Pirmadienis, 2024.04.22
Reklama

Pažinkime ukrainiečių tradicijas: paragaukite virtinių su vyšniomis

Šaltinis: vlmedicina | 2022-03-26 00:30:00
Vyšnios dubenėlyje
Vyšnios / VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Ukrainos virtuvės vizitinė kortelė neabejotinai yra barščiai, turintys daugybę skirtingų receptų, tačiau ukrainiečiai savo virtuvės neįsivaizduoja ir be virtinių, gaminamų su įvairiais įdarais. Ukrainiečių protėviai virtinius prilygino jaunam mėnuliui dėl panašios jų formos ir laikė juos sėkmės talismanu, atnešančiu gausų derlių.

Virtiniai su vyšniomis
Virtiniai su vyšniomis

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, tradicinis ukrainietiškas virtinis yra keturis kartus didesnis už itališką raviolį, kuris dažniausiai būna kvadrato formos. Lenkijoje ir Lietuvoje virtiniai vadinami koldūnais, tačiau jų receptai ganėtinai panašūs į ukrainietiškus. Tokius virtinius, naudojant skirtingus įdarus, galima nesunkiai pasigaminti ir namuose. Tiesa, sveikatai palankios mitybos konsultatė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja virtiniais nepiktnaudžiauti.

Virtiniai – ir dainose, ir lėkštėse

Virtiniai žinomi visame pasaulyje, o Ukraina yra šio patiekalo tėvynė. Tautinė meilė virtiniams įamžinta eilėraščiuose, dainose, filmuose ir net paminkluose. Virtiniai populiarūs ne tik savo tėvynėje, bet ir tarp užsienyje gyvenančių ukrainiečių. Jiems net buvo pastatytas 9 metrų aukščio paminklas Glendone, Kanadoje. Prieš daugelį metų ukrainiečių valstiečiai tikėjo, kad „varenyky“ padeda sulaukti gausaus derliaus, todėl į laukus nešdavosi naminių koldūnų. Ukrainoje 1999 m. net buvo įsteigtas apdovanojimas „Auksinis virtinis“ – tai specialus ženklelis, kuriuo apdovanojami geriausi Ukrainos kulinarai ir konditerijos specialistai.

„Ukrainietiški virtiniai su įdaru vadinami „varenyky“. Tuo tarpu, kai tešla gaminama su mielėmis, o įdaryti koldūnai kepami, jie vadinami „pyrohy“. Pavadinimas „varenyky“ yra nacionalinis, o „pirohy“ kilęs iš Vakarų Ukrainos ir turi galisietiškų šaknų, – pasakoja kulinarijos technologė L. Barčaitė. – Kokybiški virtiniai turi būti gaminami iš plonos, minkštos tešlos. Kai kurie virėjai tikina, kad tešlai būtina naudoti vėsų vandenį, tačiau virtinių kokybė priklauso ir nuo ilgametės praktikos.“

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės, ukrainietiški virtiniai gali būti valgomi ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip desertas, jei jų įdaras yra uogos ar vaisiai: „Populiariausi ir labiausiai paplitę įdarai Ukrainoje yra bulvių košė, rauginti kopūstai, varškė, vyšnios, mėlynės ir daugelis kitų vaisių bei uogų, taip pat miltai. Tačiau ukrainiečių kulinariniame pavelde yra ir kiek neįprastų virtinių įdarų variantų, pavyzdžiui, ridikėliai.“

Ragauti, bet ne piktnaudžiauti

Dr. E. Gavelienė sako, kad virtiniai priskiriami miltinių patiekalų kategorijai, todėl jais neturėtų būti piktnaudžiaujama. Tiesa, anot gydytojos, visas maistas gali būti skanaujamas, jei tai daroma su saiku: „Savaitės eigoje reikėtų valgyti įvairų maistą, o virtiniais šiuo atveju galėtume mėgautis 1-2 kartus per savaitę.“

Jeigu norime, kad virtiniai būtų palankesni sveikatai, dietologė rekomenduoja jiems naudoti viso grūdo miltus. „Svarbu ir tai, kokį įdarą įdėsime į vidų. Rekomenduočiau rinktis liesesnę, mažiau riebalų turinčią mėsą arba daržoves. Toks virtinis bus sveikatai palankesnis, lyginant su kitais, be to, pati virtinių gamyba veiks atpalaiduojančiai“, – pastebi dr. E. Gavelienė.

L. Barčaitė kviečia geriau pažinti ukrainiečių tautą per turtingą jų kulinarinį paveldą ir pabandyti namuose pasigaminti ukrainietiškus virtinius su vyšniomis.

Ukrainietiški virtiniai „varenyky“ su vyšniomis

Virtiniams reikės:

Tešlai:

450-500 g miltų;

1 kiaušinio;

Žiupsnelio druskos;

Pusės puodelio šalto vandens;

Įdarui:

4-5 puodelių vyšnių;

4-5 šaukštų cukraus;

Padažui:

Sviesto, grietinės ir cukraus arba jogurto pagal skonį.

Gaminimas:

Iš nuplautų vyšnių išimkite kauliukus ir apibarstykite maždaug 4 valgomaisiais šaukštais cukraus. Uogas palikite šaltai. Po kurio laiko susidariusį sirupą nupilkite. Leiskite uogoms pastovėti apie valandą ir vėl nupilkite susidariusį skystį.

Miltus suberkite į dubenį. Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos. Vandens pilkite tiek, kad galėtumėte suminkyti nelimpančią prie rankų, bet ir ne per daug kietą, elastingą tešlą.

Užminkytą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir palikite bent pusvalandžiui, kad išbrinktų.

Iškočiokite tešlą ir su stikline formuokite apskritimus.

Į apskritimus dėkite įdarą ir sulipinkite. Kraštus vyniokite panašiai kaip kibinus. Suformuotus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Palaukite, kol iškils ir pavirkite dar 3 minutes.

Išgriebtus iš puodo virtinius apšlakstykite tirpintu sviestu, kad nesuliptų ir įgautų blizgesio.

Virtinius galima patiekti įvairiai, bet dažniausia jie apibarstomi cukrumi ir pagardinami grietine. Galima naudoti ir jogurto padažą.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Vegetarų virtuvė
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Medikų trūkumui mažinti parengtas veiksmų planas
Siekdama mažinti sveikatos priežiūros specialistų trūkumą ir jų netolygų pasiskirstymą šalies regionuose, Sveikatos apsa...
Lietuvos medicinos darbuotojų dienos proga bus pagerbti nusipelnę šalies medikai
Minint balandžio 27-ąją – Lietuvos medicinos darbuotojų dieną, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tradiciškai ap...
Personalizuotas mieloleukemijos gydymas Lietuvoje pritraukia ir užsienio pacientus
Kokios yra ūminės mieloleukemijos susirgimo priežastys, kaip liga pasireiškia, kaip gydomi ja sergantys žmonės? Apie tai...
Ikivėžiniai pakitimai gimdoje tyliai vystytis gali net dešimtmetį – kaip juos pastebėti laiku?
Gimdos kaklelio vėžys itin pavojinga būklė, kuri ilgą laikotarpį gali vystytis nepasireikšdama jokiais simptomais ir nes...
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų