Jūros šventė - pats darbymetis Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) darbuotojams. Šiemet net penkias dienas truksiančio renginių maratono metu tarnybos inspektoriai kontroliuos visas prekyvietes, siekdami užkirsti kelią žmonių apsinuodijimui maistu. Šventėje maisto produktais prekiaus per 160 įmonių, iš jų 40 teiks viešojo maitinimo paslaugas.
"Šventės laukiame su tam tikru nerimu, tačiau jai rengėmės iš anksto. Vyko pasitarimai su viešojo maitinimo įstaigų atstovais, prekybininkais, aiškinome, kaip laikytis higienos sąlygų, kokiais produktais nerekomenduojama prekiauti, kaip laikyti greitai gendančius produktus ir kita.
Šventės metu numatomi karšti orai, tad prekybininkams visų higienos reikalavimų reikia laikytis itin atidžiai. Taip pat iš anksto tikrinome, ar įmonės, pageidaujančios šventėje prekiauti maisto produktais, turi leidimus šiai veiklai.
Todėl įmonių sąrašą persiuntėme teritorinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms, kad jos patikrintų jų teritorijoje registruotas įmones", - sakė Klaipėdos VMVT viršininkas Antanas Bauža.
Anot jo, inspektoriai neketina iškart bausti higienos taisykles pažeidusių prekiautojų, o stengsis patarti, parodyti trūkumus, kad jie būtų kuo greičiau ištaisyti ir ant šventinio stalo patektų tik saugus maistas.
Pasak A. Baužos, dažniausiai didelių renginių metu nustatomi šie pažeidimai: tinkamai neveikia šaldytuvai, nesilaikoma produktų ženklinimo, prekių įsigijimo tvarkos, higienos reikalavimų gaminant maistą ir kt.
Pernai po patikrinimo Jūros šventėje nebuvo leista dirbti dviems kauniečių įmonėms, norėjusioms prekiauti rūkytais mėsos gaminiais bei bandelėmis, nes jos neturėjo produktų įsigijimo dokumentų, t. y. neaišku, kas ir kur produktus pagamino, iš kur atsivežė.
"Laimei, nei pernai, nei užpernai apsinuodijimų maistu per Jūros šventę nebuvo. Tačiau tokiuose didžiuliuose renginiuose gali pasitaikyti visko, nors paviljonus mes patikriname tikrai ne po vieną kartą.
Tad ir patiems klaipėdiečiams bei miesto svečiams vis tik reikėtų atidžiai rinktis maistą, patiems laikytis asmens higienos, prieš valgį būtinai nusiplauti rankas.
Būtina atkreipti dėmesį į patiekalo kvapą, skonį, spalvą. Prieš valgant ar perkant maisto produktus pravartu pasidomėti, kokia įmonė gamintoja prekiauja paviljone. Atsakingai dirbanti įmonė nebijo viešai skelbti pavadinimo, kontaktų", - teigė A. Bauža.
Iškilus įtarimams dėl maisto kokybės ar higienos nesilaikymo klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami skambinti tel. 8 (46) 412612, 8-610 27409.
Didžiausias skandalas dėl apsinuodijimo maistu Jūros šventėje buvo kilęs 2009 metais. Tuomet nukentėjo net apie 40 žmonių, laikinoje bendrovės "Bernelių užeiga" kavinėje suvalgę žirnių su spirgučiais. Net keliolikai žmonių teko gydytis ligoninėje - visiems jiems buvo nustatyta salmoneliozė - ūmi infekcinė žarnyno liga. Trys nukentėję vyrai kreipėsi į teismą, kuris iš bendrovės, neužtikrinusios maisto kokybės, jiems priteisė po 2 000 litų atlyginti neturtinę žalą ir bylinėjimosi išlaidas.
Jolanta Beniušytė