Antradienis, 2023.10.03
Reklama

Kebabinės išlieka padidintos rizikos maisto tvarkymo įmonių grupė

vlmedicina.lt | 2013-05-10 19:02:45

Kebabinės išlieka padidintos rizikos maisto tvarkymo įmonių grupe. Tokios išvados padarytos, apibendrinus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktų tikslinių patikrinimų kebabinėse rezultatus. Patikrinimų metu buvo įvertinta beveik 80 proc. šalyje veikiančių kebabinių veikla. Patikrinus 415 iš 540 registruotų kebabinių, pusėje jų (iš viso 206 įmonėse) buvo nustatyta įvairaus pobūdžio pažeidimų. Per šį laikotarpį paimta ir ištirta laboratorijoje 15 mėginių dėl patogeninių mikroorganizmų, nei viename bakterinės taršos nenustatyta.

Maistas
Redakcijos archyvo nuotr.

Dėl nustatytų grubių higienos pažeidimų ir savikontrolės reikalavimų nevykdymo 35 kebabinių (17 – Vilniuje, po 2 – Kaune, Palangoje, Alytuje ir Šiauliuose) veikla buvo laikinai sustabdyta, kitų šio tipo maitinimo įmonių atsakingiems asmenims skirta 110 baudų, surašyti 3 įspėjimai.

Kebabinių veikla laikinai buvo stabdoma dėl nustatytų kryžminės taršos atvejų, neaiškios žaliavų kilmės, netinkamo maisto produktų sandėliavimo, susikaupusių gyvūninės kilmės atliekų, maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais naudojimo ir kt. Buvo uždrausta realizuoti beveik 370 kg nekokybiškų maisto produktų.

Dažniausiai nustatyti pažeidimai – kebabinėse nediegiama savikontrolės sistema, nevykdoma produktų laikymo ir šiluminio apdorojimo kontrolė, neatliekamos termometrų patikros, geriamojo vandens laboratoriniai tyrimai, nevykdoma šaldymo įrenginių stebėsena, daug kur trūko receptūrų technologinių aprašymų.

Vieni dažniausių ir higienos reikalavimų pažeidimai: nešvarios patalpos, netinkamas, susidėvėjęs inventorius, nekokybiškai plaunami indai, įranga, patalpos, kai kuriose įmonėse iš viso nebuvo dezinfekavimo priemonių.

Per šį laikotarpį buvo gauti 55 vartotojų pranešimai dėl kebabinių veiklos, iš jų 30 (t.y. 55%) pasitvirtino. Vartotojai dažniausiai skundėsi patiekalų kokybe.

,,Nors mitybos specialistai nerekomenduoja kasdien vartoti kebabų, kaip ir kito greito maisto, tačiau Lietuvoje tai populiarus greitas užkandis, kebabinių kasmet daugėja. Jau keletą metų dėl nuolat nustatomų pažeidimų ir pasitvirtinančių vartotojų skundų gausos, kebabinės priskiriamos didesnės rizikos įmonių grupei. Daugiausia problemų šioms įmonėms kyla dėl didelės darbuotojų kaitos, prastos jų kvalifikacijos ir higienos žinių trūkumo“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Specialistė pabrėžė, kad vartotojai taip pat turėtų atidžiau stebėti ir rinktis, kokį maisto produktą pirkti. „Vartotojai kiek įmanoma turėtų stebėti kebabų gamybos procesą, atkreipti dėmesį į pardavėjos darbą, patalpų higieną, maisto produktų laikymo sąlygas. Pastebėję pažeidimus, gyventojai gali informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8-800-40403“, – teigė A.Išarienė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kompensuoti negalima numirti: kablelį vis dar dedame onkologinių pacientų nenaudai
Įsivaizduokite, jums reikalingi inovatyvūs onkologiniai vaistai, tačiau Lietuvoje jie nėra kompensuojami. Turite tokius...
COVID-19 grėsmė niekur nedingo: kaip elgtis pajutus simptomus?
Lietuvoje daugėjant susirgimų COVID-19 infekcija, daliai gyventojų ji nebeatrodo tokia pavojinga kaip ankstesniais metai...
Profesorius pataria, koks maistas gali padėti išvengti onkologinių ligų
Vėžio diagnozės baiminasi kone kiekvienas. Pagal dažniausias mirties priežastis, piktybiniai navikai Lietuvoje jau dauge...
"Biofitus" patarimai, kurie padės sustiprinti imunitetą
Imunitetas padeda mūsų organizmui kovoti su įvairiomis ligomis ir jų išvengti. Tai natūrali organizmo apsauga, tačiau me...
Kviečia pažinti savo širdį: „Laikydamiesi kelių taisyklių, ilgiau mėgausimės gera sveikata“
Rugsėjo 29 d. minima Pasaulinė širdies diena. Šia proga Vilniaus universiteto profesorius, Širdies ir kraujagyslių klini...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų