Antradienis, 2023.03.21
Reklama

Moliūgai aprūpins geležimi ir cinku

Ieva Radzevičiūtė | 2012-10-03 14:28:57

Jei ne savo, tai kaimynų darže tikrai matėte išdidžiai pūpsantį auksaspalvį moliūgą. Šiandien vargiai rastumėte jauną mamą, savo kūdikiui neduodančią šia daržove skanintų košių. Tačiau moliūgų naudingi ne tik kūdikiams, vėlyvą rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių asortimentas sumenksta, juos valgyti reikėtų visiems.

Moliūgas
Dianos Jagėlaitės-Čeginskienės nuotr.

Moliūgai – vienas didžiausių geležies šaltinių, o jų sėklos – gausiausias natūralus cinko šaltinis. Vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms cinkas reikalingas aterosklerozės ir širdies kraujagyslių ligų profilaktikai. Specialistai rekomenduoja suvalgyti bent dvidešimt sėklų ryte ir dieną prieš valgį. Beje, moliūgo sėklomis taip pat gali būti varomos kirmėlės.

Gydomųjų savybių turi ir moliūgo minkštimas. Jame gausu svarbiausių mikroelementų: kalio, kalcio, natrio, fosforo ir įvairių vitaminų, net vitamino K, kurio beveik nėra kitose daržovėse ir vaisiuose. Šis vitaminas dalyvauja kraujo krešėjimo procese, todėl jo trūkumas organizme sukelia nosies, dantenų ir netgi vidaus organų, virškinamojo trakto kraujavimą. Ši daržovė itin naudinga sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Esant mažakraujystei ir organizmo išsekimui, vertingiau valgyti neapdirbtą moliūgo minkštimą, kuriame gausu geležies.

Namų sąlygomis moliūgai puikiai išsilaiko 5–15 °C temperatūroje. Taip laikomi jie nepraranda savo gerųjų savybių iki pavasario. Norint išlaikyti moliūgus ilgiau, būtina pasirūpinti ventiliacija ir apsaugoti juos nuo saulės spindulių. Moliūgus taip pat galima supjaustyti ir šaldyti.

Tiršta moliūgų sriuba

1 l pieno, 3 morkos, 300 g moliūgo, 2 šaukštai manų kruopų, 1,5 šaukšto cukraus, druska, 50 g sviesto, 1,5 stiklinės sūdyto ir saldinto vandens

Užvirkite 1,5 stiklinės pasūdyto ir pasaldinto vandens. Į jį sudėkite stambia tarka sutarkuotas morkas, moliūgą ir suberkite manus. Pavirkite apie 5 min. Tuomet supilkite pieną. Užvirkite, uždenkite dangčiu ir palikite 5 min. Patiekdami į kiekvieną lėkštę įdėkite po gabalėlį sviesto.

Spurgos su moliūgais

500 g moliūgo, 2,5 stiklinės miltų, 2 šaukštai cukraus, 15 g mielių, 500 ml saulėgrąžų aliejaus, 2–3 šaukštai cukraus pudros

Pasūdytame vandenyje išvirkite moliūgą, sutrinkite iki vientisos masės ir atvėsinkite. Į gautą masę įdėkite mieles, suberkite miltus ir cukrų, įpilkite šaukštą aliejaus. Užmaišykite tešlą ir palikti 2 val. pakilti. Pakilusi tešla neturi lipti prie pirštų (jei limpa, įdėkite dar miltų). Iš jos lipdykite rutuliukus arba kitos formos spurgas ir kepkite aliejuje iki auksinės spalvos. Iškepusias spurgas gausiai apibarstykite cukraus pudra.

Moliūgų duona

300 g moliūgų tyrės, 2 šaukšteliai sausų mielių, 2 šaukšteliai medaus, 2 šaukšteliai druskos, 500 g miltų, 1 sauja moliūgų sėklų, 1 kaišinio trynys, 1 šaukštas pieno

Apie 400 g moliūgo išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirtą moliūgą sutrinkite smulkintuvu arba per sietelį. Mieles sudėkite į 60 ml nuoviro. Palaukite 5 min. ir supilkite medų. Miltus sumaišykite su druska ir moliūgų sėklomis. Viduryje miltų padarykite duobutę ir įpilkite mieles su medumi ir moliūgų tyrę. Išmaišykite ir minkykite. Jei reikia, pridėkite miltų. Minkykite tol, kol gausis minkšta tešla (apie 10 min.). Palikite šiltai pakilti.

Pakilusią tešla vėl minkykite ir dėkite į kepimo formą. Dar kartą palikite šiltai, kol pakils. Viršų aptepkite kiaušinio trynio ir 1 šaukšto pieno mišiniu. Apibarstykite moliūgų sėklomis. Kepkite pusvalandį 200 °C temperatūroje.

Moliūgų ir apelsinų džemas

700 g nuvalyto moliūgo, 300 g cukraus, 4 apelsinai, 1 apelsino žievelė, 1 cm tarkuoto imbiero, 0,5 citrinos sultys, žiupsnelis cinamono, kardamonas, muskato riešutas

Moliūgą sutarkuokite stambia tarka, užpilkite cukrumi ir palikite 3–8 val. Apelsinus nulupkite, nepamirškite 1 apelsiną gerai nuplauti ir nutarkuoti jo žievelę. Nuluptus apelsinus susmulkinkite.

Apelsinus sudėkite į moliūgų masę ir ant silpnos ugnies virkite vis pamaišydami apie 20 min. Tada sudėkite tarkuotą imbierą, suberkite prieskonius ir supilkite citrinos sultis. Dar virkite apie 30 minučių. Prieš virimo pabaigą džemą intensyviai maišykite, kad neprisviltų. Išvirtą džemą supilstykite į iškaitintus stiklainius.

valstietis.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Moliūgai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokią įtaką vaiko psichinei sveikatai turi ryšys su jo pedagogu?
Vis dažniau ir dažniau girdime, kad mokyklinio amžiaus vaikai susiduria su motyvacijos stoka mokantis mokykloje bei siek...
Kada pabunda erkės ir kaip nuo jų apsisaugoti?
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos primena, kad sparčiai besikeičiant k...
Kraujo donorams: prieš padėdami kitiems, pirmiausiai pasirūpinkite savimi
Higienos instituto duomenimis, pernai Lietuvoje kraują aukojo 57,5 tūkst. kraujo donorų, iš kurių nuolatiniai – 48...
Gydytojai pasakoja apie odos pakitimus nėštumo metu
Vienokius ar kitokius odos pakitimus nėštumo metu patiria dauguma moterų. Juos sukelia hormoniniai, imunologinia...
Reta neurologine liga serganti Gustė: „Miego priepuolių kontroliuoti negalėjau“
Siekiant atkreipti dėmesį į miego svarbą žmogaus sveikatai, kovo 17 dieną minima Pasaulinė miego diena. Šiais metais šio...
DIENOS KLAUSIMAS
Ar skiepysitės nuo erkinio encefalito?
Taip
Ne
Dar neapsisprendžiau
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų