Ketvirtadienis, 2023.09.28
Reklama

Medikai primena, kodėl svarbu maistą šventiniam stalui ruošti saugiai

Šaltinis: vlmedicina | 2016-03-25 09:57:31

Linkėdami gražių šv. Velykų Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad šventiniam stalui pagamintas maistas turi būti ne tik skanus, gražiai patiektas, bet ir saugiai paruoštas.

Su maistu plintančios užkrečiamosios ligos išlieka aktualia visuomenės sveikatos problema. Praėjusiais metais mūsų šalyje buvo užregistruota daugiau nei 21 tūkst. asmenų, sirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis, kuriomis užsikrečiama mikroorganizmams patekus per burną.

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjų, sukeliančių žmogui žarnyno užkrečiamąsias ligas, gali būti gyvūniniame maiste (ypatingai termiškai neapdorotame), ant daržovių ir vaisių, vartojimui paruoštame maiste, jei jis buvo paruoštas ir laikomas nesaugiai.

Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu. Susirgusiųjų apklausa rodo, kad apie 80 proc. pacientų šiomis ligomis užsikrėtė šeimose ar namų aplinkoje. Salmoneliozė bei kampilobakteriozė yra dažniausiai Lietuvoje registruojamos zoonozės.

ULAC medikai rekomenduoja tinkamai tvarkyti maistą ir nepamiršti asmens higienos:

Laikytis švaros

Maistą ruošti tik švariomis rankomis. Jas būtina nusiplauti su muilu pasinaudojus tualetu, prieš valgį, maisto tvarkymą. Ruošiant maistą neliesti plaukų, vengti kosėti, čiaudėti, pūsti nosį. Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Pagaminus maistą, kruopščiai nuvalyti visus virtuvės paviršius, išplauti įrankius ir indus. Kempinėles, šluostes nuolat nukenksminti virinant ar pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus. Neruošti maisto kitiems, jei turite žarnyno funkcijos sutrikimų.

Atskirti žaliavą nuo vartojimui paruošto maisto

Termiškai neapdorotą ir vartoti paruoštą maistą pjaustyti ant atskirų lentelių. Kaskart kruopščiai plauti rankas palietus bet kokį gyvūninį termiškai neapdorotą maistą. Atskirti šaldytuve laikomą maistą.

Gerai išvirti ar iškepti gyvūninį maistą (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.)

Ligas sukeliančios bakterijos žūva jas veikiant aukštesnei nei 70°C temperatūrai. Iš gerai termiškai paruoštos mėsos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas. Kiaušinius geriau valgyti kietai virtus ar keptus.

Tinkamai laikyti maistą

Nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas, nes per tą laiką galimai maiste esančios patogeninės bakterijos gali pasidauginti. Nelaikyti maisto ilgai, net šaldytuve, ilgiau laikytą - prieš vartojimą pakaitinti. Užšaldytą maistą atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Rinktis šviežią maistą

Nevartoti maisto, kurio galiojimo terminas pasibaigęs.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.
Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pogimdyminė depresija: nuovargis, liūdesys ir baimė vietoj laukto džiaugsmo
Į pasaulį atėjo naujas žmogus. Pavargusi, bet laiminga, besišypsanti mama, džiaugsmu švytintis tėtis, būrys močiučių ir...
Įveikti šalutinius chemoterapijos simptomus gali padėti ir mityba
Onkologinėmis ligomis sergantys asmenys chemoterapijos metu susiduria su gausybe nepageidaujamų pašalinių simptomų &ndas...
Urologas atskleidė, ką daryti susidūrus su erekcijos sutrikimais
Mokslas šiais laikais sparčiai skinasi kelią į priekį, o ypač medicinos srityje. Inovatyvi medicina ženkliai prisideda n...
Perkant receptinius vaistus svarbus recepto galiojimas, kopijos vaistinė nepriims
Nors receptiniai vaistai gali būti įsigyjami tik pateikus galiojantį receptą, vaistininkai pastebi, kad pasitaiko įvairi...
Širdies stimuliatorius kartais yra vienintelis būdas išsaugoti paciento gyvybę
Sergamumas bei mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje jau ne pirmus metus išlieka vienas aukščiausių tar...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų