Medicinos žurnalas „Thorax“ paskelbė mokslinio tyrimo išvadas, jog žmonėms, per savaitę suvalgantiems daugiau nei keturias porcijas perdirbtos mėsos gaminių, gali sustiprėti astmos simptomai. Taip pat perdirbtų mėsos gaminių vartojimas yra siejamas su didesne grėsme susirgti vėžiu.
Perdirbtiems mėsos gaminiams priskiriamos dešrelės, saliamio dešra, kumpis ir visi kiti panašūs gaminiai. Mokslininkų nuomone, astma gali sustiprėti dėl šiuose gaminiuose naudojamo konservanto nitrito, tačiau šios išvados yra negalutinės ir būtini tolesni tyrimai.
Žmonės raginami bijoti ne vienos rūšies maisto, o paįvairinti savo valgį sveikais arba šviežiais produktais.
Ekspertų teigimu, kasdien turi būti suvalgoma ne daugiau kaip 70 gramų raudonos ir perdirbtos mėsos – tai maždaug yra apie vieną dešrelę per dieną ir kiaulienos šoninės arba kumpio griežinėlį.
Astmos simptomų sąsajos su perdirbtos mėsos gaminiais buvo pastebėtos atlikus 1 000 Prancūzijos gyventojų tyrimą 2003-2013 metais. Pusė ištirtų žmonių buvo astma sergantys pacientai, kita pusė – anksčiau astma nesirgę žmonės.
Kita vertus, ekspertai pabrėžė, jog šis tyrimas nėra galutinis, o astmos simptomus lemia ne tik perdirbtų mėsos produktų dažnas vartojimas, tačiau ir žmonių gyvenimo būdas.