Klausimas. Kuo vertingos saldžiosios bulvės (batatai)? Ar jas valgyti žalias, ar virtas, ar keptas? Ar verta į jas keisti paprastas bulves? Monika, 36 m.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova
Saldžioji bulvė (batatas) - tai tikrai saldaus skonio, maistinga daržovė. Paprastai daugiau paplitusi oranžinė veislė (ypač JAV), tačiau gali būti violetinių, rožinių, geltonų, baltų veislių. Oranžinės ir geltonos veislės turi beta karotino, o, pvz., violetinė - antioksidanto antocianino.
Šios saldžios daržovės daugiausiai turi vitamino A, vienas vidutinio dydžio apie 130 g sveriantis batatas užtikrina 100 proc. paros šio vitamino normos. Termiškai apdorojus, pvz., verdant batatus su odele išlieka beta karotinas ir daugiau vitamino C.
Šiose daržovėse rasime jau minėto vitamino C, B grupės vitaminų (tiaminas, niacinas, riboflavinas, pantoteno rūgšties, piridoksinas), gausu maistinių skaidulų, kalio, mažiau natrio, taip pat mažesnė energinė vertė lyginant su įprastomis bulvėmis.
Pagal glikeminį indeksą (GI) saldžiosios bulvės laikomos vidutinio GI maistu- apie 63 (GI parodo, kaip greitai suvalgius maisto produktą padidėja cukraus kiekis kraujyje; mažo glikeminio indekso maisto produktai rekomenduojami turintiems cukrinį diabetą). Palyginkime: įprastos bulvės GI apie 78.
Nereikėtų per daug mėgautis batatais, jei sergate inkstų akmenlige, nes ši daržovė turi oksalatų, kurie gali skatinti kalcio-oksalatinių akmenų inkstuose susidarymą.
Dėl skonio nesiginčijama, tačiau šią daržovę galima būtų įtraukti į savo racioną, ypač kai norime didesnės įvairovės, žinoma, įprasta, mūsų, tradicinė bulvė taip pat turi savo vietą, galbūt neperlenkiant su kiekiu ir pasirenkant tausojantį paruošimo būdą (virimas, garinimas, orkaitėje ruoštas maistas).
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.