Trečiadienis, 2024.04.24
Reklama

Gydytoja dietologė: "Miltinių patiekalų bijoti nereikia"

Šaltinis: vlmedicina | 2021-02-17 09:48:45

Miltiniai patiekalai – neatsiejama žmonių raciono dalis, kuri pirmiausia išeliminuojama pradėjus sveikai maitintis. Tiesa, miltinių patiekalų nereikėtų taip nuvertinti, nes juose taip pat gausu žmogui reikalingų maistinių medžiagų – svarbu suvartojamas kiekis, pasirinkti miltai ir valgymo laikas.

Blynai lėkštėje
Blynai / Asociatyvioji nuotr.

Baimė miltams – nepagrįsta

Miltai – patiekalų sudėtinė dalis. Jie gaminami permalant dažniausiai grūdus, tačiau gali būti permalami riešutai, ankštinės daržovės, sėklos ir kt. Pačių miltų nevalgome – iš jų gaminami patiekalai, todėl miltinio gaminio vertingumas sveikatos prasme, pasak prekybos centro „Rimi“ sveikesnės mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklauso nuo to, iš kokių miltų pagaminamas, kokie kiti priedai naudojami, koks pasirinktas temperatūrinis rėžimas ar terminio apdorojimo būdas: „Vertinant miltus pagal maistingumą, energijos tankį, t.y. maistinių medžiagų ir kalorijų santykį, vertingiausi – viso grūdo miltai.

Iš principo, kuo įvairesnius miltus naudosime, tuo ir racionas bus turtingesnis. Taigi, sakyti, kad miltiniai patiekalai yra nenaudingi, tikrai negalime.“

Kalbėdama apie miltinius patiekalus, dietologė pažymi, jog neteisinga įvairių rūšių miltus suplakti ir teigti, esą „miltinių gaminių“ reikia atsisakyti, vengti. „Tai tikrai nėra tiesa. Miltiniai patiekalai – energijos šaltinis. Kalbant apie maistinių medžiagų kiekius, tai kompleksiniais angliavandeniais turtingi gaminiai, o jei tinkamai pasirenkami miltai, tai tokie gaminiai dar gali būti ir skaidulų, mikroelementų, vitaminų šaltinis“, – viso grūdo miltų maistinę vertę pažymi specialistė.

Nors aukščiausios rūšies nušlifuoto grūdo miltų maistingumas dėl pašalinamos luobelės gamybos metu yra mažas, neturėtume bijoti ir jų. „Kartu su išorine grūdo dalimi pašalinama daug naudingų medžiagų: skaidulos, eilė vitaminų. Lieka tik baltymas (augalinės kilmės), angliavandeniai bei labai nedidelis kiekis riebalų. Aukščiausios rūšies miltų gaminiai – šventiniai patiekalai, tad ir turėtų būti būtent taip traktuojami bei valgomi per šventes“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Edita Gavelienė sėdi prie stalo
Dr. Edita Gavelienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Glitimo atsisakyti rekomenduojama tik dėl ligų

Pasak gydytojos dietologės, didelė neigiamybė miltų atžvilgiu pasklido po to, kai asmenys, sergantys celiakija – liga, kuri gydoma dieta be glitimo – pradėjo aktyviau pasakoti apie savo sveikatos pagerėjimą atsisakius glitimo turinčio maisto. Žiniasklaidoje populiarėjant jų pasisakymams, užmiršta apie pradinę glitimo turinčių produktų atsisakymo priežastį, akcentuojamasi į gerą savijautą – taip sergančiųjų gydomasis racionas išpopuliarėjo visuomenėje: „Reikia atminti, kad celiakija sergančiųjų populiacijose yra apie 1 procentą. Taigi, tikrai tik daliai žmonių tokia beglitiminė dieta būtina. Pastaruosius 20 metų stebimas dar vienas negalavimas, kurio varginami žmonės geriau jaučiasi smarkiai sumažinę ar visai atsisakę glitimo – tai neceliakinis jautrumas gliutenui. Tiesa, ir neceliakinio jautrumo glitimui atvejų skaičius nėra didelis. Glitimas, nesergančiam celiakija ar neceliakiniu jautrumu gliutenui, visiškai nieko blogo nedaro. Tai yra tiesiog sudėtinis to paties grūdo baltymas.“

Žmonės sako, jog atsisakę kviečių pradeda labai gerai jaustis. Pasak dietologės, tokie žmonės iki tol greičiausiai valgė per daug miltinių patiekalų arba nekreipė pakankamai dėmesio į savo maitinimąsi: „Žmogaus organizmas visuomet laimės, kai racionas bus įvairus. Ne kažkoks produktas yra vengtinas, tikslas – valgyti kuo įvairesnį maistą.“

Kalbėdama apie racioną, dr. E. Gavelienė rekomenduoja nepamiršti valgyti daržovių, žuvies, vaisių. Turint omenyje tą įvairovę, sveikatai palankiu būdu pagamintas miltinis gaminys du kartus į savaitę būtų normalus vartojimo kiekis: „Tiesa, tai nereiškia, kad būtinai du kartus. Jei valgysite kartą į mėnesį – taip pat viskas bus tvarkoje.“

Grikių miltai – sveikatai palankiausi

Norint išsirinkti sveikatai palankiausius miltus, specialistė rekomenduoja gaminti patiekalus iš grikių miltų: „Grikiai būtų pirmoje vietoje dėl geležies ir baltymų. Ruginiai miltai dažniausiai yra viso grūdo ir ta prasme mums taip pat naudingesni už kvietinius. Ruginiai ir kvietiniai viso grūdo miltai tarpusavyje nekonkuruoja – jie abu mūsų organizmui naudingi, tiesiog ruginiuose miltuose vienų maistinių medžiagų daugiau, o kvietiniuose – kitų.“ Grikių ir kiti sveikatai palankūs miltai, tokie kaip migdolų, bolivinės balandos, avinžirnių, burnočio, moliūgo sėklų, taip pat visagrūdžiai ir kiti, daugiau skaidulinių medžiagų turintys, miltai „Rimi“ tinklo parduotuvėse pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu.

Pasak gydytojos dietologės, miltai yra puikus skaidulų šaltinis, ypač tirpių, ko, pavyzdžiui, mėsoje nėra. Taip pat miltuose gausu B grupės vitaminų, cinko, seleno, magnio. „Norint paįvairinti receptus taip pat rekomenduočiau išbandyti moliūgų sėklų, bolivinių balandų miltus – jie padės pažinti naujus skonius ir praturtins mitybos racioną“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Anksti nustatytas imunodeficitas – išgelbėtos gyvybės
Naujagimiams atliekamas imunodeficito tyrimas galėtų vieniems vaikams išgelbėti gyvybę, kitiems – anksti skirti gy...
Smegenų insulto gydymas: intervencinė radiologija – auksinis gydymo standartas
Intervencinės radiologijos specialistai atlieka gyvybiškai svarbų, gyvybę gelbstintį gydymą, kuris yra mažiau invazyvus...
Šuns asistento mokymas kainuoja per 25 tūkst. eurų, bet toks šuo padeda ir fiziškai, ir emociškai
Geriausiu žmogaus draugu vadinami šunys ne tik tampa lygiaverčiais šeimos nariais, bet ir gali padėti žmonėms su negalia...
Dr. T. Sveikata: "Pacientas nėra automobilis, kuriam galiu užsakyti detalę ir žinoti, kad ji tikrai tiks"
„Kiekvienai endoprotezavimo operacijai ruošiamės iš anksto, apgalvojame jos strategiją, dirbame su keliomis kompiu...
Ligonių kasos apmokės dvi modernias priemones sudėtingoms širdies procedūroms
Nuo liepos 1-osios ligonių kasos stacionarines tretines suaugusiųjų intervencinės kardiologijos paslaugas teikiančioms g...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų