Penktadienis, 2025.06.20
Reklama

Medikai primena, kodėl svarbu maistą šventiniam stalui ruošti saugiai

Šaltinis: vlmedicina | 2016-03-25 09:57:31

Linkėdami gražių šv. Velykų Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad šventiniam stalui pagamintas maistas turi būti ne tik skanus, gražiai patiektas, bet ir saugiai paruoštas.

Su maistu plintančios užkrečiamosios ligos išlieka aktualia visuomenės sveikatos problema. Praėjusiais metais mūsų šalyje buvo užregistruota daugiau nei 21 tūkst. asmenų, sirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis, kuriomis užsikrečiama mikroorganizmams patekus per burną.

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjų, sukeliančių žmogui žarnyno užkrečiamąsias ligas, gali būti gyvūniniame maiste (ypatingai termiškai neapdorotame), ant daržovių ir vaisių, vartojimui paruoštame maiste, jei jis buvo paruoštas ir laikomas nesaugiai.

Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu. Susirgusiųjų apklausa rodo, kad apie 80 proc. pacientų šiomis ligomis užsikrėtė šeimose ar namų aplinkoje. Salmoneliozė bei kampilobakteriozė yra dažniausiai Lietuvoje registruojamos zoonozės.

ULAC medikai rekomenduoja tinkamai tvarkyti maistą ir nepamiršti asmens higienos:

Laikytis švaros

Maistą ruošti tik švariomis rankomis. Jas būtina nusiplauti su muilu pasinaudojus tualetu, prieš valgį, maisto tvarkymą. Ruošiant maistą neliesti plaukų, vengti kosėti, čiaudėti, pūsti nosį. Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Pagaminus maistą, kruopščiai nuvalyti visus virtuvės paviršius, išplauti įrankius ir indus. Kempinėles, šluostes nuolat nukenksminti virinant ar pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus. Neruošti maisto kitiems, jei turite žarnyno funkcijos sutrikimų.

Atskirti žaliavą nuo vartojimui paruošto maisto

Termiškai neapdorotą ir vartoti paruoštą maistą pjaustyti ant atskirų lentelių. Kaskart kruopščiai plauti rankas palietus bet kokį gyvūninį termiškai neapdorotą maistą. Atskirti šaldytuve laikomą maistą.

Gerai išvirti ar iškepti gyvūninį maistą (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.)

Ligas sukeliančios bakterijos žūva jas veikiant aukštesnei nei 70°C temperatūrai. Iš gerai termiškai paruoštos mėsos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas. Kiaušinius geriau valgyti kietai virtus ar keptus.

Tinkamai laikyti maistą

Nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas, nes per tą laiką galimai maiste esančios patogeninės bakterijos gali pasidauginti. Nelaikyti maisto ilgai, net šaldytuve, ilgiau laikytą - prieš vartojimą pakaitinti. Užšaldytą maistą atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Rinktis šviežią maistą

Nevartoti maisto, kurio galiojimo terminas pasibaigęs.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.
Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Liga, keičianti gyvenimą: apie šoninę amiotrofinę sklerozę ir visapusišką pagalbą pacientui
Šoninė amiotrofinė sklerozė (ŠAS) – reta, tačiau viena sunkiausių neurodegeneracinių ligų, kuri paveikia motoriniu...
Jonines švęskite saugiai: ką alkoholis daro kūnui ir protui?
Statistika rodo, jog vasarą alkoholinių gėrimų vartojimas ženkliai ūgteli, o didysis pikas stebimas paskutinėmis birželi...
Laimo liga: nediagnozavus laiku, pasekmių gali likti visam gyvenimui
Kasmet Lietuvoje fiksuojamas vis didesnis Laimo ligos atvejų skaičius – nuo beveik 3 tūkstančių susirgimų 2023-iai...
Siūloma suteikti daugiau teisių slaugytojų padėjėjams
Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtiems įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama gerinti slau...
Kai nosis ima kraujuoti: neignoruokite signalo, kuris gali išgelbėti gyvybę
Daugeliui kraujas iš nosies – tik nepatogus, bet laikinas reiškinys. Dažnai pasitaikantis žiemą, kai oras sausas,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų