Sakoma, kad mėlynes patartina vartoti gerai prinokusias, šviežias, džiovintas arba sušaldytas, trintas. Termiškai apdorotose uogose žūsta dalis vitaminų ir kitų medžiagų, netenkama gydomųjų savybių.
Sveikatos specialistai vieningai teigia, kad mėlynės yra naudingos mūsų imuninei sistemai stiprinti. Anot pranešimo žiniasklaidai, mėlynės ypač padeda akims, mažina cukraus kiekį kraujyje bei padeda sergant šlapimo takų ligomis, diabetu ar mažakraujyste. Farmacininkė Elvyra Ramaškienė papildo, kad galima vartoti ir naudoti ne tik uogas, bet ir mėlynių ūglius bei lapus.
„Mėlynių uogos turi labai daug vitaminų: C, P, B1, B2 ir kitų. Uogose ir mėlynių lapuose yra gausu mineralų, pavyzdžiui, natrio, magnio, kalcio, geležies, fosforo bei daug organinių rūgščių, raugų ir dažų. Tai uoga, kuri padės gydyti įvairias sveikatos problemas“, – sako farmacijos specialistė E. Ramaškienė.
Pagalba nuo daugelio sveikatos problemų
Vaistininkė teigia, kad šios miško uogos puikiai gerina medžiagų apykaitą ir šalina iš organizmo kenksmingus junginius, todėl mėlynes tinka vartoti sergant akmenlige, reumatu ar glaukoma.
„Mėlynės tinka kompleksiškai gydant ūmias ir lėtines virškinimo trakto ligas, ypač viduriavimą. Uogos padeda gydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaliges. Uogos mažina cukraus kiekį kraujyje bei gerina kraujo nutekėjimą į venas ir kapiliarus“, – sako „Eurovaistinės“ atstovė.
Uogose esantys antioksidantai taip pat stiprina akių tinklainės kapiliarus, saugo akis nuo žalingo aplinkos poveikio ir padeda palaikyti tinklainės ir regos nervų sistemą, todėl sergantiems akių ligomis patariama reguliariai skanauti mėlynių.
Sveikatai gali būti naudinga ir mėlynių lapų arbata. „Ji naudojama nuo kosulio, cukraligės, pykinimo, skrandžio skausmų, šlapimtakių uždegimo, viduriavimo, kraujavimo. Mėlynių lapų užpilas tinka esant šlapimo pūslės uždegimui, sergant diabetu. Mėlynių uogų sultys tinka skalavimams nuo gleivinės uždegimų, o trintų uogų kompresai naudingi sergant tokiomis ligomis, kaip žvynelinė, egzema, nudegus saulėje, iškilus spuogams“, – teigia E. Ramaškienė.
Surinkus laikyti iki 5 dienų
Jeigu nutarėte patys vykti į mišką rinkti uogų, naudinga žinoti, kad mėlynės dažniausiai auga derlingame, rūgščiame ir drėgname dirvožemyje. Mėlynes rasite saulėtame beržyne, pušyne ar eglyne.
„Uogos renkamos liepą–rugpjūtį sausu oru, nudžiūvus rasai. Mėlynes tinka laikyti tik 5 paras, vėliau jos praranda savo naudingąsias savybes ir tampa nebetinkamomis vartoti. Uogas galima džiovinti, tam jas reikia paruošti, nuplauti ir nesausinti, palikti vėdinamoje patalpoje, po skardiniu stogu, baigiama džiovykloje iki 60 laipsnių temperatūroje“, – pataria farmacininkė E. Ramaškienė.
Miško uogos – vietoj saldumynų
Mėlynėse yra mažai cukraus ir kalorijų, jos naudingos geram žarnyno darbo, todėl norintiems padailinti savo kūno formas, uogos tikrai nepakenks, o tik padės pasiekti norimų rezultatų.
„Uogas rekomenduojama vartoti su saiku. Vaikams patariama duoti nuo 6 mėn. Mėlynes vartoti mažais kiekiais rekomenduojama nėščiosioms ir žindyvėms. Patariama nepamiršti, kad uogose yra dažomųjų medžiagų, todėl žmonėms, sergantiems įvairiomis ligomis, reikėtų stebėti vartojamų uogų kiekį“, – sako farmacininkė.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad gausus mėlynių kiekis gali sustiprinti vartojamų vaistų poveikį ir išbalansuoti organizmą. Geriausia kasdien suvalgyti po puodelį šviežių uogų arba išgerti 1–2 puodelius nesaldintų šviežių mėlynių sulčių.