Kodėl savo virtuvėse ir viralinėse pamiršome kai kuriuos savo prieskonius, mūsų vartotus jau nuo amžių amžinųjų? Vežamės geltonus, raudonus ir dar visokius mandrus iš užjūrių marių, kai čia pat iš panosės galima ne prastesnių pasirinkti.
Štai kraujažolės pamatiniai lapai tinka kraut ant sumuštinių, dedami į salotas, skaninamos sriubos, troškiniai. Šaunus kartumynas, pagerinantis apetitą, virškinimą! O ilgiau vartojant dar ir kitas bėdas sutvarkys – neleis atsirasti miomoms, palieknins, mažins uždegimus, dantenoms irgi į naudą. Žiupsnis ten, žiupsnis šen, ir riktings būsi.
Bitkrėslė taip pat nuo pradžių pradžios vartotas prieskonis – labiausiai mėsai įtrinti, žuviai kvapą nuimti. O įtrinti šašlykai išvis ypatingo skanumo patampa ir taip paruošti ilgai negenda. Mat ta auksaširdė turi dezinfekuojančių savybių, seniau mėsą apibarstydavo, kad muselės, kirmiai ir pelėsiai snapo nekištų. Milteliais tuo tikslu apibarstomi rūkyti ir nerūkyti, mirkyti ir nemirkyti mėsos gaminiai.
Viduramžiais jauni bitkrėslių lapai, sumaišyti su kiaušiniais, buvo labai mėgstamas advento ir gavėnios valgis. Žiedai naudojami raugiant agurkus, kitas daržoves, obuolius. Lapai – sausainiams, pyragams aromatizuoti. Šis prieskonis skatina virškinimą, gerina apetitą, lėtina širdies ritmą, o svarbiausia – varo kirmėles ir parazitus iš žarnyno. Nepamainoma nauda. Bitkrėslės nereikia ypač padauginti, nebarstykite pablūdę visur šaukštais – mat kai kurie žmonės, šį prieskonį atradę, nieko kita savo virtuvėje vartot ir nebenori... Gražuolė bitkrėslė šiek tiek nuodinga, kaip ir kiekvienas augalas stebukladarys.
Toji geltonoji sagelė turi dar ir kitų ypatybių – stipriu nuoviru galima vaismedžius ir vaiskrūmius išpurkšti, išvys skruzdėles ir amarus, visi kirminai nervuoti išrailios. O kai jums galvą ima skaudėt – reikia imtis darbo: kuo didesniais rankų ir kojų mostais imti plauti trobas bitkrėslių nuoviru – išdezinfekuosite mikrobus, o nuo kvapo tuoj praeis skaudėti galvelė ir nervai nebeims. O smagiausias reikalas – apipurkšti savo naminius gyvius. Katės ir šunys kailį išsilaižys, nauda didelė – ir erkės nelips, ir žarnyno parazitai išnyks, nebereiks pirktinių vaistų.
Bitkrėslės vartojant po šaukštą arbatos triskart per dieną 20 minučių iki valgio galima išgydyti daug ligų (5 g stiklinei vandens). Pirmiausia išnaikins kirmius ne tik iš žarnyno, bet anie labai pasipiktinę išlįs ir iš raumenų. Galima daryti ir klizmas, sumaišius arbatą lygiomis dalimis su ramunėlėmis. Klizmas daryti reikia kaskart po ilgo patupėjimo tualete, 3 savaites.
Tie trys šaukštai per dieną ramina nervus, reguliuoja menstruacijas, mėšlungio, epilepsijos, reumato, podagros, gastrito, bėrimų ir geltos. Vienas augalėlis, o šitiek naudos! Aišku, negalima gerti mažiems vaikams ir nėščiosioms, nes turi abortuojančių savybių.
Kitaip nei bitkrėslės, dilgėlių milteliai tinka visur ir visada, ypatingo skonio jie neturi, bet pastiprins kraują, nuo avitaminozių, bronchito, akmenligės, reumato, vaikų kaulams pastiprinti. Nors dilgėlių užkampiai velnių darželiais vadinami, užtat turbūt pačios vertingiausios mūsų gėlės. Dilgėles dėkim į blynus, sriubas, košes, kotletus, būsim stiprūs, darbuosimės prie žemės prikritę ir gyvensim kaip pas dievą užanty.
Ir žiemai tokių prieskonių nepamirškim pasirūpint, kitaip pavasariais nupiepę nė varlės nepagausim.
Giedrės Bružienės FB puslapis - čia.