Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Ką reiškia užrašas ,,Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis”

vlmedicina.lt | 2012-10-31 14:23:38

Ką reiškia maisto produktų pakuotėse neretai matomas užrašas „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“? Į šį klausimą atsako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė.

Kiaušiniai
Fenilalanino yra ir kiaušiniuose. Redakcijos archyvo nuotr.

Užrašą „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“ rasime maisto produktų, kurių sudėtyje yra saldiklio aspartamo, etiketėse. Ši informacija skirta žmonėms, sergantiems fenilketonurija.

Saldiklis aspartamas – amino rūgšties fenilalanino šaltinis

Saldikliai – medžiagos, naudojamos siekiant suteikti saldų skonį maisto produktams. Aspartamas – plačiai naudojamas saldiklis, sudarytas iš 2 amino rūgščių: asparto rūgšties ir fenilalanino. Šis saldiklis turi mažai kalorijų ir yra maždaug 200 kartų saldesnis už cukrų. Europos Sąjungos šalyse kaip maisto priedą (E 951) jį leidžiama naudoti kai kuriuose maisto produktuose (gėrimuose, desertuose, konditerijos gaminiuose, kramtomoje gumoje, žuvies prezervuose, padažuose, maisto papilduose, specialios paskirties maisto produktuose ir kt.) bei saldikliuose, skirtuose pasaldinti maistą valgant (taip vadinami saldikliai, galutiniam vartotojui parduodami kaip cukraus pakaitalai). Aspartamo yra ir dar vieno saldiklio – aspartamo-acesulfamo druskos (E962) sudėtyje.

Fenilketonurija – amino rūgšties fenilalanino apykaitos sutrikimas

Fenilketonurija yra gana reta paveldima medžiagų apykaitos liga – įgimta būklė, kai dėl fermento fenilalanino hidroksilazės trūkumo neskaidoma amino rūgštis fenilalaninas. Dėl šios priežasties pažeidžiamas fenilalanino virtimas tirozinu. Organizme kaupiasi metabolitai, trikdoma kitų aminorūgščių apykaita, o tai labai sutrikdo centrinės nervų sistemos raidą. Fenilketonurijos simptomai pasireiškia jau kelių mėnesių kūdikiui. Jei sergantiems fenilketonurija nepritaikoma speciali dieta, jiems vystosi protinis atsilikimas ir elgesio sutrikimai, dažnai būna traukuliai. Jei vaikui dar naujagimystės laikotarpyje skiriama speciali mažai fenilalanino turinti dieta, tokių vaikų protinis vystymasis dažniausiai būna normalus. Kuo anksčiau pradedamas gydymas, tuo geresnė yra vaiko psichinė ir fizinė raida. Dietinis gydymas taikomas visą gyvenimą.

Fenilketonurija yra dažniausias įgimtas amino rūgščių metabolizmo sutrikimas Europoje. Europoje fenilketonurija serga 1 iš 10000 naujagimių. Nuo 1975 metų Lietuvoje vykdomas visuotinis naujagimių tikrinimas norint laiku diagnozuoti šią ligą. Lietuvoje fenilketonurija nustatoma vidutiniškai 1 iš 9000 naujagimių.

Kokiuose maisto produktuose yra fenilalanino

Fenilalaninas yra nepakeičiama amino rūgštis, randama baltymų turinčiuose maisto produktuose: pieno produktuose, kiaušiniuose, mėsoje, žuvyje, ankštinėse daržovėse ir kt. Tačiau fenilalanino, kurio vartojimą taip reikia riboti sergantiems fenilketonurija, šaltiniu tampa bet kuris saldikliu aspartamu pasaldintas maisto produktas, paprastai neturintis baltymų, pvz., gazuotas gėrimas. Kad sergantys fenilketonurija maisto produktų etiketėse rastų informaciją apie sudėtyje esantį fenilalanino šaltinį (net ten, kur jo nesitikima) ir skirtas specialus ženklinimas.

Į ką rinkdamiesi maisto produktus turi atkreipti dėmesį sergantys fenilketonurija 

Pagrindinis fenilketonurijos gydymo metodas yra speciali dieta, kurios tikslas – riboti daug

fenilalanino turinčių maisto produktų vartojimą. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaikams nuo 3 savaičių amžiaus skirti specialią dietą. Daugiausia fenilalanino yra baltyminiuose maisto produktuose (1 g baltymo yra apie 5 % fenilalanino). Leidžiama valgyti tokius maisto produktus, kuriuose yra nedaug fenilalanino: įvairius vaisius, daržoves, medų, cukrų. Rekomenduojama nevartoti mėsos, žuvies, miltinių produktų. Dietą pacientui individualiai skiria gydytojas, tačiau šia liga sergantiems pacientams svarbu atkreipti dėmesį į maisto produktų etiketes, siekiant įsitikinti, ar jame nėra kito fenilalanino šaltinio - maisto priedo aspartamo.

Kaip ženklinami maisto produktai, kurių sudėtyje yra aspartamo

Visi maisto produktai, kurių sudėtyje yra aspartamo, turi būti specialiai paženklinti.

Šiuo metu galiojanti Lietuvos higienos norma HN 119:2002 ,,Maisto produktų ženklinimas“ nustato, kad maisto produktai turintys aspartamo ženklinami užrašu ,,Turi fenilalanino šaltinį“.

Maisto produktai jau dabar gali būti ženklinami vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentu (ES) Nr. 1169/2011. Nuo 2014 m. gruodžio 13 d. bus privaloma ženklinant maisto produktus vadovautis šio reglamento reikalavimais. Ženklinant turės būti naudojamas vienas iš dviejų užrašų: ,,Sudėtyje yra aspartamo (fenilalanino šaltinis)“ arba ,,Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“. Užrašas ,,Sudėtyje yra aspartamo (fenilalanino šaltinis)“ turės būti nurodomas etiketėje, jei aspartamas (ar aspartamo-acesulfamo druska) nurodomi sudedamųjų dalių sąraše tik įvardijant jų E numerį. Jei sudedamųjų dalių sąraše šios medžiagos nurodomos pateikiant jų konkretų pavadinimą, produktas turės būti paženklintas užrašu ,,Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Naudota literatūra:

1. Aspartame, European Food Safety Authority, https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm?wtrl=01

2. Aspartame, Food and Nutrition, Health Kanada, https://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/sweeten-edulcor/aspartame-eng.php

3. Committees on Toxicity Mutagenicity Carcinogenicity of Chemicals in Food, Consumer Products and Environment, 1992 Annual Report, Department of Health, https://cot.food.gov.uk/pdfs/cotcomcocannualreport1992.pdf

4. Europos Parlamento ir Komisijos Reglamentas (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams

5. Fenilketonurija sergančių vaikų psichinė sveikata, R. Jusienė, L. Cimbaliskienė, R. Bieliauskaitė, Medicina (2002) 38 tomas, Nr.4, https://medicina.kmu.lt/0204/0204-11l.pdf

6. General guidelines for submitting applications for registration of a medicine, Pharmaceutical regulatory authority, https://www.who.int/medicines/areas/coordination/zambia_guidelines_registrationc.pdf

7. Lietuvos higienos norma HN 53:2010 ,,Leidžiami naudoti maisto priedai“

8. Maternal Phenylketonuria Committee on Genetics, American Academy of Pediatrics

9. Mental health policy, plans and programmes, Mental Health Policy and Service Guidance Package, World Health Organization, 2004, https://www.who.int/mental_health/policy/en/mental_health_Policy_final_update.pdf

10. Nutrition and healthy eating, Mayo clinic, https://www.mayoclinic.

com/health/phenylalanine/AN01552

11. Paveldimos medžiagų apykaitos ligos, L. Cimbalinskienė, Vilnius 2008

12. Phenylketonuria Mutations in Europe, Johannes Zschoske, Institut fu¨r Humangenetik, Ruprecht-Karls-Universita¨t, Heidelberg, Germany, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/humu.10192/pdf

13. Phenylketonuria, Genetics Home Referente, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/phenylketonuria

14. Phenylketonuria, MedlinePlus, Trusted Health Information for You, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001166.htm

15. Phenylketonuria, Medscape referente, https://emedicine.medscape.com/article/947781-overview#aw2aab6b2b5

16. Phenylketonuria, U.S. National Library of Medicine, PubMed Health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002150/

17. Phenylketonuria (PKU), Health Information, Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.com/health/phenylketonuria/DS00514/DSECTION=symptoms

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų