Ketvirtadienis, 2024.02.22
Reklama

Kaip išvengti virškinimo problemų

2012-01-04 17:01:38

Nacionalinės dietetikos federacijos prezidentė gydytoja dietologė dr. Laisvūnė Petkevičienė įsitikinusi, kad daugelio su virškinamuoju traktu susijusių rūpesčių galima būtų išvengti pakeitus savo mąstymą ir pradėjus laikytis nesudėtingų tinkamo maitinimosi taisyklių.

Pasak L. Petkevičienės, tinkamai maitintis nusprendęs žmogus turi pradėti nuo maisto pasirinkimo. „Reikia pradėti rinktis mėgstamą ir kuo įvairesnį maistą, kad būtų patenkinti organizmo maistinių medžiagų poreikiai. Jeigu bus valgomi tik pieniški produktai, žmogus jaus vitamino C stoką, jeigu maitinamasi tik vaisiais ir uogomis, organizmas jaus baltymų stoką“, – aiškina L. Petkevičienė.

Algirdo Kubaičio nuotr.

Anot gydytojos dietologės, organizmui reikia gauti ne konkrečių maisto produktų, o būtiną kiekį energijos ir maistinių medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralų, vitaminų, kurių yra tam tikruose maisto produktuose.

„Turime žinoti, kad tinkamas maitinimasis kiekvienam yra individualus, tai, kas tinka bei skanu kitam, nereiškia, jog tinka ir jums. Taip pat turite maitintis tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje. Pagrindinis tinkamo maitinimosi tikslas – tai visavertis ir subalansuotas maitinimasis“, – įsitikinusi Nacionalinės dietetikos federacijos prezidentė.

Ji pataria atkreipti dėmesį į skysčių vartojimą – labai svarbu, kad organizmas gautų pakankamai skysčių. Kai kurie gėrimai – pavyzdžiui, kava ir arbata – veikia kaip šlapimą varantys, todėl svarbu daugiau gerti vandens, o geriausia – natūralaus mineralinio vandens.

„Kai kurie mineraliniai vandenys ne tik aprūpina žmogaus organizmą reikalingais mineralais, bet ir gerina tam tikras žmogaus fiziologines funkcijas. Pavyzdžiui, nuo seno žinoma, kad gruzinų natūralus mineralinis vanduo „Borjomi“ dėl savo unikalios mineralų sudėties padeda gerinti medžiagų apykaitą, teigiamai veikia virškinimo sistemą, malšina lėtinį gastritą, skatina skrandį išskirti daugiau sulčių, išplauna kenksmingas atliekas“, – aiškina L. Petkevičienė.

Beje, norintieji maitintis tinkamai turėtų nepamiršti, kad labai svarbu – valgyti laiku.

„Maistui patekus į skrandį, vyksta intensyvus skrandžio sulčių ir virškinimo fermentų išsiskyrimas, padedantis maistą virškinti. Skrandis ištuštėja po 3 valandų, būtent todėl rekomenduojama valgyti ne dažniau kaip kas 3 valandas ir ne rečiau kaip kas 4 val. Didesni tarpai tarp valgymų didina alkį, o valgant išalkus suvalgomas didesnis maisto kiekis, nes valgoma greitai, maistas yra blogai sukramtomas, greitai ryjamas. Maistas ilgiau virškinamas, atsiranda didesnė galimybė didėti svoriui“, – tvirtina gydytoja dietologė.

Ji įsitikinusi, kad labai didelę klaidą daro tie, kurie valgo prieš miegą. Miego metu lėtėja medžiagų apykaita, todėl valgantys iš vakaro daug sotaus, riebaus maisto labiau rizikuoja priaugti svorio. Dėl to rekomenduojama prieš miegą nevalgyti apie 2-3 valandas, o vakarienės metu pasirinkti lengvai virškinamą maistą.

Sergejus Tichomirovas

 litera.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Tymus galima suvaldyti skiepais
Tymai – itin užkrečiama virusinė infekcinė liga, plintanti oro lašeliniu būdu. Vienas tymais sergantis asmuo gali...
Virškinamojo trakto vėžys – nereta diagnozė jaunam žmogui: kada nereikėtų delsti?
Šiomis dienomis gydytojų jau nebestebina, kai, pavyzdžiui, vos 30-ies sulaukusiam pacientui tenka diagnozuoti virškinamo...
Pyragas be miltų ir cukraus: išsikepkite sveikatai palankų braunį
Jei po pietų užsimanote ko nors saldaus, nebūtina traukti iš spintelių miltų ir cukraus – patikėkite, gardų pyragą...
Anestezija – tik gilus miegas ar sudėtinga medicininė procedūra?
Anestezija – tai dirbtinai sukelta būsena, kurios metu pacientui nepatiriant skausmo ar kitų nemalonių jutimų gali...
Nepamainomos medžiagos augančio vaiko intelektui ir nervų sistemai
Kaip galima prisidėti prie geresnio vaiko intelekto koeficiento ir pažintinių gebėjimų? Pasak Vilniaus universiteto prof...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų