Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Maisto produktų etiketėse – išryškinti alergenai

vlmedicina.lt | 2015-05-15 14:41:05

Žmonėms, kuriems maisto produktai sukelia alergines reakcijas, dabar kur kas lengviau išsirinkti jų sveikatai nekenksmingą gaminį. Mat pagal reglamentą dėl informacijos apie maistą tiekimo vartotojams, kuris visoje Europos Sąjungoje įsigaliojo nuo 2014 m. gruodžio 13 d., ant maisto produkto pakuotės turi būti išskirtos medžiagos, pasižyminčios alergizuojančiomis savybėmis.

Maisto produktai
Redakcijos archyvo nuotr.

„Pasireiškia dviejų tipų organizmo reakcijos į tam tikras medžiagas ar produktus – alergija arba netoleravimas. Suvalgius netinkamo produkto, alerginė reakcija pasireiškia gana greitai odos niežėjimu, paraudimu, pabrinkimu, sloga ir kt. Dėl maisto netoleravimo kilusi reakcija būna lėta, simptomai gali pasireikšti ir po kelių dienų. Dažniausiai vargina prasta bendra savijauta, pilvo pūtimas, viduriavimas, tuštinimosi sutrikimai, mieguistumas, odos uždegimas, bėrimas“, - sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus patarėja Ona Sužiedelytė.

Vartotojai, rinkdamiesi produktą turėtų atkreipti dėmesį, kokios jo sudėtinės dalys ženklinimo etiketėje išskirtos kitu šriftu, stiliumi ar fono spalva. Dažniausiai alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos išryškinamos juoda spalva.

Pavyzdžiui, pusryčių dribsnių etiketėje nurodytos sudedamosios dalys: avižų* miltai, kviečių* miltai, miežių* miltai, kukurūzų miltai, cukrus, kviečių* krakmolas, medus (5,1%), lazdyno riešutai* (2%), joduota druska, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E 339, antioksidantas E 306, cianokobalaminas (vitaminas B12), kalcio karbonatas, kvapiosios medžiagos (*alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos).

Jeigu etiketėje sudedamųjų dalių sąrašo nėra, alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas, būtina nurodyti ant pakuotės ar prie jos pritvirtintoje etiketėje, naudojant formuluotę „sudėtyje yra“.

Informacija apie tokias medžiagas, esančias nefasuoto maisto produkto sudėtyje, turi būti pateikta kainų etiketėje ar kitoje vartotojui prieinamoje informacinėje medžiagoje.

O. Sužiedelytė pabrėžia, kad turi būti pažymėtos visos alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos ir produktai, taip pat pagalbinės perdirbimo medžiagos ir gautos iš produktų, sukeliančių alergijas ar netoleravimą, nors galutiniame gaminyje jų pavidalas ir pakinta.

Jeigu šios medžiagos aiškiai nurodytos maisto produkto pavadinime ir sudedamųjų dalių sąrašas, pagal teisės aktų nuostatas, nebūtinas, tuomet apie jas papildomos informacijos pateikti nereikia.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų