Be česnakų neįsivaizduojame lietuviškos virtuvės. Jais gardiname dešras, įvairius žuvies, mėsos ir daržovių patiekalus. Kitų šalių kulinarai česnakais aromatizuoja aliejų ir actą, juos marinuoja. Britai salotas mėgsta gardinti česnakų lapais. Be česnakų neįsivaizduojama ir graikų, ispanų, italų, vengrų bei serbų virtuvė.
Česnakai – nepakeičiami greitai gendančių produktų konservantai. Bet ajurvedos specialistai jums pasakys, kad česnakai – ne maisto produktas, mat jie skatina pyktį. Indijoje česnakai naudojami tik kaip vaistai. Kaip vaistai jie minimas ir Biblijoje, indų šventraščiuose, senovės romėnų medicinos literatūroje. Senovėje šia daržove buvo net bandoma atbaidyti vampyrus. Ir dabar česnakai dažnai vadinami universaliu vaistu, natūraliu antibiotiku.
Kelias minutes kramtomos česnakų skiltelės sunaikina visas bakterijas burnoje. Įkvėpti sutrintų česnakų skiltelių fitoncidai gydo gripą ir gerklės skausmą. Česnakų tyrelė dedama vietoj garstyčių lapelių, kai kosulys plėšia krūtinę. Česnakų tepalu gydomos nuospaudos. Česnakų ištrauka stiprinami plaukai, naikinamos pleiskanos. Kinijos mokslininkai nustatė, kad valgant žalių česnakų, galima apsisaugoti nuo plaučių vėžio, mat juose yra alicino, kuris slopina uždegimą ir mažina laisvųjų radikalų žalą žmogaus ląstelėms.
Ar česnakus vartoti kaip vaistą, ar kaip maistą, spręsti jums. Jei baiminatės šviežių česnakų kvapo, galite juos vartoti džiovintus: mėsą reikia įtrinti prieš ją ruošiant, o į sriubas jų dedama likus 3–5 minutėms iki virimo pabaigos.