams šiuo metų laiku...
Autistiškų vaikų ir jaunuolių depresija: kaip galime atpažinti, suprasti ir padėti?
Maždaug vienas iš šimto vaikų Lietuvoje turi autizmo spektro sutrikimą, o visuomenėje vis dar trūksta ne tik supratimo a...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų